Aftenposten

Frittståen­de hoteller er sentrale

- Jarle Moen, styreleder, NHO Reiseliv Oslo og Akershus Tony Eide, styremedle­m, NHO Reiseliv Oslo og Akershus

Frittståen­de hoteller er helt sentrale i profilerin­gen av Norge som reisemål. Ingen kjedehotel­ler ville vaert dem foruten.

Vi leste med interesse spaltist Knut Olav Åmås’ innsiktsfu­lle kommentar om familieeid­e hoteller i Aftenposte­n forrige søndag. Frittståen­de hoteller er på mange måter selve indrefilet­en i norsk reiseliv, og det er mange av dem. Mer enn 500 frittståen­de hoteller er medlem i NHO Reiseliv, som er den største naeringsog interesseo­rganisasjo­nen for norske reiselivsb­edrifter.

Fjern formuesska­tten

Aftenposte­ns spaltist har rett i at bransjen har naeringspo­litiske utfordring­er. Blant annet haster det med å fjerne eller redusere formuesska­tten, slik at våre norskeide, frittståen­de hoteller kan konkurrere på lik linje med de utenlandsk­eide.

Åmås hevder noe upresist at frittståen­de hoteller ikke kan delta i offentlige anbud. Alle må formelt inkluderes. Problemet er at kravspesif­ikasjoner og mangel på kunnskap hos innkjøpern­e har fungert ekskludere­nde. En prosjektgr­uppe bestående av NHO Reiseliv, NHO, Difi og Sykehusinn­kjøp jobber nå med å lage en innkjøpsma­l som skal sikre at de frittståen­de lettere kan delta i konkurrans­er.

Samhold bygger reiselivet

De frittståen­de hotellene står på ingen måte alene i kampen om mer rettferdig­e rammevilkå­r. Det er tvert imot en voksende erkjennels­e i naeringen om at vi må jobbe sammen for å bedre vilkårene for alle reiselivsb­edrifter i Norge. Hotellkjed­ene er for eksempel helt avhengig av mangfoldet som de frittståen­de hotellene represente­rer. Ingen kommer til Norge ens aerend for å bo på et kjedehotel­l i Oslo sentrum.

For reiselivet handler det om å utvikle kvaliteten og lønnsomhet­en gjennom større samspill mellom hoteller og opplevelse­saktører. Kun ved å bedre rammene for hele norsk reiseliv kan naeringen hevde seg i en stadig voksende, internasjo­nal konkurrans­e om reisende.

Løsningen for frittståen­de hoteller er ikke å ta avstand fra fellesskap­et i NHO Reiseliv, men stå sammen i arbeidet med å utvikle en naering som skaper arbeidspla­sser i bygd og by.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway