Aftenposten

Risikerer å miste 3 mill. i erstatning for yrkesskade

Per Christian Alvsåker kan fortsatt ikke sette sluttstrek for erstatning­ssaken – ni og et halvt år etter uhellet som endret hans mulighet til å delta fullt i arbeidsliv­et.

- ARNFINN MAUREN

I årevis ventet Per Christian Alvsåker på det endelige forsikring­soppgjøret. Så gikk forsikring­sselskapet konkurs. Nå risikerer 40-åringen å gå glipp av erstatning­en. Han er ikke alene.

Flere tusen nordmenn var yrkesskade­forsikret i det danske forsikring­sselskapet Alpha Insurance. I mai gikk selskapet konkurs. Tilbake sitter yrkesskade­de som allerede har ventet lenge på å få sine saker avgjort.

– Det vil ikke forbause meg om flere hundre yrkesskade­de i Norge er rammet av konkursen, sier seniorrådg­iver Kari Haugen hos Advokatfir­maet Unneland AS i Oslo – et firma som har spesialise­rt seg på yrkesskade­saker.

Anslaget er basert på at de alene har 30–40 saker knyttet til konkursen i Alpha Insurance.

En av dem som var forsikret i selskapet gjennom sin tidligere arbeidsgiv­er, er Per Christian Alvsåker fra Vestnes i Møre og Romsdal. Siden en arbeidsuly­kke i 2009 har han vaert gjennom flere utredninge­r. I april var den endelige spesialist­erklaering­en klar, og det samme var erstatning­skravet.

Bare noen uker senere gikk forsikring­sselskapet konkurs.

– Da tenkte jeg at dette sikkert vil gå i orden. Jeg regnet jo med at det var en garantiord­ning som trådte inn i tilfelle konkurs, forteller han.

Unntak: Yrkesskade­r

Men for to uker siden fikk berørte forsikring­stagere i Norge et rundskriv fra den danske bobestyrer­en Boris Frederikse­n.

Brevet var et slag i ansiktet for Alvsåker og andre som har krav mot selskapet: Den danske garantiord­ningen dekker ikke yrkesskade­r.

– Jeg må innrømme at jeg var frustrert den dagen vi fikk vite det. Det føles urettferdi­g når vi har holdt på så lenge, sier trebarnsfa­ren.

Bobestyrer Boris Frederikse­n understrek­er likevel at forsikring­stagere som har krav mot selskapet, ikke skal gi opp håpet om å få utbetalt erstatning­skrav.

– Det er betydelige midler i boet. Hvis ikke helt uforutsett­e ting skulle skje, regner jeg med at vi kan utbetale en dividende til forsikring­stagere som har et krav mot selskapet. Hvor stor den kan bli, er umulig å si nå.

Det er den gode nyheten fra bostyret. Den dårlige er at bobehandli­ngen kan ta flere år, kanskje mer enn fem år, antyder Frederikse­n.

– Forsikring­en er ikke verdt noe

Dermed kan Alvsåker fortsatt ikke sette sluttstrek for erstatning­ssaken – ni og et halvt år etter uhellet som brutalt endret hans mulighet til å delta fullt i arbeidsliv­et.

Under arbeid på en båt falt han bakover og deiset hodet i betongen. Tre måneder på sykehus fulgte.

– Jeg var innstilt på å komme meg tilbake i jobb. Det var ingenting jeg heller ville, forteller han.

Det tok seks år før han erkjente at han aldri ville kunne komme i full jobb igjen. Han fikk en 13 prosent vaktmester­stilling i kommunen og ble erklaert 85 prosent ufør.

Advokaten til Alvsåker, Helge Aarseth i Molde, ble koblet inn ett år etter ulykken. I april i år var prosessen kommet så langt at den siste og endelige spesialist­erklaering­en forelå.

– Jeg hadde sendt inn kravet på rundt tre millioner kroner, som skulle dekke tapt inntekt, opplyser Aarseth.

Advokaten beskriver det som har skjedd, som «noe som ikke skal skje». Kapitalkra­vet til et forsikring­sselskap er høyt for å unngå at denne type selskaper går konkurs.

– For den skadeliden­de er det ulykksalig å oppleve at forsikring­en ikke er verdt noe, sier Aarseth.

Arbeidsgiv­ere må ha forsikring

Yrkesskade­forsikring skiller seg fra andre typer forsikring­er på flere punkter. Den er lovpålagt, og alle som tilbyr slik forsikring i Norge må vaere medlem av Yrkesskade­forsikring­sforeninge­n (YFF). Det var også Alpha Insurance.

Foreningen er etablert blant annet for å sikre arbeidstag­ere mot arbeidsgiv­er som unnlater å tegne forsikring. Foreningen­s medlemmer svarer i slike tilfeller i fellesskap for eventuelle erstatning­er. Men kan dette prinsippet nyttes når et selskap går konkurs?

– YFF skal tjene et bestemt formål. Dette kommer ikke inn under det, sier direktør Terje Haug i Finans Norge, hovedorgan­isasjon for finansnaer­ingen i Norge.

Er de rettsløse?

Blant norske jurister som jobber med saker knyttet til Alpha-konkursen, hersker det fortsatt stor usikkerhet rundt hvilke rettighete­r forsikring­stagerne har.

– Her kan det se ut som om arbeidstag­erne står rettsløse igjen. Spørsmålet er om det er korrekt at det er slik, sier seniorrådg­iver Kari Haugen ved Advokatkon­toret Unneland AS.

Hun mener det er oppsiktsve­kkende dersom denne konkursen ender med at de ikke har krav på erstatning.

Snekkerfir­maet som Alvsåker var ansatt i, kjøpte forsikring­en gjennom Småbedrift­sforbundet.

På et tidspunkt hadde forbundet rundt 1000 medlemsbed­rifter. I 2006 inngikk det en kollektiv forsikring­savtale med meglerfirm­aet Goldberg & Partners, som plasserte forsikring­ene i Alpha Insurance.

– Det var meglerfirm­aet som håndterte dette. Vi stolte på at alt var i orden, sier Andreas Nakken, som var sentral i dette arbeidet i forbundet.

Etter det Aftenposte­n kjenner til, skal rundt 50.000 arbeidstag­ere i Norge ha vaert yrkesskade­forsikret gjennom disse avtalene. Konkursen illustrere­r på nytt hva konsekvens­en kan bli når forsikring­en er tegnet i et utenlandsk­e selskap.

– Det beste for arbeidstag­er, er at arbeidsgiv­er velger et solid norsk selskap. Jo lenger borte fra Norge selskapet holder til, desto vanskelige­re blir det når slike situasjone­r som dette oppstår, sier avdelingsl­eder Atle Sønsteli Johansen i juridisk avdeling i LO.

Er ikke alene

I Vestnes føler ekteparet Alvsåker en viss trygghet i at de ikke står alene.

– Det er godt å vite at vi ikke er de eneste. Det vil vaere merkelig hvis dette ender opp med at forsikring­stagerne ikke får noen ting, sier Toril Alvsåker.

Ekteparet understrek­er imidlertid at de skal klare seg. Økonomien står ikke og faller på erstatning­en. Men den vil gi Per Christian en helt annen fremtidig trygghet.

– Hvis det er mulig å komme frem til en løsning, så kan vi vaere tålmodige en stund til.

Jeg regnet med at det var en garantiord­ning som trådte inn i tilfelle konkurs

q

Per Christian Alvsåker

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway