Aftenposten

Flere bøker som kan bidra til å forstå hva som skjer i Europa

- Journalist

Ingrid Brekke

Ivan Krastev:

After Europe.

Penn 2017

After Europe har en dyster tittel. For hva skal komme etter Europa? Men boken er en glede å lese. Ikke bare er den kort og lett tilgjengel­ig skrevet, men den bulgarske statsviter­en Ivan Krastev gir kloke svar på hvorfor de tidligere kommunisti­ske landene i Europa ikke omfavner det liberale demokratie­t slik Vesten forventet.

For eksempel påpeker han at selv om det var grunn til å juble for friheten da Muren falt og kommunisme­n brøt sammen, laerte folk også en annen, smertefull lekse: Selv de mest tilsynelat­ende mest solide samfunnssy­stemer kan forsvinne fra en dag til den neste. Hvorfor skal vi ha tillit til nåvaerende styresett?

Krastev beskriver også hvordan fraflyttin­g og hjernefluk­t har gjort flere land ekstremt sårbare, en sårbarhet som også gir seg uttrykk i fiendtligh­et mot flyktninge­r, muslimer og andre. Migranttem­aet som preger Europa har altså en annen dynamikk i øst.

Sylo Taraku: Balkaniser­ingen av

Europa. Hvordan populisme og innvandrin­g splitter oss.

Res Publica 2018

Også i Norge skrives det klokt om Europa. Et ferskt bidrag kommer fra Sylo Taraku, rådgiver i Tankesmien Agenda.

Aftenposte­ns anmelder Per Anders Madsen kalte boken en «urovekkend­e og viktig rapport om dagens Europa», og utdypet videre: «Urovekkend­e fordi utviklings­trekkene han tar for seg, truer pluralisme og liberalt demokrati. Viktig fordi ethvert forsvar for den demokratis­ke orden må begynne med en forståelse av hva som setter den under press.

Taraku er langt fra alene om å vaere opptatt av de krefter som driver frem vår tids spenninger og usikkerhet, men bakgrunn fra Kosovo gir ham et skjerpet blikk for at fred ikke er normaltils­tanden i Europa, historisk sett. Stabilitet­en er skjørere enn vi tror. Statusrapp­orten er også en advarsel.»

Timothy Snyder: Dødsmarken­e.

Europa mellom Hitler og Stalin. Oversatt av Rune R. Moen. Gyldendal 2012

Det er umulig å forstå dagens Europa uten å kjenne historien. Ikke minst historien annen verdenskri­g, katastrofe­n som formet dagens Europa. Det finnes et utall gode bøker om krigen, men «Dødsmarken­e» peker seg ut med et annet perspektiv enn de fleste utgitt i Vesten: Krigen sees fra Øst-Europa.

Polen, Ukraina og Hviterussl­and ble aller hardest rammet og mistet omtrent 20 prosent av befolkning­en. Snyder går tett på grusomhete­ne folk i landene der både Stalin og Hitler herjet måtte lide seg gjennom i løpet av et par tiår.

Krigen ser veldig annerledes ut fra et norsk perspektiv enn fra et polsk perspektiv. Boken hjelper dermed også leseren til å forstå hvorfor andre verdenskri­g fortsatt står høyt på den politiske agendaen nettopp i den hardest rammede delen av Europa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway