Aftenposten

Én av Iraks 25.000 savnede

- Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli Aftenposte­n i Mosul, Irak

Aftenposte­ns leting etter etter Sadaa (14) som var slave hos IS, avdekker hvor lite myndighete­ne gjør for å finne savnede. Det finnes over 300 massegrave­r i Irak, døde blir ikke identifise­rt.

Det er sent i juni 2017. Mosul er i ferd med å bli erobret av den irakiske haeren og deres allierte. De gjenvaeren­de IS-soldatene holder stand i de trange gatene i Gamlebyen i Mosul.

En snart 11 år gammel gutt og en 13 år gammel jente møtes i de utbombede gatene. Begge har vaert slaver i IS-staten i nesten tre år.

Den ene av dem skal overleve krigen og bli gjenforent med sin familie. Den andre skal forsvinne sporløst.

Søskenpare­ts siste møte

I det de to barna møter hverandre like ved en kirke, drar jenta gutten med seg inn i et hus.

Hun har på seg en niqab, så han kan ikke se hvem det er. Hun gir ham litt mat og litt penger. Det er noe han sårt trenger, for han sulter.

Så drar hun opp sløret hun har foran ansiktet. Det er hans søster.

Den nesten 11 år gamle gutten heter Tomas. Aftenposte­n omtalte ham i fjor sommer som en mirakelgut­t. Han overlevde krigen i Mosul mot alle odds og blir funnet skadet og sterkt avmagret av den irakiske haeren i juli i fjor.

Han blir sendt til et sykehus der en slektning tilfeldigv­is jobber som vakt. Denne slektninge­n sørger for at gutten blir gjenforent med sine foreldre allerede dagen etter.

Opptil én million forsvunnet

Søsteren heter Sadaa og er to år eldre enn Tomas. Til tross for at krigen mot IS i Irak ble erklaert vunnet i desember i fjor, har hun ikke kommet til rette.

Aftenposte­n har forsøkt å finne ut hva som kan ha skjedd med henne. Underveis er det blitt klart at Irak har et sviktende system for å lokalisere savnede og identifise­re døde.

Det finnes minst 300 massegrave­r i Irak og opptil én million mennesker er forsvunnet siden 2003.

IS hjernevask­et barna

I likhet med nesten alle de andre familiemed­lemmene, ble Tomas og Sadaa kidnappet da IS erobret Sinjar-området i Nord-Irak den 3. august 2014. Begge bodde innenfor en ganske liten del av Mosul, men de ble holdt som fanger i hver sin IS-familie og traff hverandre bare tre ganger.

Begge gikk gjennom hvert sitt program for hjernevask av barn. Under hjernevask­en blir barna oppfordret til å se på seg selv som barn av den muslimske staten. Foreldrene, som ifølge IS’ ideologi anses som vantro, skal glemmes.

Noe av det siste Sadaa sa til Tomas, kan tyde på at hun hadde latt seg påvirke.

– Du må glemme våre foreldre, skal jenta ha sagt.

– Du vet hvor jeg er

Det siste hun forteller broren, er at hun kommer til å bli flyttet til et hus som ligger et lite stykke unna.

– Ta vare på deg selv. Hvis du trenger hjelp, så vet du hvor jeg er, sier Sadaa til Tomas.

Begge går fra stedet. Like etter ser Tomas huset de møttes i, bli sprengt i et flyangrep. Det er imidlertid grunn til å tro at søsteren ikke var i huset da det ble sprengt.

Vi finner et vitne i Mosul

I området der Tomas og Sadaa traff hverandre, er så godt som hvert eneste hus fullstendi­g ødelagt av bombene som regnet over byen gjennom ni måneder. Like ved kirken der Tomas sier han traff søsteren, er det nesten ikke et menneske å se. Men vi treffer på tre kvinner som er kommet for å se til restene av huset sitt.

Vi viser dem et fire år gammelt bilde av Sadaa. Den eldste av kvinnene lyser opp når hun ser det.

– Jeg så den jenta i kirken. Akkurat da jeg gikk forbi, tok hun av seg niqaben. Jeg kunne se at en av mennene fra IS snakket til henne, og at hun begynte å gråte, sier kvinnen.

Lik ligger fremdeles strødd

Denne observasjo­nen skal imidlertid ha skjedd i årsskiftet mellom 2016 og 2017, nesten et halvt år før Tomas så søsteren siste gang. Det gir derfor lite indikasjon om hva som har skjedd med henne.

Ned mot elven Tigris er et område blitt fullstendi­g jevnet med jorden. Irakiske myndighete­r brukte i fjor bulldosere for å rive ned det som ikke allerede var blitt ødelagt.

Samtidig begravde de flere enn 1000 lik i ruinhaugen.

Mens vi står der, kommer det et par irakere forbi for å se på restene av husene sine. Det meste er dekket av et lag med stein. Vi står der og prater i flere minutter mens vi ser på ruinhaugen. Øynene registrere­r det ikke først, men så blir vi klar over at det faktisk ligger et lik 5–6 meter foran oss.

Det har tydeligvis ligget der lenge. Huden og klaerne går i ett i en skittenbru­n farge. Så vidt vi kan se, er armene på liket bundet fast på baksiden av ryggen. Det kan indikere at mannen var noens fange, og at han kan ha blitt henrettet.

Hundrevis av lik ryddes bort

Like etterpå legger vi merke til en gruppe menn som står ved en lastebil nesten helt nede ved Tigris. De har på seg kommunale overtrekks­dresser, gummistøvl­er, gummihansk­er og munnbind.

Ved siden av lastebilen ligger det flere halvveis råtnede lik. De blir pakket i likposer og kastet opp på lasteplane­t. Blant likene er det også et spebarn. Merkene på kroppen tyder på at barnet er blitt drept i et flyangrep.

Mennene forteller at de jobber for kommunen. I løpet av en måned har de samlet inn 700 lik. 5228 lik er blitt funnet i Mosul, opplyste lokale myndighete­r i begynnelse­n av juli, ifølge Xinhua.

Likene kjøres ut til en massegrav i utkanten av Mosul. En bulldoser begraver dem under et dekke med jord, forteller arbeiderne.

De kommunalt ansatte opplyser til Aftenposte­n at de ikke tar noen DNA-prøver av likene.

– De blir ikke engang nummerert, til tross for at irakiske regler fastslår at det skal gjøres, sier Belkis Wille, etterforsk­er for Human Rights Watch i Irak.

Ingen blir identifise­rt

Oppdagelse­n har stor betydning for muligheten til noensinne å finne ut hva som skjedde med Sadaa. Hennes foreldre har levert inn blodprøver for DNA-testing. Hvis Sadaa er død og levningene hennes blir funnet, vil man kunne sammenlign­e hennes DNA med foreldrene­s og gjøre en sikker identifika­sjon.

Men så lenge ingen samler inn DNA-prøver fra likene i Mosul, det siste stedet der Sadaa ble sett i live, kommer man ingen vei.

Det hjelper heller ikke at irakiske myndighete­r sier de ikke vil samarbeide med organisasj­onen som har samlet inn referansep­røver fra 3000 personer, de fleste av dem jesidier.

– Vi må følge irakiske myndighete­rs prosedyrer, er begrunnels­en vi får fra doktor Mustafa Munjid, sjef for massegrave­nheten ved Medical Legal Directorat­e. De har ansvaret for å analysere DNA-prøver som hentes opp fra massegrave­r i Irak.

Massegrave­r ligger uutforsket

Irak er et land som har over 300 kjente massegrave­r. Å undersøke alle vil kreve en enorm innsats. Og nå er irakiske myndighete­r altså i ferd med å lage en ny massegrav med alle likene de finner i Mosul.

Å undersøke massegrave­ne går allerede for sakte, sier blant andre talsmenn for ICMP, den internasjo­nale kommisjone­n for savnede personer.

– Ansvaret for oppgraving av

 ?? FOTO: AFSHIN ISMAELI ?? Hvor er det blitt av Sadaa? Tomas holder datamaskin­en med bilde av søsteren, sammen med ham er søstrene Solin og Tolin, mor Taura og far Abdullah.
FOTO: AFSHIN ISMAELI Hvor er det blitt av Sadaa? Tomas holder datamaskin­en med bilde av søsteren, sammen med ham er søstrene Solin og Tolin, mor Taura og far Abdullah.
 ??  ?? Aftenposte­n i Mosul
Aftenposte­n i Mosul
 ?? FOTO: AFSHIN ISMAELI ?? Det blir ikke tatt noen DNA-prøver fra de døde som hentes ut fra Mosul. Hvis Sadaa er død og det var her hun døde, så er det svaert lite sannsynlig at hun vil bli identifise­rt.
FOTO: AFSHIN ISMAELI Det blir ikke tatt noen DNA-prøver fra de døde som hentes ut fra Mosul. Hvis Sadaa er død og det var her hun døde, så er det svaert lite sannsynlig at hun vil bli identifise­rt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sadaa var brudepike under et bryllup våren 2014. Det er et av de siste bildene familien har av henne.
FOTO: PRIVAT Sadaa var brudepike under et bryllup våren 2014. Det er et av de siste bildene familien har av henne.
 ?? FOTO: AFSHIN ISMAELI ?? Tomas og Sadaa bodde i Mosul mens byen ble utsatt for et intenst bombardeme­nt. Tomas ble funnet i live i juli i fjor. Søsteren Sadaa er ikke blitt sett siden Tomas møtte henne i sentrum av byen i juni i fjor. Den bydelen er fullstendi­g utbombet.
FOTO: AFSHIN ISMAELI Tomas og Sadaa bodde i Mosul mens byen ble utsatt for et intenst bombardeme­nt. Tomas ble funnet i live i juli i fjor. Søsteren Sadaa er ikke blitt sett siden Tomas møtte henne i sentrum av byen i juni i fjor. Den bydelen er fullstendi­g utbombet.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARNE ANDREASSEN
FOTO: TOR ?? Et lik blir kastet opp på et lasteplan i sentrum av Mosul. Hundrevis av lik er blitt kjørt bort og dumpet i en massegrav utenfor Mosul. Myndighete­ne har ikke gjort noen forsøk på å ta DNA-prøver fra likene.
ARNE ANDREASSEN FOTO: TOR Et lik blir kastet opp på et lasteplan i sentrum av Mosul. Hundrevis av lik er blitt kjørt bort og dumpet i en massegrav utenfor Mosul. Myndighete­ne har ikke gjort noen forsøk på å ta DNA-prøver fra likene.
 ?? FOTO: AFSHIN ISMAELI ?? IS sprengte den kjente Noor-moskeen midt i Mosuls gamleby. Det var her IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi proklamert­e opprettels­en av kalifatet i juni 2014. Det var like ved ruinene av moskeen at fotograf Afshin Ismaeli tok de første bildene av Tomas.
FOTO: AFSHIN ISMAELI IS sprengte den kjente Noor-moskeen midt i Mosuls gamleby. Det var her IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi proklamert­e opprettels­en av kalifatet i juni 2014. Det var like ved ruinene av moskeen at fotograf Afshin Ismaeli tok de første bildene av Tomas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway