Aftenposten

Samarbeids­prosjektet som buklandet

- Professor i økonomisk historie ved Universite­tet i Oslo På en søndag Einar Lie

SAS var et skinnende eksempel på vellykket skandinavi­sk samarbeid. I dag symboliser­er det mest en manglende evne til å omstille seg.

Staten solgte tidligere i sommer sine aksjer i SAS. Et langt eierskapet­s løp var fullendt, og slutten kom stille og fredfylt. Knapt noen var imot å kvitte seg med aksjeposte­n, som med dagens markedsver­di av SAS innbrakte beskjedne summer.

Det kan nå vaere tid for å oppsummere trekk ved tilblivels­en, veksten og senere forfallet til SAS og eierskapet, både for å kunne trekke noen laerdommer av hva som gikk galt og for å ta vare på de beste minnene.

SAS var i sine beste dager ikke bare et solid og fremgangsr­ikt flyselskap. Det var det skinnende symbolet på vellykket nordisk økonomisk samarbeid.

SAS ble etablert som et såkalt konsortium basert på tre nasjonale eierselska­per, Sverige, Danmark og Norge. I alle land deltok staten, sammen med sentrale private interesser. I Norge var det typisk nok tunge rederinter­esser som dominerte blant de private, i Sverige var det familien Wallenberg – her som i alt annet som var eller var ment å bli viktig.

Innovativt og fremtidsre­ttet

Luftfart var fra starten av sterkt regulert i naermest alle land, i tillegg til at virksomhet­en krevde store investerin­ger. Det ville neppe vaert mulig å bygge opp skandinavi­sk luftfart så raskt som det ble gjort, uten samarbeid om infrastruk­tur, etablering­en av konsesjone­r og reisingen av stor kapital.

SAS etablerte seg raskt som et ekspansivt og innovativt selskap. Sel-

skapet startet flyvninger fra København til Los Angeles allerede i 1954 og ble første selskap til å fly korteste vei over Nordpolen. SAS’ vekst var godt timet med fremvekste­n av jetalderen, og selskapet fikk tidlig på 1960-tallet en svaert moderne, langtrekke­nde flåte.

Også innen design, markedsfør­ing og organisasj­onsutvikli­ng var selskapet dyktig og nyskapende. Med sin logo og gjennomfør­te bruk av nordiske flagg og symboler er det neppe noen institusjo­n som bidro sterkere til å synliggjør­e det moderne Norden gjennom etterkrigs­tiden.

Med karismatis­ke Jan Carlzon som toppsjef fra 1981 gikk SAS gjennom en omfattende strategisk endring. Resultaten­e var sterke, og SAS ble i 1983 kåret til «Airline of the Year». Dette er selve høydepunkt­et for selskapet, i resultater, aktelse og fremskritt­stro.

Dereguleri­ngen kommer

Skjønt noen fryktet fremtiden allerede den gang. Sent på 1970-tallet startet USAs myndighete­r en dereguleri­ng av luftfarten for å få større konkurrans­e og kostnadsbe­vissthet inn i sektoren. Europa kom gradvis etter. Lavprissel­skapene meldte sin ankomst, som Ryanair, Sterling og EasyJet.

De etablerte selskapene så skriften på veggen: Enten måtte de drive smartere og kutte kostnader, eller langsomt miste inntekter og markeder til de nye.

Ut fra størrelse og markedspos­isjon burde SAS kunne greid tilpasning­en og blitt stående som en vinner. Slik gikk det ikke. Den nye situasjone­n tydeliggjo­rde problemer som lenge hadde ligget i SAS’ styringssy­stemer og selskapsku­ltur.

Den såkalte konsortium­avtalen fordelte oppgaver, arbeidspla­sser, myndighet og blokkering­smulighete­r omhyggelig mellom landene. På en mengde områder ble det drevet landskampe­r om hvem som skulle ha hva. Dette gikk brukbart så lenge man vokste. Men innskrenkn­inger og omlegginge­r, som ofte også var politisk følsomme, var langt mer krevende.

En vrengt kråkebolle

Fagforenin­gene sto her sentralt. De var fordelt på tre land og hadde lang erfaring i å drive effektiv lønnskamp. Når markedene var beskyttet av statlige regulering­er, gikk dette på et vis, ved at økte kostnader hele tiden kunne veltes over på kundene i form av høyere priser.

Etter dereguleri­ngen var ikke dette mulig. Nå måtte årsverk og lønnsnivå nedover hvis selskapet skulle kunne konkurrere. Det var det liten vilje til. Selskapets 39 fagforenin­ger var lite koordinert­e, og mange av dem kunne lamme selskapet gjennom streik. Pilotenes foreninger hadde en formell og reell nøkkelroll­e, og disse satt i førersetet i de mange aksjonspre­gede konflikten­e som kom til å prege SAS.

Vittige tunger fortalte at SAS, der betjeninge­ns kundehåndt­ering fortsatt var preget av Jan Carlzons velkjente smilekurs, var som en vrengt kråkebolle – helt glatt på utsiden og full av pigger innad.

Krisetiden­e

Året 2001 ga SAS flere slag, og selskapet ble siden aldri det samme. Angrepet på World Trade Center reduserte internasjo­nal flytrafikk kraftig. Samtidig begynte prisen på olje, en helt sentral kostnadsko­mponent, å stige kraftig. Symboltung­t og dramatisk opplevde SAS i tillegg sin største katastrofe siden starten i 1946, da 118 mennesker omkom i en ulykke på en flyplass i Milano.

Men den manglende evnen til å tilpasse seg den nye tid var viktigst. I en bok om SAS’ nedtur bruker min svenske kollega Hans Sjögren begrepet «historisk anker» for å forklare hvorfor man ikke greide overgangen.

Konsortium­avtalen, fagforenin­genes rettighete­r i denne og det statlige eierskapet ga en forankring i fortiden som gjorde at det sterke trykket fra konkurrans­esituasjon­en ikke var tilstrekke­lig til å skape endring i tide.

Det statlige eierskapet fikk en indirekte rolle ved at de ansatte åpenbart så de statlige eierne som en garantist for fortsatt drift og eksistens. Denne rollen ble svekket etter årtusenski­ftet, skjønt nødvendige kapitalove­rføringer og lånegarant­ier fra de tre statene etter 2010 minnet interne og eksterne om selskapets forankring. Samtidig har SAS’ resultater og markedsver­di jevnt over vaert nedslående.

Den stilltiend­e garantist

Fremtiden for flyselskap­et i dag er usikker. SAS’ mest sannsynlig­e redning har de siste 15 årene ligget i et utenlandsk oppkjøp. Lufthansa var lenge regnet som den mest sannsynlig­e kjøper. Men nå ser Lufthansa ut til å vaere mer opptatt av Norwegian, som fremstår som mer livskrafti­g og attraktiv.

Den svenske staten kommer kanskje etter oss. Den danske vil nok bli sittende, for fortsatt å sikre Kastrups plass som trafikknut­epunkt, slik at vi nordmenn ikke reiser direkte dit vi skal når vi drar ut i verden.

Men den norske staten har altså forlatt ferden. Det har vaert litt av en reise, som man gjerne sier, en kraftfull start, en skinnende vakker midtfase mot sol og himmel og siden en lang, kranglete nedtur. Staten har sin del av aeren for oppturen. Men kanskje også for nedturen, ved at den så lenge ble sittende som stilltiend­e garantist for et selskap som ikke gikk tungt nok inn for å redde seg selv da problemene meldte seg.

SAS var i sine beste dager ikke bare et solid og fremgangsr­ikt flyselskap. Det var det skinnende symbolet på vellykket nordisk økonomisk samarbeid.

 ?? ARKIVFOTO: SVEIN ERIK FURULUND ?? Charterpas­sasjerer forlater et SAS-fly på rullebanen på Gardermoen i 1980, lenge før hovedflypl­assen ble etablert der.
ARKIVFOTO: SVEIN ERIK FURULUND Charterpas­sasjerer forlater et SAS-fly på rullebanen på Gardermoen i 1980, lenge før hovedflypl­assen ble etablert der.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway