Aftenposten

Slik takler du plagsomt varme sommernett­er

- SIRI NILSEN AHMER

I mange områder er årets sommer spesielt varm. Heten er godt nytt for mange, men ikke like gøy når natten kommer.

Dersom det blir veldig varmt, råder Vedaa til å ha noe i vinduet som reflektere­r solen. For eksempel innendørs speilfolie eller blendingsg­ardiner.

– Ikke tilbring for mye tid våken i sengen. Det er absolutt det beste tipset. Hvis du kjenner at du ikke får sove, så stå opp igjen, sier Vedaa.

Hvis du ligger mye våken, kan sengen og soverommet utløse en uro tilknyttet at du ikke får sove. Du bør sette av litt tid tidlig på kvelden for å oppsummere dagen for deg selv. I tillegg bør du lage en liste over hva som er viktig for morgendage­n, mener han.

– Så har du lagt dagen til hvile, og kan slappe av resten av kvelden. Da blir du ikke forstyrret av tanker om jobb eller ubehagelig­e ting. ifølge Vedaa. Kaffe, røyk og snus fører alle til mer overfladis­k søvn.

– Noen sover med snus under leppen. Selv om de mener de blir roligere av det, vil dette virke forstyrren­de på søvnkvalit­eten. – Ved søvnmangel mister vi mye av den kognitive kontrollen i følelsessy­stemet. Hvis vi mister én natts søvn, eller mister litt søvn over flere dager, blir følelsesse­nteret i hjernen seksti prosent mer reaktivt, sier Vedaa.

– Vi kan jo bare tenke oss hvor plagsomt det må vaere å reagere seksti prosent kraftigere på alt som skjer oss i løpet av en dag. Vi kan skifte raskt fra å vaere irritable til å ha latterkram­pe, vi blir mer ukonsentre­rte, impulsive og er villig til å ta flere sjanser.

Vedaa forklarer at man også blir dårligere til å vurdere hvor søvnig man er.

– Det kan vaere uheldig hvis du skal gjøre noe monotont, som for eksempel å kjøre bil.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Kvaliteten på søvnen er viktigere enn å sove i mange timer, ifølge forsker og søvnspesia­list Øystein Vedaa.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Kvaliteten på søvnen er viktigere enn å sove i mange timer, ifølge forsker og søvnspesia­list Øystein Vedaa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway