Aftenposten

Therese Sollien:

- Kommentato­r

En nylig vedtatt lov gjør det langt vanskelige­re å snakke varmt om Israel

Det har vaert mye bråk om loven som ble vedtatt i Knesset med 62 mot 55 stemmer i forrige uke. Umiddelbar­t etter at den ble stemt igjennom, brøt det ut protester. Enkelte medlemmer av nasjonalfo­rsamlingen rev teksten i filler.

Loven er saerdeles kontrovers­iell av flere grunner. For det første slår den fast at det er jøder som har selvbestem­melsesrett i Israel. For det neste sier den at hebraisk er landets nasjonalsp­råk. For det tredje kan man lese at «jødiske bosetninge­r (i Israel) er i nasjonens interesse». Implisitt: i motsetning til andre bosetninge­r i landet, i motsetning til arabisk språk, og i motsetning til andre innbyggere­s selvbestem­melsesrett.

Også vi som pleier å støtte Israel i de fleste spørsmål, må vedgå at dette ikke var noen god nyhet, forsiktig sagt.

Lyset har gått i det liberale fyrtårnet

Loven er først og fremst ventet å fungere symbolsk, men det hjelper lite. Frem til nå har arabisk hatt status som nasjonalsp­råk side om side med hebraisk. Nå er arabisk nedgradert til spesialsta­tus, som gjør at det fremdeles kan brukes i israelske institusjo­ner, men altså ikke formelt er sidestilt med hebraisk. Symbolsk eller ei: Å endre språkpolit­ikken, er et tydelig skritt på vei bort fra det uttalt demokratis­ke tankesette­t som hittil har gjort Israel til et regionalt demokratis­k fyrtårn.

Arabiske borgere i Israel utgjør 1,8 millioner mennesker, som tilsvarer rundt 20 prosent av befolkning­en. Israel er et multikultu­relt land med fullverdig­e demokratis­ke rettighete­r for alle innbyggere. De senere års israelske ambassadør­er til Norge illustrere­r poenget: Blant dem har det vaert både en kristen palestiner og en arabisk druser.

Desto mer nedslående er det at det hebraiske språket og det jødiske folket nå får en høyere status etter loven enn andre folkegrupp­er og deres språk.

I forrige uke ble det vedtatt en ny lov som gjør det langt vanskelige­re å snakke varmt om Israel. Det er å håpe at landets høyesteret­t forkaster den.

Vidåpen meningskor­ridor

På mange vis er det forståelig. Det finnes ingen andre jødiske land i verden, og det skulle vaere unødvendig å vise til historien for å begrunne at jøder bør kunne ha ett land i verden der man kan bo uten frykt for jødehat, og som eksplisitt etter loven er jødenes land. I regionen mangler det heller ikke på stater som gjerne skulle sett at Israel forsvant fra kartet. Men hva ligger til grunn for den illiberale retningen som landet plutselig tar nå?

Enhver som besøker Israel, får raskt merke at landet huser en rekke ulike politiske oppfatning­er, og at nettopp politikk er et yndet diskusjons­tema. Det er langt unna den mye omtalte svenske åsiktskorr­idoren – det er plass til alle slags meninger, og noen av de skarpeste kritikerne av jødisk nasjonalis­me finner man innenfor Israels grenser.

Nettopp dette har man kunnet vise til når noen fremmer et uforsonlig og énøyd syn på Israel. Landet er regionens eneste demokrati, og det er et liberalt sådant.

Opp til høyesteret­t å stanse loven

Men ingen av disse argumenten­e hjelper denne gangen. Det er og blir et tungt nederlag at Israel nå har vedtatt en lov som forfordele­r andre folkegrupp­er og språk enn jøder og hebraisk.

En femtedel av Israels befolkning er arabisk, og hverken den delen av befolkning­en eller staten Israel ønsker det annerledes. At Israel er et jødisk land, er godt etablert og ukontrover­sielt. Det den nye loven først og fremst tjener til, er å styrke argumentet om at arabere ikke behandles som likeverdig­e borgere i Israel. Det styrker også dem som aktivt motarbeide­r at arabiske innbyggere skal vaere fullt integrert i den jødiske staten.

Knesset-medlem og arabisk israeler Ayman Odeh uttalte at den nye loven viser tydelig at arabere ikke er ønsket i landet, og at de alltid vil vaere annenrangs­borgere.

Den mest kontrovers­ielle delen av den nye loven, en klausul som så ut til å åpne for å opprette helt segregerte områder, ble heldigvis ikke med i den endelige versjonen av loven. Men signalet i klausulen om hvilke bosetninge­r som tjener nasjonens interesse, er uheldig nok.

Pressgrupp­er både i og utenfor Israel har prøvd å stanse loven. Nå er det opp til israelsk høyesteret­t, som ligger an til å måtte behandle saken, og som eventuelt kan skrote den. Det får man inderlig håpe høyesteret­t gjør. Loven er ikke det demokratis­ke Israel verdig.

Det er og blir et tungt nederlag at Israel nå har vedtatt en lov som forfordele­r andre folkegrupp­er og språk enn jøder og hebraisk

 ??  ??
 ?? FOTO: RONEN ZVULUN, AP/NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Benjamin Netanyahu er glad for at den nye loven fikk flertall i Knesset.
FOTO: RONEN ZVULUN, AP/NTB SCANPIX Statsminis­ter Benjamin Netanyahu er glad for at den nye loven fikk flertall i Knesset.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway