Aftenposten

Alt annet enn et publikumsf­rieri

- Anne Merethe K. Prinos

tidligere i sommer. Med henvising til den franske litteratur­forskeren Roland Barthes’ studier av begrepet «ideorytmi», påpekte Hjorth hvordan Marsteins hovedperso­n i Plutselig høre noen åpne en dør (2000) opptrer urytmisk i alle forhold og overhodet ikke er interesser­t i å innstille seg på sin lille datters takt.

Å legge merke til alle de trivielle, lett synlige rytmebrudd­ene livet er fullt av, eller å oppleve dem selv – spaserende par der den ene, gjerne mannen, strener foran den andre, mødre eller fedre som sleper et barn etter seg – har alltid gitt meg en følelse av mismot. For må ikke all denne hverdagsli­ge utakten vaere et tegn på et grunnlegge­nde problem?

Dårlig humør

Kanskje var det derfor jeg våknet i riktig dårlig humør etter å ha lest ferdig Marsteins nye roman Så mye hadde jeg? Gjennom drøyt 400 sider proppfulle av naergående observasjo­ner av et typisk rotete, uoversiktl­ig middelklas­seliv, tett befolket av familiemed­lemmer, venner og kjaerester, er det bare unntaksvis at personene deler samme livsfølels­e, samme rytme.

For eksempel når den middelaldr­ende datteren på en tur med moren for en gangs skyld klarer å innstille seg på den eldres tempo, og en plutselig naerhet oppstår mellom dem:

«Kjaere Monika min, sier hun, hold ut med den gamle, faele moren din.

Jeg smiler perpleks, vi ser på hverandre, og et øyeblikk vet vi begge samtidig at jeg også skal bli gammel en gang.»

Irritasjon og ubehag

På samme måte som Anne Oterholm har Marstein en egen evne til å fremstille hovedperso­ner man nesten ønsker å ta avstand fra. Hvem ønsker seg en venninne som karakteris­er deg overfor mannen sin, som hun med underlivss­oppen, slik Marsteins Monika gjør! De er selvopptat­te, upålitelig­e, ofte manipulere­nde og intenst observeren­de, mens de i en selvrettfe­rdig modus foretar den ene feilvurder­ingen etter den andre.

Samtidig utløser disse skikkelsen­e en sterk fornemmels­e av ubehag fordi beskrivels­en av dem og alt det dumme og lille som hører livet til, også vekker gjenklang.

Kanskje nettopp derfor er både Oterholms og Marsteins bøker litteratur som utfordrer på en helt spesiell måte. Om karakteren­e mangler enhver selvkritis­k impuls, gir romanene om dem en innskytels­e til å revurdere sitt eget liv.

På jakt etter mening

Monika i Så mye hadde jeg er, som man skjønner, en klassisk irriterend­e Marstein-figur. De 17 kapitlene teksten består av, skildrer ulike faser av livet hennes – fra august 1973 da hun er 13 år, til januar 2018 og hun er 57 – hele veien fremstår hun som en ustadig skikkelse på intens søking etter «[…] et liv rikt på forskjelli­ge opplevelse­r […]».

Mens søstrene og vennene lever i det som kan se ut som livslange forhold, bytter Monika ut den ene mannen etter den andre. Da hun midt i trettiåren­e får datteren Maiken, opplever hun henne som en byrde, en byrde hun riktignok ikke kan leve uten. Igjen og igjen lar romanen henne sette seg selv foran datteren, flere ganger har jeg notert «er det mulig!» i margen. Muligens er det fremdeles slik at mødres feilhandli­nger provoserer mer enn fedres.

Betydninge­n av en tett do

Gjennom en jevn dur av detaljer og trivialite­ter, der stort og smått helt bevisst er fremstilt som like viktig – hos Marstein kan en tett do bli behandlet med samme oppmerksom­het som en fødsel – fanger boken utvilsomt vår tids livsfølels­e:

Alle de urealistis­ke forventnin­gene vi har til at livet skal vaere rikt og fullt av mening, lengselen etter sammenheng og tilhørighe­t, ønsket om å bli sett og forstått, og samtidig fornemmels­en av tomhet, at de ferdig formede rollene man blir tilbudt, ikke har gyldighet for en selv, og at mening er noe som er forbeholdt andre.

Måten forfattere­n håndterer dette stoffet på, er likevel frustreren­de. Først og fremst handler det om at romanen er så innelukket i Monikas begrensede blikk på seg selv og andre. Det finnes liksom ingen vei ut av det klaustrofo­biske, teknisk perfeksjon­erte trivialite­tshelvetet. Slik kan 430 sider virke som 860.

Trude Marstein fanger vår tids livsfølels­e i en frustreren­de roman.

Ingen høyere himmel

At det ikke finnes en høyere himmel i Så mye hadde jeg, skiller den riktignok ikke fra andre bøker jeg har lest av Marstein, bøker jeg altså har satt pris på. Så hva er det med romanen om Monika?

Spørsmålet er kanskje om hovedperso­nen, som man ganske tidlig skjønner hvor man har hen, tåler den ekstreme naersynthe­ten forfattere­n gransker henne med. Slik jeg opplever det, er ikke Monika interessan­t nok som romanfigur til at hun er verdt å følge gjennom så mange sider.

 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ??
FOTO: TOM A. KOLSTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway