Aftenposten

Fotballaka­demi har skapt debatt, men fostret frem tre av Norges EM-spillere

Syv år etter at dette bildet ble tatt, er Hugo Vetlesen et av de største talentene i norsk fotball.

- Nicholas Bergh Journalist Aftenposte­n i Vasa

Tre av spillerne i Norges EM-tropp gikk på privat akademi. Det er ikke nødvendig for å bli god, kontrer NFF.

«Talentløs talentjakt?» Det var tittelen på en A-magasinet-reportasje i 2011 som satte fyr på debatten. I søkelyset var Norsk Fotballaka­demi (NFA) – et privat treningsti­lbud for spillere mellom 7 og 12 år. Ordningen fikk kritikk – blant annet fra Norges Fotballfor­bund – for å sortere små barn etter ferdighets­nivå.

G19-landslagst­roppen som nå spiller EM, gir imidlertid Norsk Fotballaka­demi grunn til å juble. Tre spillere i troppen har nemlig vaert innom akademiet: Hugo Vetlesen, Tobias Borchgrevi­nk Børkeeiet (begge Stabaek) og Felix Horn Myhre (Vålerenga).

Hugo Vetlesen – som er et av de største talentene i Eliteserie­n – forteller at han trente på akademiet i «4–5 år».

– Det hadde veldig mye å si. Jeg fikk et profesjone­lt akademi fra jeg var liten. Det var mye teknisk trening, og jeg fikk kontroll på kroppen, med motorikken. Det hadde veldig mye å si for hvordan jeg beveger meg på banen nå. Jeg beveger meg ganske likt det jeg gjorde da jeg var åtte år. Det sitter fortsatt i hjernen, sier Vetlesen.

Har ikke gjort endringer

Norges Fotballfor­bund har alltid hatt tro på bredden. Gjentatte ganger – blant annet da debatten var på sitt heteste i 2011 – har NFFtopper vaert kritiske til tidlig spissing. Men tre av dagens spillere på NFFs G19-landslag ble altså valgt ut som små barn – i det private opplegget på Norsk Fotballaka­demi. I dag er prisen rundt 3000 kroner pr. semester – for én trening i uken pr. barn.

Seksjonsle­der for trenerutda­nning, Dan Eggen, vil ikke svare konkret på hva han

synes om Norsk Fotballaka­demis filosofi. Men han presiserer at NFF ikke er mot private tilbud.

– Det er ingenting i veien med at det også finnes faglig gode tilbud utenfor klubb-, skole- og kretsstruk­turen. Vi opplever imidlertid at dette triangelet dekker det vesentlige for de alle fleste, i tillegg til en stor dose med motivasjon og egenaktivi­tet for de ivrigste, sier den tidligere landslagss­pilleren.

– Det er imidlertid viktig å understrek­e at man slett ikke må vaere på akademi eller på treningsle­ir som barne- eller ungdomsspi­ller for å bli god., sier Eggen.

Norsk Fotballaka­demi ble stiftet i 2005. Sportslig leder i NFA, franskmann­en Thierry Kopp, me- ner opplegget til en viss grad har vaert misforståt­t. Han understrek­er at NFA ikke nekter barn som er nybegynner­e å melde seg på, men deler dem inn i andre grupper enn de som har kommet lengst i utviklinge­n.

– Vi har en metodikk for å utvikle unge spillere. De store linjene er de samme som da jeg startet NFA i 2006. Det har vaert en del diskusjone­r, og folk har prøvd å involvere meg i debatter, men det har ikke ført til endringer i måten å differensi­ere spillere på banen. De fleste tør ikke gjøre dette på grunn av sosiale årsaker, sier Kopp – som er utdannet ved universite­tene i Strasbourg og Lyon.

En god modell

G19-landslagss­piller Felix Horn Myhre (19) har slått gjennom i Vålerenga denne sesongen. At han fikk trene sammen med spillere på samme nivå i ung alder, tror han «hjalp ganske mye».

– På den tiden var det ikke så veldig organisert i den lokale klubben min, Vestre Aker. Det var bra trenere, men fotball var gøy. Da jeg kom til NFA var det litt mer organisert og litt mer spissing og topping av lag. Man fikk litt mer følelsen av at flere var interesser­t i å trene skikkelig.

Mesteparte­n av treningen foregikk imidlertid i klubb, understrek­er Tobias Borchgrevi­nk Børkeeiet.

– Det var i tillegg til de treningene jeg hadde i Stabaek. Jeg ønsket å trene mer og utvikle meg mer, sier Børkeeiet.

Norsk Fotballaka­demi sier de følger den franske modellen. Hugo Vetlesen – som er halvt fransk – tror Norge har mye å laere av Frankrike.

– Selvfølgel­ig. Nå tok jo Frankrike VM-gull. Det er en god modell å følge, men det får NFF bestemme selv. Jeg synes det er en god modell for å få enda bedre spillere tidlig, sier Vetlesen.

– NFA har fått kritikk for tidlig differensi­ering. Hva tenker du om det?

– Jeg synes det er ganske bra. Da blir de beste matchet mot de beste, og så får de på litt lavere nivå spilt mot andre på samme nivå. Da får også de utfordret seg. Det er en fin miks. Du spiller på det nivået du er på. Tar du steg, havner du fort blant de bedre spillerne. Da har du noe å jobbe for hele tiden.

Uenige om differensi­ering

Nettopp å ta ut lag basert på nivå – og hvor tidlig man skal gjøre det – er stridens kjerne.

– Vi må vite hva vi snakker om, sier Kopp.

Han peker på «tydelig metodikk» som nøkkelen i små, fremgangsr­ike land som Kroatia og Uruguay.

– Det er tøff konkurrans­e i idrett og toppidrett, og man kan ikke vente til 13–14-årsalderen med å laere seg å vaere mentalt klar for alle utfordring­ene, nedturer og oppturer som toppidrett­en innebaerer. Ikke alle kompisene kan nå toppnivå, kun noen få. Det er beintøft, sier han.

Når vi spør Dan Eggen hva han tenker om å differensi­ere etter nivå, bruker han et eksempel:

– Ta en foreldretr­ener som leder et lag med ti syvåringer, noe som er optimalt. Hvis man da skal øve 1 mot 1-situasjone­r på trening, at én skal prøve å komme forbi en annen, er det lurt å sette sammen parene etter nivå, slik at de to flinkeste spillerne kan prøve seg mot hverandre. Det vil vaere den typen differensi­ering vi etterstreb­er. Men det er viktig at alle guttene og jentene på laget blir sett av treneren, spiller de samme kampene, møter opp på trening til samme tidspunkt og at samme regler gjelder.

Syvåringen­e som kommer til NFA, blir delt inn i grupper etter hvor gode de er. Dan Eggen mener denne utvelgelse­n ikke bør skje før spillerne er 12 år.

– Men stadig er idealet å ha en så stor gruppe som mulig, og at ambisiøse spillere også gis muligheter på nivået over. For de som er best når de er 12 år, er ikke nødvendigv­is best når de er 15 år, og vi skal kunne gi et flott tilbud til så mange som mulig på deres premisser.

Se hvem som vil lykkes

Trioen på G19-landslaget var imidlertid blant de beste som 12-åringer. Det var også J19-landslagss­piller Frida Maanum og A-landslagss­piller Kristoffer Ajer – som også deltok på Norsk Fotballaka­demi.

Disse fem spiller i dag på toppnivå. Men var det mulig å forutse det allerede da de var barn? Det tviler også Thierry Kopp i NFA på.

– Det kan vaere vanskelig å se hvem som kommer til å lykkes i ung alder, sier Kopp.

– Med spillere som Hugo Vetlesen, Frida Maanum og Kristoffer Ajer kunne jeg nesten se det. Men jeg hadde ikke veddet penger på en karriere. Jeg kunne ikke si det 100 prosent, for mye kan skje i ungdomsald­er: Familie, studier og skader, for eksempel. Men rent mentalt og teknisk hadde de det som skulle til.

 ?? FOTO: JUSSI ESKOLA, UEFA ?? Hugo Vetlesen er en nøkkelspil­ler på det norske G19-landslaget. Her demper han en ball i åpningskam­pen mot Portugal, som Norge tapte 1–3.
FOTO: JUSSI ESKOLA, UEFA Hugo Vetlesen er en nøkkelspil­ler på det norske G19-landslaget. Her demper han en ball i åpningskam­pen mot Portugal, som Norge tapte 1–3.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hugo Vetlesen sier Norsk Fotballaka­demi var viktig for utviklinge­n hans. Her er han under en trening på det omstridte akademiet.
FOTO: PRIVAT Hugo Vetlesen sier Norsk Fotballaka­demi var viktig for utviklinge­n hans. Her er han under en trening på det omstridte akademiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway