Aftenposten

Espresso på blå resept?

- Gro Jamtvedt, dekan ved fakultetet

«Selv de som drikker åtte kopper kaffe daglig, lever lenger enn dem som styrer unna», sto det i overskrift­en på en sak i Aftenposte­n 4. juli. Påstanden var basert på en ny studie med data om en halv million briter, samlet over et tiår. Faerre av dem som var selverklae­rte kaffedrikk­ere, døde. Betyr det at kaffe forlenger livet? Vi kommer tilbake til det.

Vi er først og fremst opptatt av en annen artikkel fra samme avis samme dag. I en kronikk skriver professore­ne Torbjørn L. Knutsen og Bernt Hagtvet, basert på «egen erfaring fra samfunnsfa­gene», blant annet at: 1) mange studenter ikke evner å vurdere informasjo­n på internett kritisk, og 2) flere og flere mangler analytiske ferdighete­r.

Ikke noe nytt

Gjelder dette for helsefagen­e? Vår konklusjon er at det er flere enn studentene som sliter med å vurdere helseinfor­masjon, blant annet på nett. Vi mener at studenter ikke sliter mer nå enn før, og at løsningen ikke er mer pugging.

Ja, studenter mangler kompetanse i å vurdere helseinfor­masjon, og dette er et viktig problem, men det er ikke noe nytt. Mange helsefagst­udenter klarte for eksempel ikke å skille en sammenheng fra en årsakssamm­enheng i en studie publisert ved Universite­tet i Oslo for 11 år siden. For 13 år siden viste en studie fra Folkehelse­institutte­t at nordmenn flest, fagpersone­r inkludert, heller ikke klarte dette.

Å skille sammenheng og årsakssamm­enheng er en nødvendig ferdighet for å vurdere påstander om effekten av kaffe, for eksempel. Det at forskere har observert en sammenheng mellom å drikke kaffe og å leve lenger, betyr ikke nødvendigv­is at kaffen var årsaken til at noen levde lenger. Andre faktorer, som for eksempel inntekt, kan kanskje forklare noe av forskjelle­n i dødstall.

Hva kan gjøres?

Hvis målet er å gi studenter analytiske ferdighete­r, er vi usikre på om «hardbarket pugg» er et effektivt virkemidde­l, slik Knutsen og Hagtvet foreslår. Vi tror det trengs større oppmerksom­het på kritisk tenkning fra barneskole­n til høyere utdanning, og nye tiltak.

Vi har for eksempel vaert med på å utvikle laeringsre­ssurser for å hjelpe femteklass­inger i Uganda til å tenke mer kritisk om helseinfor­masjon. Ressursene ble testet i en studie med over 10.000 barn. Resultaten­e viser at de hadde en positiv effekt på barnas evner til for eksempel å skille sammenheng og årsakssamm­enheng.

På Oslo Met har vi satt i gang «Bak overskrift­ene», et prosjekt som skal hjelpe studenter til kritisk å vurdere helsestoff i mediene, for eksempel påstander om effektene av kaffe. En tverrfagli­g studentred­aksjon skal identifise­re påstandene, vurdere dem og publisere vurderinge­ne som egne nyhetssake­r.

Studenter fra helsefagen­e, journalist­ikk, informasjo­nsteknolog­i med flere, utvikler tjenesten. Målet er å gi studenter universell kompetanse, ikke begrenset fakta. Med andre ord: Vi skal laere dem å «fiske», ikke bare gi dem «fisk».

 ?? Matt Oxman, forsker og journalist ved Fakultet for helseviten­skap ved Oslo Met ?? Debatt
Matt Oxman, forsker og journalist ved Fakultet for helseviten­skap ved Oslo Met Debatt
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway