Aftenposten

– Det gjør et sterkt inntrykk

- THEA STORØY ELNAN

Statsminis­teren og AUFlederen oppfordrer til å si ifra om hets av overlevend­e.

I går ble det midlertidi­ge nasjonale minnestede­t for 22. juli avduket utenfor Høyblokken i Oslo.

Minnestede­t består av en navnevegg med navn og alder til alle som døde 22. juli og tromlet glass som symboliser­er alt det knuste glasset på terrordage­n.

Traerne som minnesmerk­et er plassert ved, symboliser­er motstandsk­raften mot terroren. De sto fortsatt oppreiste etter bomben i Regjerings­kvartalet.

Holdningen­e er der

I sin tale snakket avtroppend­e AUF-leder Mani Hussaini om dem som fortsatt har en hverdag som preges av 22. juli. Fredag skrev Aftenposte­n om Utøya-overlevend­e som mottar hatmelding­er og drapstrusl­er. Hussaini mener Norge skylder å stille opp for dem.

– Det er bare én som er ansvarlig for terroren, men vi er alle ansvarlig for at det aldri skjer igjen, sa han i talen.

Statsminis­ter Erna Solberg mener hetsen mot de overlevend­e er uakseptabe­lt.

– Jeg synes det er helt grusomt å se at ofre for kulene 22. juli blir fortalt at de burde dødd på Utøya. Det viser hvor viktig det er å slåss mot ekkokamre av konspirasj­onsteoreti­kere, sier Solberg til Aftenposte­n.

– Dette har tatt tid

Det tok syv år før et minnested kom på plass. Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg vant i 2014 konkurrans­en om å få utforme minnestede­t som var planlagt på Sørbråten, samt de to minnestede­ne i Oslo. Etter motstand fra naboene i Hole kommune, ble planene endret og det et ble igangsetta­t en ny prosess for å lage et «verdig og lavmaelt» minnested i Regjerings­kvartalet.

Varaordfør­er i Oslo, Khamshajin­y Gunaratnam (Ap), mener det er på tide at et minnested kom.

– Utøya er et stykke unna, og Oslo er den byen som opplevde

Etter syv år har Norge fått et midlertidi­g nasjonalt minnested over 22. juli.

bombeangre­p. Mange mennesker har nok behov for å bare stikke innom et slikt minnested, sier hun.

Lederne for AUF Oslo og Trøndelag, henholdsvi­s Thuva Livsdatter Øverås og Julie Indstad Hole, mener det midlertidi­ge minnestede­t gjør et sterkt inntrykk.

– Det får deg til å forstå hvor mange menneskeli­v som gikk tapt den dagen og hvor unge mange av dem var. Det er sterkt å se. Vi skylder dem som opplevde 22. juli et verdig sted å gå til, sier Hole.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Minnestede­t som i går ble avduket i Regjerings­kvartalet, består av en navnevegg med navn og alder til alle som døde 22. juli
FOTO: MONICA STRØMDAHL Minnestede­t som i går ble avduket i Regjerings­kvartalet, består av en navnevegg med navn og alder til alle som døde 22. juli
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway