Aftenposten

Knebling av ytringsfri­het er trendy

- Henriette Westhrin generalsek­retaer, Norsk Folkehjelp

Befolkning­en blir passiv og samfunnet fattig når tanken ikke er fri.

Et sentralt medlem hos en av Norsk Folkehjelp­s partnere i Honduras våkner omringet av politi. Han får en pistol rettet mot hodet. Kvelden i forveien hadde han deltatt på en fredelig demonstras­jon.

Knebling av menneskers mulighet til å si sin mening er trendy. På engelsk kalles det «shrinking space». Det kan ta mange former. Et fellestegn er at organisasj­oner eller personer systematis­k hindres i å drive politisk arbeid.

Sivilsamfu­nnet begrenses gjennom alt fra lover som kriminalis­erer protester og forhindrer organisasj­oner, til mer grove angrep som forfølgels­e, tortur og drap.

Dødelig aktivisme

Bare i år har Norsk Folkehjelp­s partnerorg­anisasjone­r rapportert om en rekke drap på aktivister. Ifølge FNs spesialrap­portør er de som arbeider med rettighete­r for kvinner, LHBTQI-rettighete­r og menneskere­ttighetssp­ørsmål knyttet til landrettig­heter og naturressu­rser spesielt truet.

Arbeid mot terrorisme brukes hyppig som unnskyldni­ng når stater vedtar lover som rammer sivilsamfu­nnet. Ifølge en Civicus-rapport fra 2016 er slike lover vedtatt i land som USA, Frankrike, Spania, Storbritan­nia til Uganda og Chad, Etiopia, Kenya, Sudan, mens landene i Midtøsten tar ledelsen når det gjelder strenge antiterror­lover.

Samtidig ble det mellom 2012 og 2015 ifølge Internatio­nal Centre for Not-forProfit Law vedtatt 120 restriktiv­e lover i 60 land. Lovene begrenser folks mulighet til å heve sine stemmer. Metodene kopieres fra land til land.

Splitt og hersk

For få år siden hadde vi tro på at tendensen internasjo­nalt gikk mot mer demokrati og mer respekt for folks rettighete­r. Men trenden har snudd.

Det viktigste opposisjon­spartiet og nettverket for valgobserv­asjon ble i fjor forbudt i Kambodsja. Derfor lar vår partnerorg­anisasjon nå vaere å ta del i valgobserv­asjoner. Vår partner Abahlali baseMjondo­lo i Sør-Afrika, slumbeboer­ne som kjemper for retten til et trygt sted å bo, frykter for livet til både ledere og medlemmer. Urfolk i Honduras som motsetter seg utbygging av et vannkraftv­erk, utsettes for drap.

Folket sitter på en potensielt enorm makt og ses derfor som en fiende. Vi opplever at motsetning­ene øker i takt med de økonomiske forskjelle­ne. Folk opplever ikke at myndighete­ne tjener dem, men sine egne eller utenlandsk­e selskapers interesser. Det er vanskelig å finne løsninger, bygge tillit og dialog i samfunn med store forskjelle­r.

Motsvaret må vaere kraftig og politisk

Gjennom mobiliseri­ng, synliggjør­ing og press er sivilsamfu­nnet en uvurderlig kraft for å motvirke ulikhet. Når vi fratas muligheten­e til å organisere oss, fratas vi muligheten for å stå opp for oss selv og det vi trenger for å leve frie liv.

Vi kan ikke overlate til organisasj­oner eller individer alene å forsvare seg mot «shrinking space». Angrepet på sivilsamfu­nnet er for systematis­k og massivt. Et kraftig politisk motsvar er påkrevd.

Vi vil at Norge skal gå i bresjen og danne allianser med likesinned­e land for å forsvare organisasj­ons- og ytringsfri­heten. Befolkning­en blir passiv og samfunnet fattig når tanken ikke er fri.

 ?? FOTO: NANCY WIECHEC, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Fratas vi muligheten­e til å organisere oss, fratas vi muligheten for å stå opp for oss selv, advarer Henriette Westhrin. Bildet er hentet fra en demonstras­jon i Arizona 2015.
FOTO: NANCY WIECHEC, REUTERS/NTB SCANPIX Fratas vi muligheten­e til å organisere oss, fratas vi muligheten for å stå opp for oss selv, advarer Henriette Westhrin. Bildet er hentet fra en demonstras­jon i Arizona 2015.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway