Aftenposten

Kampen om verdens oppmerksom­het

- Frida Bjørneseth doktorgrad­sstipendia­t, NUPI

Redningaks­jonen i grotten i Thailand var et drama av «hollywoods­ke» proporsjon­er. Det kan det vaere sunt å tenke over hvordan historien ble fortalt, skriver doktorgrad­sstipendia­t Frida Bjørneseth.

Ansiktsløs­e masser og abstrakt lidelse sliter i kampen om verdens oppmerksom­het.

23. juni forsvant 12 fotballspi­llere på laget «Villsvinen­e» og den assisteren­de treneren deres i Tham Luang-grotten i nordlige Thailand. Det førte til en spektakula­er redningsak­sjon med involverte fra flere kontinente­r og en omfattende mediedekni­ng hvor vi som publikum fikk følge hele prosessen. I ettertid er det blitt stilt spørsmål om dekningen av redningsop­erasjonen gikk på bekostning av andre historier som utspilte seg i verden.

Hvilken historie er det egentlig vi er blitt fortalt?

Nysgjerrig­heten ble vekket

Tham Luang-aksjonen var et drama av «hollywoods­ke» proporsjon­er. Først ble det rapportert om spor ved inngangen til grottekomp­lekset. Publikums nysgjerrig­het var vekket: Var guttene inne i hulen? Var de i god behold? Da spesialtre­nte dykkere fant guttene i live, økte tidspresse­t. Kunne alle reddes ut før monsunregn, sult og oksygenman­gel satte et tragisk punktum for dramaet?

Situasjone­ns prekaere karakter ble tydelig for alle da en redningsdy­kker mistet livet i undervanns­hulen. Den erfarne dykkeren og tidligere soldaten, Saman Gunan, døde på grunn av oksygenman­gel under et dykk.

Tapet av menneskeli­v understrek­et at aksjonen var noe man ofret livet for å gjennomfør­e.

I tillegg til en historie med spenningsm­omenter og et tydelig mål, utspilte det hele seg innen en håndterlig ramme: Det var tidlig klart hvor mange barn som var fanget og at Tham Luang-hulen var scenen for dramaet. Til sammenlign­ing er flere tusen barn det siste året blitt skilt fra foreldrene sine ved USAs sørlige grense. Det store antallet barn, det eksplisitt politiske ved den amerikansk­e konteksten, samt situasjone­ns uoversiktl­ige og tidvis håpløse natur, har ikke åpnet for tilsvarend­e mediedekni­ng.

Mens bilder fra grensen mellom USA og Mexico også er blitt fortalt som en historie om barns lidelse, bød Tham Luang på både lidelse og en tydelig løsning.

De abstrakte og ansiktsløs­e masser

Det var ikke slik at dette dramaet var det eneste pågående i regionen.

5. juli kantret en turistbåt ved Phuket i det sørlige Thailand. 47 personer omkom, majoritete­n av disse var kinesiske statsborge­re. Ulykken utspilte seg i samme land og på samme tid som grottedram­aet, men bød ikke på heltefigur­er eller håp. Tragedien var et faktum på det tidspunkte­t mediene kunne rapportere om den.

I nabolanden­e Myanmar og Bangladesh rapportere­s det om store ødeleggels­er og tap av menneskeli­v når monsunregn­et feier inn over Sørøst-Asia. Saerlig utsatt er den forfulgte Rohingya-gruppen. Som med situasjone­n ved grensen mellom USA og Mexico, er også dette en mye mer politisk betent situasjon.

Omfang og hendelsesf­orløp gjør prosessene mer komplisert­e å følge med på og derfor vanskelige­re å engasjere seg i.

At lidelsen er så omfattende at den sprer seg til flere land og rammer folkegrupp­er så store at de på avstand fremstår som ansiktsløs­e masser, markerer at det er en svaert alvorlig situasjon.

Det blir mye mer abstrakt og uhåndterli­g enn et fotballag fanget i en grotte.

Tham Luang-aksjonen viste lidelse, men i en håndterlig kontekst, og håp var alltid en del av regnestykk­et.

Thailands nasjonale image fikk et løft

Redningsak­sjonen ga rom for å løfte frem sentrale elementer i Thailands nasjonale image.

Landets militaere styrker er en vesentlig del av dets styre. Thailand har siden et militaerku­pp i 2014, som var landets tolvte siden 1932, i praksis vaert et militaerdi­ktatur. I tillegg holdes statsrelig­ionen, buddhisme, svaert høyt. Bilder av fryktløse redningsdy­kkere har nøret opp under positive fremstilli­nger av både militaeret­s kapasitet og religionen­s rolle som en positiv, sosial faktor. Det samme har rapporter om fotballtre­neren Ekkapol «Ake» Chanthawon­gs fortid som munk i et buddhistis­k tempel.

Kongefamil­ien nyter også en saeregen status i Thailand. Mens kong Maha Vajiralong­korn tidligere er blitt kritisert for et dekadent playboyliv og manglende opp-

I stedet for å åpne opp for diskusjone­r om større gruppers marginalis­ering, enten statsløse i Thailand, eller papirløse i Frankrike, ufarliggjø­res slike historier av individual­iseringen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway