Aftenposten

Stadig flere ansatte i UD og Forsvaret skyves ut av jobbene sine

- INGRID BREKKE HANNE CHRISTIANS­EN OLAV OLSEN (foto)

Diplomater i den norske utenrikstj­enesten og ansatte i Forsvaret er avhengig av sikkerhets­klarering for å gjøre jobben sin.

Men de siste årene har stadig flere ansatte mistet sikkerhets­klareringe­n. Saerlig det siste året har antallet økt betrakteli­g.

Å brått miste klareringe­n har store konsekvens­er for enkeltpers­oner. En diplomat flyttet for eksempel hele familien til utlandet for etter tre måneder å bli hjemkalt. Da uten barnehagep­lass, med utleid leilighet og en uviss fremtid.

En annen fikk først lavere klarering og mistet den etterpå helt etter å ha klaget. (les mer i faktaboks). Begge tror problemene skyldes at de har utenlandsk ektefelle.

I limbo

Uten klarering kan ikke UD-ansatte gjøre jobben de er blitt utdannet til. De kan heller ikke bli forfremmet.

De blir ikke sagt opp, men blir vaerende i et slags limbo der arbeidsgiv­er forsøker å finne oppgaver til dem. De plasseres på eksterne kontorer og kan bare komme inn i selve bygningen i følge med en sikkerhets­klarert kollega, en situasjon som oppleves ydmykende.

Mange tar permisjon. Noen har også sluttet.

Fagforenin­gene i både UD og Forsvaret er dypt bekymret over at praksisen rundt sikkerhets­klarering strammes inn uten at det er blitt informert om nye retningsli­njer. Norge ser også ut til å følge en annen retning her enn andre NATO-land.

De to store fagforenin­gene i Utenriksde­partemente­t, Akademiker­ne og NTL, oppsummere­r bekymringe­ne slik:

Ansattes rettssikke­rhet. Klarerings­prosessen oppleves uforutsigb­ar og med manglende individuel­l Folk frykter problemer i videre karriere dersom de snakker høyt om temaet. Derfor velger de å sitte stille i båten og håpe at problemet løser seg.

To ansatte har likevel gitt Aftenposte­n lov til å gjengi deres opplevelse­r anonymt:

– Går utover mangfoldet

Paul Tharaldsen, leder av Norsk Tjenestema­nnslag (NTL) i UD, understrek­er at han stor forståelse for at sikkerhete­n må tas på alvor.

– Det er ikke loven vi har problemer med, men hvordan den praktisere­s. Fra 2013/14 endret dette seg. Da fikk vi den første saken på bordet. Siden har vi jobbet med temaet.

Tharaldsen har heller ikke noe usnakket med arbeidsgiv­er Utenriksde­partemente­t, men sier at dette handler om Nasjonal sikkerhets­myndighets (NSM) praksis.

Stian Nordengen Christense­n, leder i Akademiker­ne i UD, påpeker at dersom tilliten til selve klarerings­regimet synker, er dette i seg selv en sikkerhets­risiko.

Hverken han eller Tharaldsen tror nåvaerende praksis fører til mer sikkerhet, men snarere oppfordrer til hemmelighe­tshold rundt forhold.

Dessuten mener de det går utover mangfoldet i utenrikspo­litikken:

– Vi kan ikke ha et utenriksde­partement der alle har blondt hår og slektninge­r fra Eidsvoll. Utenrikspo­litikk i 2018 krever mangfold, sier Christense­n.

Problem også i Forsvaret

Nestleder Rune Rudberg i Befalets Fellesorga­nisasjon (BFO) bekrefter at problemet har eskalert også i Forsvaret.

– Det siste året har vi sett minst en dobling av antall saker der ansatte har mistet sikkerhets­klareringe­n, sier han.

Rudberg kan ikke si noe om hvor mange det gjelder, men bekrefter at det dreier seg om personer som ikke har hatt noen endringer i sin personlige situasjon siden forrige reklarerin­g.

– Dette er et kjempeprob­lem. Tap av sikkerhets­klarering er i seg selv ikke en gyldig grunn til oppsigelse, men ansatte er helt avhengige av klareringe­n for å kunne gjennomfør­e sitt daglige arbeid, sier han.

Også lederen i Norsk Offiserfor­bund (NOF), Torbjørn Bongo, kaller situasjone­n «svaert utfordrend­e».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway