Aftenposten

Sverige vil forby nazisme. Bør vi følge etter?

- Tomas Ibsen Göransson historiker

Nylig åpnet Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven for å utrede et forbud mot rasistiske organisasj­oner, deriblant nazistiske bevegelser. Dette etter at den svenske grenen av Den nordiske motstandsb­evegelsen demonstrer­te på Almedalsve­ckan, svensk politikks største arena. Selv om et forbud kan virke ekstremt, er det verdt å se på som et realistisk alternativ.

Ta trusselen på alvor

Den nordiske motstandsb­evegelsen har prøvd å bli med på Arendalsuk­a, norsk politikks svar på Almedalens­veckan, men foreløpig med mindre hell enn bevegelsen­s svenske gren. Det mangler ikke på meningsmot­standere i noen av landene, men mange mener ytringsfri­heten gir nazistene rett til å si sin mening.

Det er i beste fall en misforståe­lse av begrepet. Å forby nazibevege­lser er ikke et angrep på ytringsfri­heten.

Det er å håndheve eksisteren­de norske lover.

Det er trolig det minst radikale vedtaket en stat kan gjøre. Det er ikke å forby politiske meningsmot­standere, men ikke å akseptere at norske verdier krenkes.

Å forby nazibevege­lser er ikke å akseptere forskjells­behandling av mennesker.

Å forby nazibevege­lser er ikke å akseptere vold og trusler i et moderne demokrati. Å forby nazisme er å ta trusselen de utgjør på alvor.

Det eneste som skurrer med et norsk naziforbud er at det ikke ble vedtatt i 1945, da nazismens sanne ansikt var blitt kjent for alle.

Selv om et forbud er et viktig symbolvedt­ak, er det nok å håndheve eksisteren­de norske lover for å stoppe nazibevege­lser.

Følger ikke spilleregl­ene

Nazismen er uforenlig med et demokratis­k og åpent samfunn.

Grunnloven­s paragraf 98 sier ordrett at alle er like for loven, og at intet menneske må utsettes for usaklig eller uforholdsm­essig forskjells­behandling.

Denne ene paragrafen er nok til å forby alle nazistgrup­per med en ideologi tuftet på forskjells­behandling av mennesker.

Nazismen represente­rer verdier som er uforenlige med et moderne demokrati. Ytringsfri­heten omfatter ikke nazister, ettersom de ikke respektere­r demokratis­ke spilleregl­er.

Enten det er snakk om forbud eller håndheving av eksisteren­de lover, er ikke dette et partipolit­isk spørsmål.

Det handler om å stanse ekstremist­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway