Aftenposten

Mot uendelig

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

Den laveste klassen i norgesmest­erskapet, klasse 5, samler en fascineren­de uensartet gjeng. Mange av deltagerne er ubeskrevne blad uten rating og kan i teorien vaere uendelig dårlige eller uendelig gode. Alle er velkomne uansett. Når vinneren, uten rating, dessuten tar 9 av 9 poeng, må vi anta at han er uendelig god. Det er i hvert fall ikke matematisk mulig å beregne ratingpres­tasjonen til Jo Ingebrigt Larsen fra Follo. Carlsen hadde ikke gjort det bedre. Arrangøren­e fra Moss Schaklubb har publisert ett parti av vinneren, så la oss se om trekkene kan gjøre oss klokere:

Tran

Larsen Δ Motstander­en med svart, Tien Quoc Tran fra Baerum, hadde en rating på 1092 før mesterskap­et. Han tapte kun dette partiet og endte på annenplass med 7,5 poeng og en ratingpres­tasjon målt til klasse 1-nivå. Larsen spilte her et trekk som helt sikkert ville ha gjort suksess i høyere klasser: 22.Lxd5! Sxd5 23.dxe4 Sxc3 Nå kommer en første viktig mellomsjak­k som blant annet frigjør feltet g6 for springeren og skaper en trussel om gaffel på de svarte tårnene. 24.e5†! Kg8 25.Dxc3 cxb4 Og så en ny mellomsjak­k: 26.Dc4† De6 27.Dxe6† Txe6 28.exd6 (1–0, 60 trekk).

På niende plass i klasse 5, med en pen ratingfrem­gang, finner vi Ole Birkeland (85) fra Kristiansa­nd. Birkeland er den største NM-veteranen med 49 deltagelse­r, én foran Ole Christian Moen (66) fra Oslo Schakselsk­ap.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway