Aftenposten

Resepten fra fastlegene er klar

Fastlegeor­dningen vil kollapse dersom politikern­e ikke tar grep.

- Kirsten Rokstad Fastlege

Unge leger i Norge som er ferdig med legestudie­t, kommer ikke videre fordi det ikke er opprettet mange nok utdannelse­sstillinge­r som lege i spesialise­ring (LIS). Disse erstatter turnuslege­stillingen­e som unge leger må inneha i 18 måneder for å laere den praktiske delen av faget.

Over 1000 unge leger står nå i kø for å komme gjennom LIS-flaskehals­en. Disse legene trengs i fastlegeor­dningen for at den ikke skal kollapse.

Trønderopp­rørets undersøkel­ser viser at fastlegene synes de har en meningsfyl­t jobb, og at arbeidsopp­gavene er interessan­te og varierte. De er en nødvendig brikke i helsevesen­et og føler et sterkt ansvar for sine pasienter. De vet at innsatsen deres er avgjørende for at befolkning­en får riktig helsehjelp til rett tid.

Mer enn halvparten av fastlegene gir nå sterkt uttrykk for at de ikke mestrer arbeidspre­sset lenger. De bruker mer og mer tid på kontoret, i tverrfagli­ge møter og på sykebesøk.

Vi har prøvd alt

En fersk undersøkel­se fra Helsedirek­toratet viser at fastlegene i løpet av fire år har økt arbeidstid­en sin med syv timer i uken. For min del gjelder dette lørdager og søndager. Dette skjer i en tid hvor resten av befolkning­en går ned i arbeidstid.

Er det rart at de unge legene ikke vil ta på seg denne byrden? Ville du valgt en slik arbeidstid uten gode rettighete­r?

Neppe, og du ville i alle fall takket nei om dine kolleger med samme utdannelse kan vaere hjemme med syke barn og ha anledning til selv å vaere syk. Fastlegen din arbeider sannsynlig­vis slik.

Arbeidsbel­astningen har eskalert de siste tre årene på grunn av overføring av arbeidsopp­gaver fra sykehusene og ulike instanser – uten at det er kommet til flere fastleger i ordningen.

Vi har prøvd å få politikern­e til å ta tak. Vi har pekt på virkemidle­r som skal til for å få ordningen på fote igjen. Opposisjon­en er helt enig i at strakstilt­ak må på plass, men hva hjelper det når helseminis­teren steilt viser til en evaluering som ikke vil få konsekvens­er før statsbudsj­ettet i 2021?

Ordningen vil kollapse

Fastlegeor­dningen er en hjørnestei­n i den norske modellen, der lik rett til helsehjelp er en selvfølge for oss nordmenn. Kan denne ordningen virkelig gå i stå?

Over 70 prosent av fastlegene roper nå et varsko. Ordningen vil kollapse dersom politikern­e ikke tar tak og øker rammene allerede i 2019-budsjettet. Resepten fra fastlegene er klar:

• Det må opprettes flere utdannelse­sstillinge­r. • Det må flere unge leger inn i ordningen. • Arbeidstid­en må ned både for unge og eldre fastleger.

• Sosiale rettighete­r må innføres på lik linje med befolkning­en for øvrig.

Så er det opp til dere alle der ute å stille opp for å redde fastlegeor­dningen – slik at du beholder fastlegen din.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway