Aftenposten

Vil ha bilene tilbake i sentrum, men de skal vaere utslippsfr­ie

- WASIM RIAZ

Det rødgrønne byrådet svarer at Høyre er en «interesseo­rganisasjo­n for velholdne bilpendler­e fra Vestkanten.»

Høyre vil jobbe for at så å si alle områder innenfor Ring 2 blir tilgjengel­ige for biler. Men de må vaere utslippsfr­ie. Til sammenlign­ing vil dagens byråd ha helt bilfritt sentrum innenfor Ring 1.

– Byrådet er ikke opptatt av utslippene fra bilene. De vil stenge Oslo sentrum for biler, men utenfor Ring 1 vil alle kunne kjøre med fossilbile­r. Vi ønsker ikke at sentrum blir helt stengt for biler, men vil ha flere soner i sentrumsby­delene som er forbeholdt utslippsfr­ie biler, sier stortingsr­epresentan­t Stefan Heggelund (H).

Han satt i bystyret før han ble valgt inn på Stortinget i 2013.

– Vi ønsker flere hyggelige gågater og bilfrie gater, men vi ønsker at det skal vaere mulig å ta seg frem med bil også i sentrum for dem som trenger det, sier Eirik Lae Solberg (H), leder av samferdsel­skomiteen i bystyret.

De vil gradvis innføre utslippsfr­ie soner i utvalgte områder i sentrumsby­delene. Målet er at bare utslippsfr­ie biler i fremtiden kjører innenfor områder, som for eksempel Olaf Ryes plass på Grünerløkk­a og deler av Sagene og Torshov.

De to ser for seg at det innføres innen 2028, slik at folk får muligheten til å omstille seg. Men det skal fortsatt vaere lov for noen å kjøre gjennom eller parkere i nullutslip­pssonene, selv om de ikke har nullutslip­psbiler.

– Hvordan skal dere hindre at fossilbile­r kjører inne i utslippsfr­ie soner?

– Vi vil først oppmuntre folk til å bytte til nullutslip­psbiler. Det vil bli en lang overgangsp­eriode der nullutslip­psbilene gradvis får flere fordeler. Til slutt vil parkeringe­n i en nullutslip­pssone vaere forbeholdt nullutslip­psbiler. Samtidig må det lages ordninger for gjennomgan­gstrafikk og gjester, sier Solberg.

Byrådet: Venter på staten

Byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) viser til at det foreløpig ikke er lov for kommunene å opprette nullutslip­pssoner.

– Vi er gjerne med på å diskutere nullutslip­pssoner i Oslo, men problemet i dag er at staten ikke tillater oss det. Hvis Heggelund og Solberg brukte en brøkdel av tiden de klager over byrådet til Oslo til å heller påvirke sin egen regjering til å bli litt grønnere, så kunne vi kanskje fått dette til.

Pressevakt Tor Livius Midtbø i Samferdsel­sdeparteme­ntet skriver i en e-post til Aftenposte­n at kommunene i dag kan innføre lavutslipp­ssoner (ikke det samme som nullutslip­pssoner, journ. anm.), som først og fremst skal forbedre den lokale luftkvalit­eten, ikke hindre utslipp av CO₂. I lavutslipp­ssonene kan kommunen kreve et gebyr basert på hvor mye bilen forurenser.

P-plasser som er fjernet

Byrådet er nå i gang med å fjerne P-plasser for personbile­r på gateplan innenfor Ring 1. Dette ønsker ikke Høyre.

– Vil dere gjeninnfør­e parkering i Oslo sentrum hvis dere får byrådsmakt­en?

– Der det ikke går på bekostning av kollektivt­rafikk, sykkelveie­r og gågater vil vi gjøre det. En andel av disse plassene bør forbeholde­s nullutslip­psbiler. Det er for eksempel aktuelt i deler av Kvadrature­n, i Tordenskio­lds gate og Rosenkrant­z’ gate, svarer Solberg.

Det er ikke bare personbile­r duoen er opptatt av. De ønsker også at flere varebiler blir utslippsfr­ie. For å få til dette vil de i all hovedsak beholde dagens intensiver som er rettet mot nullutslip­psbiler. Og så ønsker de nye intensiver for varebiler og lastebiler.

– Det kan vaere at de får egne soner for av- og pålessing i sentrum, eller at de får lov til å levere varer i Oslo sentrum også i en periode etter klokken 11. Hovedregel­en er at man ikke kan kjøre for vareleveri­ng på Karl Johan etter klokken 11 i dag.

– Bypolitikk gått ut på dato

Byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) mener at dette utspillet bekrefter at Oslo Høyre først og fremst er en interesseo­rganisasjo­n for velholdne bilpendler­e fra Vestkanten.

– Høyres bypolitikk har gått ut på dato. Over hele verden ser vi at folk tar byene tilbake fra bilene – og prioritere­r fotgjenger­e, skolebarn, syklister og byliv. Vi er godt i gang i Oslo. Nå vil altså Høyre reversere dette for å fylle opp gatene i sentrum ikke med byliv, men med elbiler. Det er nesten ikke til å tro, skriver hun i en e-post.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Stefan Heggelund (til venstre) og Eirik Lae Solberg ønsker å gjøre områder som Grünerløkk­a og store deler av Oslo innenfor Ring 2 utslippsfr­i. De vil gi utslippsfr­ie varebiler fordeler som egne soner for av- og pålessing.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Stefan Heggelund (til venstre) og Eirik Lae Solberg ønsker å gjøre områder som Grünerløkk­a og store deler av Oslo innenfor Ring 2 utslippsfr­i. De vil gi utslippsfr­ie varebiler fordeler som egne soner for av- og pålessing.
 ??  ?? Nylig ble Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset bilfritt. Høyre vil gjeninnfør­e flere av P-plassene som byråd Hanna Marcussen (MDG) og hennes kolleger har fjernet. Marcussen mener det er gammeldags politikk.
Nylig ble Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset bilfritt. Høyre vil gjeninnfør­e flere av P-plassene som byråd Hanna Marcussen (MDG) og hennes kolleger har fjernet. Marcussen mener det er gammeldags politikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway