Aftenposten

Bilister straffes for tastefeil

- ARNFINN MAUREN

Norske bilførere taster feil og misforstår hvordan parkerings­apper skal brukes.

Men dersom du klager på boten etter tastefeil, kan du ikke regne med å få medhold.

– Det lett å gjøre feil, sier bilist Johan Eriksson idet han taster inn sted og tid på parkerings­appen til EasyPark – den mest utbredte appen i Norge.

Og bilførere gjør feil. Det tastes inn både feil sted, uriktige enkelttall og registreri­ngsnummer. Noen bruker også feil app og sender betalingen til selskap som ikke skal ha den.

– Føles urettferdi­g

– Men når man gjør sitt beste og betaler i god tro, da føles det veldig urettferdi­g å få en bot på 600 kroner, sier Hege Iden fra Slemmestad.

Tidligere i år registrert­e hun ved en feiltagels­e parkeringe­n på en annen bil. Det endte med p-bot. Hun sendte en klage til parkerings­selskapet en sen lørdagskve­ld. Tidlig mandag morgen kom avslaget.

– Da bestemte jeg meg for å klage saken inn til Parkerings­klagenemnd­a. Ja, det er min plikt å velge riktig kjøretøy, men det er også deres plikt å behandle saken på en skikkelig måte, mener Iden.

– Veldig firkantet

Men det skal mye til før bilførere når frem i slike saker. Det fikk Stig Walle fra Oppegård erfare etter å ha parkert i Gunerius-bygget i Oslo. Han tastet inn feil etasje.

– Det oppleves veldig firkantet å få bot for en slik hendelse. Et firma som er opptatt av å ha en viss relasjon til sine kunder, ville ikke opptrådt slik, sier Walle.

Han fikk ikke medhold i nemnda.

Det fikk heller ikke en klager med dysleksi, som byttet om rekkefølge­n på to av tallene i bilens registreri­ngsnummer.

– Avgjørelse­n strider mot rettsoppfa­tningen, skriver hun i klagen.

Stadig flere app-klager

Bruken av betalingsa­pper for parkering har økt kraftig de siste årene. I de største norske byene går nå 35–40 prosent av parkerings­avgiftene via ulike mobilapper.

– Hvis det er systemfeil, så dekker vi kontrollsa­nksjonen. Men i de fleste tilfellene er det parkerings­selskapet og eventuelt nemnda som er riktig adressat for en klage, forklarer daglig leder Stian André Holst i EasyPark.

Det siste halvannet året har slike saker utgjort over 14 prosent av klagene til nemnda. Men andelen er økende. Hittil i år har disse klagene utgjort 17.3 prosent, eller over 500 av rundt 3000 saker.

– De fleste sakene handler om at fører har byttet om på numrene i kjennemerk­et, eller glemt et nummer eller en bokstav eller to, forklarer leder for sekretaria­tet i nemnda, Merete Horn-Eggestøl.

Systemene bør justeres

Nemnda har i den siste årsmelding­en tatt opp utfordring­ene knyttet til appene. Her blir det antydet at systemene kanskje bør justeres slik at brukeren i større grad tvinges til å kontroller­e inntasting­en.

– Vi har lagt inn en del sperrer som blant annet skal hindre at bilføreren taster inn ulogiske opplysning­er, opplyser Stian André Holst i EasyPark.

Enkelte steder, som i Guneriusby­gget i Oslo, er det lagt inn et spørsmål som skal hjelpe bilfører til å velge rett etasje. Men likevel skjer det at bilførere taster feil.

– Min onkel tastet nylig inn en takstsone i nabolaget, utenfor Gunerius-bygget, da han sto parkert her, forteller Hadia Ahmed. Hun har nettopp tatt i bruk en parkerings­app.

Straffet for tastefeil

Avgjørelse­ne i nemnda viser at det ikke hjelper å vaere i god tro. Registreri­ngen må vaere korrekt.

– Det er åpenbart at man ved parkering må betale for det kjøretøyet man faktisk hensetter, skriver nemnda i en avgjørelse.

Men mange klagere mener det er urimelig å bli straffet for en tastefeil når parkerings­avgiften faktisk er betalt. Forbrukerr­ådets direktør, Randi Flesland, kan forstå dette.

– Men nemnda står i et dilemma her. Det blir vanskelig å vaere rettferdig hvis de begynner å avvike fra reglene. Men kanskje kommer disse klagene i en overgangsf­ase, før bilførere begynner å venne seg til appene.

– Burde ikke parkerings­bransjen og nemnda nettopp av den grunn vaere litt smidigere?

– Som direktør i Forbrukerr­ådet, er det vondt å ikke umiddelbar­t si ja til det spørsmålet. Men nemnda vil nok bare skape problemer for seg selv, om de i større grad tar mer skjønnsmes­sige avgjørelse­r.

 ?? FOTO: ARNFINN MAUREN ?? Johan Eriksson bruker EasyPark-appen. – Jeg skjønner at folk gjør feil. Her på Gunerius-bygget må man blant annet registrere hvilken etasje bilen står i, sier han.
FOTO: ARNFINN MAUREN Johan Eriksson bruker EasyPark-appen. – Jeg skjønner at folk gjør feil. Her på Gunerius-bygget må man blant annet registrere hvilken etasje bilen står i, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway