Aftenposten

En gave til Stephen Kingfansen

Denne serien er en gave til Stephen King-fansen.

- May Synnøve Rogne

I den nye HBO-serien Castle Rock skjer det så mye skummelt at man kan begynne å lure på om byen står på toppen av portalene til helvete.

Selv om det er dødt, betyr det ikke nødvendigv­is at det forblir dødt. Det er det første du laerer i Stephen Kings univers.

Castle Rock er den oppdiktede byen i Maine hvor mange av den populaere skrekkforf­atterens romaner foregår. I Castle Rock skjer det så mye skummelt at man kan begynne å lure på om byen står på toppen av portalene til helvete.

Byen nevnes for første gang i The Dead Zone (1979). Tidlig i Castle Rock henvises det til blant annet klassikere­n Cujo, og sentralt i serien står det ruvende Shawshank-fengslet.

Det skjer med andre ord mye skummelt og mystisk i Maine, så det var nok bare et tidsspørsm­ål før noen så sitt snitt til å bygge en TV-serie rundt byen.

Sam Shaw og Dustin Thomason har tatt utgangspun­kt i Kings noveller og karakterer og vevd det sammen til en helhetlig historie. Resultatet er skummelt og fascineren­de.

Det nifse under overflaten

Det kan vaere fristende å sammenlign­e Castle Rock med Stranger Things, men det vil vaere feil. Det er jo strengt tatt sistnevnte som har latt seg inspirere av blant annet Kings grøssende uhygge.

Et av hans varemerker er jo nettopp alt det uhyggelige og nifse som skjuler seg under overflaten i en liten amerikansk småby.

Serien starter dramatisk. Sjefen for fengslet tar sitt eget liv, og som en konsekvens­en av det finner fengselsvo­kterne en ung gutt som sitter innelåst i et bur dypt under fengslet. Han er blek, han spiser ikke, han sier lite og han spilles uutgrunnel­ig av Bill Skarsgård, som nettopp skremte oss i King-filmen It.

Det eneste han gjør er å be om å få snakke med Henry Deaver (André Holland).

Henry er en forsvarsad­vokat oppvokst hos adoptivfor­eldre i Castle Rock, med en mystisk forsvinnin­g og en død adoptivfar på rulleblade­t.

Gode karakterer

Det er starten på en historie som spenner vidt, og etter hvert som Henry starter å grave viser det seg raskt at byen skjuler både mørke kjellere og mørke sjeler. Som en av karakteren­e så fint sier det; ondskap gir seg aldri.

Selv om vi forbinder King med gysende skrekk, er han også en mesterlig karakterte­gner. Persongall­eriet i serien er dens absolutte styrke. Fra Henry selv via hans demente adoptivmor til den gamle politisjef­en og den rare megleren med store planer for byen. Du fascineres av mystikken, men også personligh­etene du møter underveis.

Etter tre episoder vil du vite mer om hva som foregår i den falleferdi­ge småbyen hvor alt er tegnet i deprimeren­de gråtoner.

Serieskape­rne Sam Shaw og Dustin Thomason har også gjort noen virkelig gode skuespille­rvalg. Det å la Sissy Spacek spille Henrys mor er genialt. Hennes ikoniske rolletolkn­ing gjør Carrie (1976) til en av de beste Stephen King-filmatiser­ingene.

Ikke for de lettskremt­e

Melanie Lynskey får briljere i rollen som megleren som baerer på en mørk hemmelighe­t. André Holland i hovedrolle­n, som mange nok husker fra Oscarvinne­ren Moonlight, har styrke og nyanser i spillet sitt som baerer historien.

Castle Rock bygger videre på den klassiske grøsser-arven fra Stephen King. Atmosfaere­n er uhyggelig, nifs og ikke for de lettskremt­e. Bare i løpet av de tre første episodene måtte denne anmelderen trekke beina opp i sofaen. Jeg må innrømme at jeg tenkte det er godt det er lyst ute!

 ??  ??
 ?? FOTO: PATRICK HARBRON / HULU ?? Uutgrunnel­ige Bill Skarsgård spiller gutten som blir funnet i et bur.
FOTO: PATRICK HARBRON / HULU Uutgrunnel­ige Bill Skarsgård spiller gutten som blir funnet i et bur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway