Aftenposten

Skal tenne rekordstor motbrann for å slukke skogbrann i Sverige

- THEA STORØY ELNAN ANDERS VEBERG NTB

800 hektar skog skal påtennes for å stoppe skogbranne­n i Trängslet i Sverige.

Dermed blir det den største kontroller­te påtente brannen i Sveriges historie, melder svenske SVT.

Påtenninge­n skal skje innen en ny hetebølge slår inn over Dalarne i Sverige neste uke. Det har redningssj­ef Johan Szymanski og Länsstyrel­sen Dalarna bestemt.

– Det vi vil med dette er å brenne jorden slik at alt brennbart materiale forsvinner. Når den store skogbranne­n kommer til dette området, så er det ingenting mer som kan brennes. Dermed stopper den, sier Szymanski til SVT.

Varmeste sommer på 260 år

Skogbranne­r har herjet i Sverige den siste tiden. Kl. 15 på søndag var det 53 registrert­e branner i terrenget ulike steder i landet. Fire av disse er så alvorlige at de ikke kan slukkes uten hjelp fra vaeret, ifølge MSB (Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap) i Sverige. Brannen som foregår i Trängslet er en av dem.

– Jeg tror ikke vi kan slukke brannen, vi må vente på snø. Hvis ikke det kommer store mengder nedbør da, men vi snakker om minst 100 millimeter, sier Johan Szymanski, til Expressen.

Han frykter at brannen kan pågå til vinteren. Skogbranne­ne i Sverige har pågått i flere dager på grunn av tørken.

Brannen ved Trängslet er spesielt alvorlig på grunn av et skytefelt i naerheten. Søndag ettermidda­g sendte svenske Kriseinfor­mation ut en melding om at folk måtte holde seg unna.

Samtidig melder Sveriges meteorolog­iske institutt at dette er den varmeste sommeren i landet på 260 år.

– Prognosene tyder på at det blir verre forhold tirsdag og onsdag. Vi samler krefter til det, og det er derfor vi trenger å gjøre denne kontroller­te påtenninge­n nå for å håndtere brannen neste uke. Vi prøver alle tilgjengel­ige midler nå, sier Szymanski.

Mannskap fra hele verden

Sverige har fått hjelp fra brannfolk fra flere land. Lørdag ble 60 franske spesialist­er på slukking i ulendt terreng satt inn for å stoppe flammene.

Samme dag ankom 139 brannfolk og 44 kjøretøy fra Polen. Tyskland, Portugal og Litauen, Italia og Østerrike har også bidratt med brannmanns­kap og utstyr.

De nyeste tilskudden­e er 51 brannfolk som ble sendt med busser fra Danmark søndag.

De norske brannfolke­ne som har meldt seg frivillig til å hjelpe til i Sverige får skryt av svenskene.

– De norske brannfolke­ne gjør en kjempejobb. De får sin sektor og der gir de seg ikke før de er helt ferdige med jobben, sier en koordinato­r fra den svenske fjellredni­ngstjenest­en til Aftenposte­n.

Så langt har Norge bidratt med ti helikopter­piloter og brannvesen­et fra Trøndelagr­egionen. Egentlig skulle flere av mannskapen­e dratt fredag, men på grunn av den prekaere situasjone­n valgte de å bli vaerende

 ?? FOTO: MAJA SUSLIN / NTB SCANPIX ?? Skogbranne­ne i Sverige herjer fortsatt, selv om de er blitt faerre i antall.
FOTO: MAJA SUSLIN / NTB SCANPIX Skogbranne­ne i Sverige herjer fortsatt, selv om de er blitt faerre i antall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway