Aftenposten

Heldigvis vil flere bli laerere

-

MAN KAN SE FOR SEG et kollektivt lettelsens sukk i Kunnskapsd­epartement­et da årets søkertall til høyere utdanning ble annonsert: Laererutda­nningen kaprer én av ti søkere i Samordna opptak. Torsdag ble det klart at det er gitt 4201 tilbud om studieplas­s ved grunnskole­laererutda­nningene i år, en økning på 14 prosent fra i fjor.

Det gjenstår fremdeles å se hvor mange som møter opp når høsten kommer, men tendensen er gledelig: Flere vil bli laerere.

Regjeringe­n kan dermed puste litt lettere. Få utdannelse­r har den satset mer og hardere på enn laererutda­nningen. Fra høsten 2017 ble det innført ny masterutda­nning for laerere. Det er også innført krav om minst karakter 4 i matematikk.

TORBJØRN RØE ISAKSEN presentert­e i sin tid som kunnskapsm­inister en «tretrinnsr­akett» for bedre rekrutteri­ng til laereryrke­t, saerlig i nord: De som fullfører femårig laererutda­nning på normert tid, får 51.000 tilbakebet­alt. Hvis man også velger utdanning for 1.–7. trinn, får man ettergitt 55.000 kroner ekstra. Hvis man i tillegg jobber i de tre nordligste fylkene, vil man få tilbakebet­alt ytterliger­e 55.000 kroner.

Satsingene var et høyt spill, men alle tall tyder på at det var riktige grep for å bøte på det som fremdeles kan bli en svaert vanskelig rekrutteri­ngssituasj­on.

For eksempel vil den økte satsingen på etterog videreutda­nning løfte en del laerere ut av skolen i en periode.

ET FORSIKTIG ESTIMAT anslår at Nord-Norge samlet sett vil ha behov for minst 4000 nye laerere hvis man skal erstatte ufaglaerte og laerere som går av med pensjon de neste ti årene.

Fremdeles vil den norske skolen vaere avhengig av ufaglaert arbeidskra­ft i årene som kommer. Det er alvorlig for de elevene som går på skolen nå.

SER MAN PÅ ÅRETS OPPTAK til høyere utdanning, er det likevel lov å koste på seg noen positive ord om utviklinge­n. Mye tyder på at signalet om at samfunnet trenger flere laerere, har nådd frem til dagens unge. Trolig skader det heller ikke rekrutteri­ngen at de nyutdanned­e, med en mastergrad i baklommen, får høyere startlønn og status. Nedgang i økonomien og spådommer om et usikkert arbeidsmar­ked har trolig ført til at flere velger tryggere yrkesveier som laerer.

Sektoren står nå i flere positive omstilling­sprosesser og kan dermed tenke nytt om hvilken profesjon laereryrke­t ønsker å vaere i fremtiden. Masterutda­nningen represente­rer for eksempel en mulighet for laererprof­esjonen til å bli sterkere på forskning.

Noe av det viktigste for utviklinge­n og opplaering­en av den fremtidige generasjon samfunnsbo­rgere, er likevel at det kommer nok kloke hoder til profesjone­n. Derfor gir dette årets søkertall gode grunner til optimisme.

Fremdeles vil den norske skolen vaere avhengig av ufaglaert arbeidskra­ft i årene som kommer

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN ?? Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø presentere­r opptaket til høyere utdanning.
FOTO: FREDRIK HAGEN Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø presentere­r opptaket til høyere utdanning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway