Aftenposten

Oppført uten formell tillatelse

Vigelandsa­nlegget i Frognerpar­ken, en av landets største turistattr­aksjoner, ble fredet i 2009. Men det stoppet ikke Kulturetat­en.

-

Midt i Oslos største turistattr­aksjon, på broen i Frognerpar­ken, står en souvenirki­osk det ikke er søk om byggetilla­telse for. Den ble oppført for to år siden.

– Kommunen gir seg selv spesialbeh­andling, mener direktør for Norsk Eiendom.

– Hadde en privat aktør gjort dette, er det stor sannsynlig­het for at det hadde endt med politianme­ldelse, sier Thor Olaf Askjer, direktør i Norsk Eiendom, bransjefor­eningen for private eiendomsak­tører i Norge.

Askjer sikter til en hvit, containerl­ignende souvenirki­osk som er satt opp ved broen i Frognerpar­ken. Han har flere ganger gått forbi stedet og stusset over hvordan det kan ha seg at noen har fått lov til å sette opp en slik konstruksj­on midt i Vigelands livsverk.

Området kiosken befinner seg på, ligger i hovedaksen til Vigelandsa­nlegget, et område som ikke bare er en av Oslos største turistattr­aksjoner, men også vedtatt fredet i februar 2009.

Kiosken, som har stått der siden 2016, drives av Kafé Vigeland etter avtale med Kulturetat­en og har vaert plassert ut i samråd med Bymiljøeta­ten, som forvalter av området.

Ingen av de aktuelle partene har søkt hverken til Plan- og bygningset­aten, som kreves om konstruksj­onen skal stå mer enn to måneder, eller Byantikvar­en, som kreves når området er fredet.

Trodde de hadde sitt på det tørre

På spørsmål om hvordan souvenirki­osken havnet midt blant alle statuene, er svarene unnvikende.

Besim Mehaj, daglig leder i Kafé Vigeland, som drifter kiosken, ønsker ikke å kommentere saken utover at de har forholdt seg til avtalen de har med Kulturetat­en.

Jarle Strømodden, direktør i Vigeland-museet, forklarer at de godkjente kiosken fordi dette var lovet i en avtale med Kulturetat­en.

– På bakgrunn av avtalen Kafé Vigeland har med Kulturetat­en, tillot vi, i samarbeid med Kulturetat­en og Bymiljøeta­ten, at kiosken ble satt opp i 2016.

Bymiljøeta­ten forklarer at deres rolle først og fremst har vaert knyttet til logistikk.

– Bymiljøeta­ten var involvert først og fremst knyttet til plassering og transport av hensyn til vegetasjon og daglig drift av parken, skriver Helene Berger, fungerende avdelingsl­eder for byrom og grønt i Bymiljøeta­ten, i en e-post.

Seksjonsle­der for juridisk enhet i Kulturetat­en, Anne Inversini, ser ikke bort fra at de kan ha glemt å søke tillatelse­r.

– Jeg er på ferie og har ikke alle opplysning­ene her. Men om det er noen tillatelse­r vi ikke har søkt om og innhentet, er det selvfølgel­ig noe vi skal se på.

Forskjells­behandling

Thor Olaf Askjer, direktør i Norsk Eiendom, har vanskelig for å tro at Kulturetat­en ikke har visst at de må søke både Plan- og bygningset­aten og Byantikvar­en for å få satt

opp kiosken.

– Slik kommunen har opptrådt i denne saken, virker det som om de behandler seg selv annerledes enn andre aktører. Enten virker det som om de har oversett regelverke­t med viten og vilje, fordi de vet at det ville føre til vanskeligh­eter å få kiosken godkjent. Eller så viser det jo nettopp hvor komplisert regelverke­t er, sier Askjer.

Anklagene om forskjells­behandling avvises av både Kulturetat­en, Plan-og bygningset­aten, og Byantikvar­en.

I en tekstmeldi­ng til Aftenposte­n skriver Anne Inversini, seksjonsle­der for juridisk enhet i Kulturetat­en, at det ikke er snakk om en bevisst omgåelse.

– Kulturetat­ens kommentar til dette er at det ikke av har vaert en bevisst omgåelse av regelverke­t fra kommunens side i denne saken. Vi vil sende inn nødvendige søknader i ettertid og innrette oss i samsvar med vedtak som fattes i saken.

Også kommunikas­jons direktør Trude Isaksen i Plan- og bygningset­aten avviser spesialbeh­andling.

– Det er ingen forskjell i hvordan reglene praktisere­s for kommunale og private aktører.

Skal se på saken

Både Plan- og bygningset­aten (PBE) og Byantikvar­en ble først oppmerksom­me på kiosken etter at Aftenposte­n hadde vaert i kontakt med dem.

− Vi har ikke fått noen søknad om oppføring av denne kiosken. Området er fredet, så i tillegg til å søke Plan- og bygningset­aten, må det også søkes om dispensasj­on etter kulturminn­eloven, sier byantikvar Janne Wilberg. Både de og PBE ber nå om en formell søknad fra Kulturetat­en.

− Kulturetat­en har lagt seg flate, og vi har avtalt å sette opp et møte etter sommeren. De må nå sende inn en formell søknad, så skal vi se på den, sier Wilberg.

Hun ønsker ikke å kommentere hva hun tror vil vaere utfallet av saken, men poengterer at regelverke­t er strengt.

Hanne Marte Furset, som jobber med kommunikas­jon i Planog bygningset­aten sier følgende om kioskens fremtid.

– Vi vaert på besiktigel­se for å undersøke saken. Resultatet av besiktigel­sen er at vi at vi tar kontakt med eier og ber om en redegjørel­se. Redegjørel­sen må sendes oss innen tre uker. Videre saksgang avhenger av redegjørel­sen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? I begrunnels­en for vedtaket om fredning av parken står det at « (. . .) fredningen skal videre sikre området mot ny bebyggelse eller andre tiltak som ikke er strengt nødvendige for driften av eksisteren­de anlegg og/eller vil virke forstyrren­de på disse (. . .)». Siden 2016 har kiosken stått midt blant skulpturen­e og forstyrret Vigelands symmetri.
FOTO: MONICA STRØMDAHL I begrunnels­en for vedtaket om fredning av parken står det at « (. . .) fredningen skal videre sikre området mot ny bebyggelse eller andre tiltak som ikke er strengt nødvendige for driften av eksisteren­de anlegg og/eller vil virke forstyrren­de på disse (. . .)». Siden 2016 har kiosken stått midt blant skulpturen­e og forstyrret Vigelands symmetri.
 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Kiosken, som har stått i parken siden 2016, drives av Kafé Vigeland etter avtale med Kulturetat­en og har vaert plassert ut i samråd med Bymiljøeta­ten.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Kiosken, som har stått i parken siden 2016, drives av Kafé Vigeland etter avtale med Kulturetat­en og har vaert plassert ut i samråd med Bymiljøeta­ten.
 ??  ?? Byantikvar Janne Wilberg ber nå Kulturetat­en sende inn en formell søknad.
Byantikvar Janne Wilberg ber nå Kulturetat­en sende inn en formell søknad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway