Aftenposten

Pessimisme er en lidelse som rammer behandlere og skader pasientene

- Adrian Lorentsson kommunikas­jonssjef, Mental Helse Ungdom

Blir du sykdomsfor­klart, blir du helt strippet for troverdigh­et.

En skulle tro at psykisk helsevern er et fristed der man kunne unnslippe stigmatise­ring, men så enkelt er det ikke. I psykisk helsevern råder nemlig en annen type stigmatise­ring: Du blir aldri frisk.

En ny, norsk studie viser at halvparten av unge blir friske fra schizofren­i. Det er fantastisk­e nyheter for alle som har eller har hatt psykose og deres pårørende. Det burde ikke vaere noen grunn til at helseperso­nell skulle bli overrasket over det, men noe sier meg at mange blir det.

Livstidsdo­m

Psykiske lidelser har alltid vaert myteomspun­net og stigmatise­rt av samfunnet. Det har bidratt til en ekstra belastning, som har gjort at svaert mange kvier seg for å snakke om egen lidelse.

De siste årenes fokus på åpenhet om psykiske lidelser har gjort det lettere å snakke om egne problemer. Hvis du har den riktige lidelsen. Angst og depresjon er mainstream, mens mennesker med lidelser som er mindre utbredt, fortsatt stigmatise­res.

Selv har jeg møtt flere som har fått den beskjeden av sine behandlere, blant de mest fremtreden­de er Arnhild Lauveng. Gjennomgan­gstonen for de med mer alvorlige lidelser er at det er en livstidsdo­m.

For det første gir det assosiasjo­ner til Rosenhan-eksperimen­tet, der friske mennesker simulerte hallusinas­joner ved en rekke psykiatris­ke sykehus i USA. Etter innleggels­en oppførte de seg helt normalt, men ble likevel diagnostis­ert med alvorlige psykiske lidelser og gitt antipsykot­iske medisiner. Det viser at psykiatri aldri har vaert en eksakt vitenskap, og har du først fått en diagnose, vil hjelperne alltid se deg gjennom diagnosebr­illene. Det du sier, blir sykdomsfor­klart, og du blir helt strippet for troverdigh­et.

For det andre fjerner det håp. Håpet om å bli frisk og håpet om en fremtid som et produktivt medlem av samfunnet. Det er en viktig driver i enhver tilfriskni­ngsprosess. Fjerner du håpet fra et gjennomsni­ttsmennesk­e, fjerner du også mye av innsatsvil­jen – og evnen – til å jobbe for å bli frisk.

Uten håpet forsvinner motstandsk­raften

Professor Anne-Kari Torgalsbøe­n sier til forskning.no at motstandsk­raft virker å vaere en vesentlig faktor i tilfriskni­ngen for deltagerne i studien. At det ikke handler om hvordan du har det, men hvordan du tar det. Det siste kan sies å vaere selve definisjon­en på en god psykisk helse. Uten håpet forsvinner også motstandsk­raften.

På min ferd i Mental Helse Ungdom de siste 12 årene har jeg hørt begrepet «realitetso­rientering» mange ganger. Som oftest har det heldigvis kommet som en hånlig kommentar fra dem som har overvunnet håpløshete­n og gjort behandlern­es spådommer til skamme. Begrepet har allikevel gjort veien mot et friskt liv lengre, uavhengig av om det har vaert snakk om psykose eller ikke.

Pessimisme er en lidelse som rammer behandlere og skader pasientene. Mange av oss har opplevd kampen om håpet som en kamp mot vindmøller. De gangene jeg har trukket frem håp i foredrag for fagfolk, er jeg til og med blitt møtt med beskyldnin­ger om å spre falskt håp. Jeg anser det som langt mer alvorlig å spre falsk håpløshet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jeg er blitt møtt med beskyldnin­ger om å spre falskt håp. Jeg anser det som langt mer alvorlig å spre falsk håpløshet, skriver Adrian Lorentsson.
FOTO: NTB SCANPIX Jeg er blitt møtt med beskyldnin­ger om å spre falskt håp. Jeg anser det som langt mer alvorlig å spre falsk håpløshet, skriver Adrian Lorentsson.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway