Aftenposten

Trumps sensibilit­et synes som skapt for drama og konflikt

Tidenes mest uortodokse amerikansk­e president er også et fenomen Hollywood og nyhetsmedi­ene har vaert med på å skape.

- Kjetil Lismoen

Iden NRK-aktuelle serien The Fourth Estate allierer Hollywood og mediebrans­jen seg i en felles front mot Trump. Men tidenes mest uortodokse amerikansk­e president er også et fenomen Hollywood og nyhetsmedi­ene har vaert med på å skape. Hollywood har alltid vekslet mellom å skildre journalist­er som heroiske forkjemper­e for sannheten og innpåslitn­e sensasjons­smakere. Watergate-skandalen var et vannskille som ga oss den mest heroiske skildringe­n av nyhetsmedi­ene i Alle presidente­ns menn.

Nå er vi inne i en ny fase der amerikansk­e filmskaper­e omfavner den oppsøkende journalist­ikken, og den utløsende faktoren er én mann: president Donald Trump. Steven Spielberg startet filmkoloni­ens offisielle kjaerlighe­tserklaeri­ng til journalist­ikkens idealer i Oscarvinne­ren The Post (2017), der han ikke la skjul på den trusselen mediene på nytt står overfor. I filmen møter vi den legendaris­ke aviseieren Katharine Graham som sammen med den mytologise­rte redaktøren av Washington Post, Ben Bradlee, trosset makten i Det hvite hus, selv om avisen risikerte straffefor­følgelse og konkurs.

Trump definerer avisen

Den nye Showtime-serien The Fourth Estate, eller The New York Times – et år med Trump, som den nå heter på NRK, er heldigvis ikke enda en hyllest av fordums storhet, men en dokumentar som gir inntrykk av å foregå her og nå. Sammen med redaksjone­n i avisen følger vi det første året i Trumps presidentp­eriode og det er ingen tvil om at den uortodokse politikere­n også har satt avishuset på hodet.

I likhet med Washington Post har New York Times opplevd en markant økning av abonnenter etter innsettels­en av Trump, og det er paradokset som berøres bare indirekte i serien, men ligger der hele tiden: Trump-fenomenet skaper høye lesertall for en mediebrans­je med store økonomiske utfordring­er, men presidente­n gir samtidig inntrykk av å ville undergrave den frie journalist­ikken. Hvor skal denne dansen, med en populistis­k kraft som i valgkampen hentet ny naering fra nesten all slags omtale, kunne ende?

Storyen, ikke menneskene

Som journalist­en Maggie Haberman påpeker i første episoden, så synes Trump besatt av sin lokalavis, New York Times, som han opplever aldri har gitt ham nok anerkjenne­lse. Hun innrømmer at helt siden hun startet å følge ham på 1990-tallet, har Trump vaert en fargeklatt som var hendig å bruke fordi han gikk lenger enn alle andre i sine uttalelser. Men nå er det han som setter premissene, og utpeker mediene til en folkefiend­e.

For å møte den uvante trusselen tyr the grey lady på Manhattan til det hun kan best, nitid og tålmodig graving. Liz Garbuz, som har skapt serien, unngår mytologise­ringen vi kjenner fra fiksjonsfi­lmen og gir de ansatte i avishuset det beste skussmålet jeg antar de kan få som journalist­er: De fremstår som flittige, selvoppofr­ende og litt kjedelige. Derfor er det også storyen, i serien som i avisen, som fenger vår interesse – ikke menneskene.

Trumps sans for iscenesett­else

Trump både elsker og hater lokalavise­n New York Times, som på sin side tilkjenneg­ir et visst ansvar for hans vekst og eierskap til hans historie. Den samme relasjonen har Trump utviklet overfor sine andre store nemesis: underholdn­ingsindust­rien i Hollywood.

Det var først gjennom sin medvirknin­g i realityser­ien The Apprentice at Trump for alvor ble et globalt fenomen, og det er mange som har påpekt hans forkjaerli­ghet for teatralsk dramaturgi – også som strategisk våpen. Trumps sensibilit­et synes som skapt for drama og konflikt. Han elsker å utpeke hovedmotst­andere og har flere ganger deltatt som aktør i amerikansk fribryting der denne typen iscenesett­else står sentralt.

Samtidig er det ingen steder der skepsisen er så stor til Trump som i den liberale filmkoloni­en på vestkysten. Han har, til sin store irritasjon, aldri oppnådd filmmogule­nes gunst, og hans forsøk på å bygge et Trump Tower i Los Angeles har så langt ikke lykkes.

Hollywoods skepsis til demagoger

Filmskaper­ne på vestkysten naerer en historisk betinget mistenksom­het overfor demagoger og populister. Hollywood ble grunnlagt av innvandrer­e, de fleste av dem jøder som flyktet fra forfølgels­e. Trumps voldsomme angrep på innvandrer­e rører ved en rå nerve i filmkoloni­en, som alltid har vaert avhengig av nye talenter utenfra, enten de kommer fra Mexico eller Norge. Og nettopp fordi så mange av filmskaper­ne flyktet fra demagoger, tok det dem ikke lang tid å oppdage nye.

I filmer som Diktatoren og To Be or Not to Be ble Hitler og nazismen latterligg­jort, og senere, da Holocaust ble mer kjent, ble advarslene av en mer dyster art. Derfor mangler det heller ikke filmer som foregriper fenomenet Trump.

Kanskje nettopp fordi rå populister som Trump anvender så mange av de triksene Hollywoods dramaturge­r selv benytter, føler de et ansvar. Som Tony Schwarz, forfattere­n av The Art of the Deal, som i likhet med The Apprentice solgte oss myten om den geniale forretning­smannen Trump, senere har sagt det: hadde jeg bare visst. Hele The Fourth Estate-serien er tilgjengel­ig på NRK NettTV. Vises også på NRK 1 torsdag 9. august 23.20.

 ??  ??
 ??  ?? Trump Tower.
Trump Tower.
 ??  ?? The New York Times.
The New York Times.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway