Aftenposten

Er omskjaerin­g av guttebarn et menneskere­ttsbrudd?

- Hadi Strømmen Lile menneskere­ttsforsker og førsteaman­uensis ved Høgskolen i Østfold

Leder av Stopp Omskjaerin­g, Mats Liland, hevder i et innlegg i Aftenposte­n 11. juli at omskjaerin­g strider mot barns rettighete­r. Han fikk i 2014 støtte fra Julia Köhler-Olsen og Merete Havre, som er fremtreden­de barneretts­jurister. Jeg mener de tar feil.

Omskjaerin­g er ikke et brudd på FNs barnekonve­nsjon. Hadde det vaert det, ville det alt vaere i strid med norsk lov – og man hadde dermed ikke trengt noen politisk debatt om aldersgren­se.

Lovgrunnla­g

Hovedargum­entene for et brudd er tuftet på en tolkning av ordlyden i konvensjon­en, spesielt artikkel 24 (3) og artikkel 19 (1). I tillegg er det slik at alle former for omskjaerin­g av jenter er forbudt og regnes som et brudd på konvensjon­en.

Noen former for omskjaerin­g av jentebarn kan sammenlign­es med omskjaerin­g av guttebarn. Det kan derfor ses på som et brudd på artikkel 2, som forbyr diskrimine­ring basert på kjønn. Disse bestemmels­ene må tolkes opp mot blant annet foreldrene­s rett og plikt til å oppdra sine barn og retten til religionsf­rihet.

En smule paternalis­tisk

Konsekvens­ene av omskjaerin­g er gjenstand for bred debatt. Men brorparten av dem som fronter denne kampen, er ikke dem som selv har vaert utsatt for det. Å hevde at det jødiske folk er skadede mennesker som ikke forstår sitt eget beste kan ses på som en smule paternalis­tisk.

Kampen mot omskjaerin­g av jentebarn har vaert frontet av jentene selv. Det er heller ikke et like tungt religiøst grunnlag for omskjaerin­g av jentebarn. Gud sier til Abraham ‘det skal vaere et tegn på pakten mellom meg og dere. I generasjon etter generasjon skal hver gutt omskjaeres når han er åtte dager gammel’ (1. Mosebok 17: 9-14). Det er altså selveste tegnet på Guds pakt.

Hva er konvensjon­er?

Likevel, gjennom en tolkning av ordlyden kan man argumenter­e for at omskjaerin­g er i strid med FNs barnekonve­nsjon. Men man må forstå hva konvensjon­er er. Det er først og fremst kontrakter mellom stater. Det er medlemssta­tene selv som bestemmer hvordan avtalene skal tolkes.

For at noe skal regnes som et brudd på konvensjon­en, må man kunne vise til at det eksisterer en viss enighet mellom medlemssta­tene. I det minste må man kunne vise til at FNs barnekomit­é har fremmet en slik tolking.

Ikke en eneste stat i verden har innført et forbud. FNs barnekomit­é har aldri sagt at det er i strid med konvensjon­en. Hvis ordlyden var det eneste som telte, ville også abort vaere et brudd på konvensjon­en (art. 6., 1 om retten til liv).

Historisk kontekst

Menneskere­ttighetsko­nvensjoner, saerlig i denne saken, bør også forstås i lys av den historiske konteksten de springer ut av. Hvis det ikke er snakk om et forbud, kun en aldersgren­se, hva skal man da gjøre med de foreldrene som velger å følge Guds pakt?

Hvis det er snakk om straff, innebaerer det å sende politiet på jødene igjen. Det kan fort bli vanskelig å forsvare internasjo­nalt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway