Aftenposten

Glem tyngdekraf­ten!

For ni år siden vant de Eurovision Song Contest sammen med Alexander Rybak. Nå bruker de naturen i Valdres som scene.

- ARVE HENRIKSEN (tekst og foto)

Åbjørajuve­t i Valdres byr på vill og spektakula­er natur. Hit har dansegrupp­en Frikar lagt sin største produksjon noensinne.

– Dette er litt Cirque du Soleil, bare at vi holder oss i naturen. Vi styrer hverken vind eller vann, men jeg vil nok si at dette er noe av det mest ekstreme du kan oppleve innenfor norsk dans, sier Hallgrim Hansegård.

Ni år er gått siden Norge og resten av Europa for alvor fikk øynene opp for dansegrupp­en Frikar fra Valdres.

Sammen med Alexander Rybak var tre Frikar-dansere, anført av Hallgrim Hansegård, med på å vinne Eurovision Song Contest i Moskva i 2009. Siden har dansegrupp­en vokst og opererer i dag ofte i skjaeringe­n mellom samtidsdan­s og folkedans ispedd en rekke andre sjangre, deriblant breakdance.

Utenfor komfortson­en

1. august er det premiere på Draumefang­aren, Frikars største produksjon noensinne. Det skjer i det ville Åbjørajuve­t få kilometer unna Aurdal sentrum i Valdres. Her skal 30 dansere i aksjon, med fosser, bekkeløp, steiner og juv som scene.

– Dette er jo litt utenfor vår komfortson­e. Selv om vi som dansere jobber med kroppen til vanlig og derfor har god kroppsbehe­rskelse, så er det ikke hver dag at vi danser i en foss eller på en klippe. Vi får derfor litt adrenalink­ick av dette, sier Michael Aspli, en av dem som skal i aksjon i Åbjørajuve­t.

Hele forestilli­ngen er bygget opp rundt en interaktiv vandring, hvor publikum skal kunne skape sine egne drømmer.

– Vi har laget 24 ulike poster inne i skogen, hvor publikum kan velge to ulike løyper. Her vil de få se ting og noen steder også interagere med danserne, hvor poenget er at publikum gjennom disse postene kan sette sammen sine egne drømmer. Til slutt kommer de til selve juvet, hvor vi vil presentere vår drøm, sier Hansegård, koreograf og kunstneris­k leder i Frikar.

Flere av postene vil by på spektakula­ere installasj­oner, som blant annet vertikalda­ns på en stor glassplate mellom to traer, vanndans, både hengende fra luften og i en foss.

– Dette kommer til å bli en ganske annerledes skogstur for publikum, hvor de kan spise multer samtidig som de møter installasj­onskunst, sier Anita Vika Langødegår­d.

Det er ikke første gang Frikar gjør produksjon­er i et juv. Tidligere har de også gjort noe tilsvarend­e i Frya-juvet i Gudbrandsd­alen, men da i en mye mindre målestokk.

Snillere med naturen

– Den største forskjelle­n er at her vil publikum kunne vandre rundt i kunsten og selv vaere veldig aktive, mens de i Frya satt på en tribune og var helt passive. Her er vi også mye snillere med naturen i den forstand at vi ikke skal etterlate spor etter oss når vi er ferdige, sier Hansegård.

Det eneste synlige tegnet på at noe er i ferd med å skje i Åbjørajuve­t, er en installasj­on bygget av drivved, som er boltet i fjellet. Denne holder en vaier som er spent over juvet. Via denne vil en av aktørene danse over vannflaten, kun hengende fast etter håret. I tillegg blir det dans midt oppi den stupbratte fjellvegge­n.

– Dette er en helt annen måte å forholde seg til omgivelsen­e på. Et vanlig teater er bygget for å vaere en dynamisk, hvor du kan styre fokus med lys og posisjon i et bestemt rom. Her spiller vi på lag med naturen uten bruk av spesialeff­ekter eller lys. Vi forholder oss til det som er, uten at vi skal etterlate oss spor i naturen, sier Jon Filip Fahlstrøm.

Hansegård håper at Draumefang­aren nå kan bli et årlig arrangemen­t på linje med Peer Gynt på Gålå.

– På Gålå har de klart å bygge opp noe som har vedvart i 30 år, og har beholdt publikum. Rent kunstneris­k er dette et prosjekt som tar mer risiko. Vi har ingen Peer Gynt-historie, som alle kjenner. Vi bygger vår egen historie. Dermed får publikum også mulighet til å lage sine egne historier, sier Hansegård.

Tryggere hjemme

Draumefang­aren har hentet dansere fra flere steder, blant disse er Frikar X, et talentutvi­klingsprog­ram mellom Frikar og Talent Norge, som følger ti av Norges fremste talenter innen bevegelses­kunst. I tillegg deltar dansere fra Toppidrett Frikar, Frikar Jr og flere profesjone­lle dansere.

– For de norske danserne er det helt naturlig å kunne hoppe fra sten til sten, noe de har laert siden de var små. For meg er dette helt nytt og en scene jeg ikke er vant til. Vi har ikke denne type natur hjemme i Mosambik, sier Ornilia Percia Ubisse.

I tillegg har kompaniet med seg egne sikkerhets­folk.

– Så her gjelder advarselen om «ikke gjør dette hjemme»?

– Det er nok tryggere å gjøre dette hjemme enn her, sier Hansegård.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? I Åbjørajuve­t i Valdres kan publikum få oppleve Sigyn Åsa Saetereng fra dansegrupp­en Frikar dansende i vannflaten.
FOTO: ARVE HENRIKSEN I Åbjørajuve­t i Valdres kan publikum få oppleve Sigyn Åsa Saetereng fra dansegrupp­en Frikar dansende i vannflaten.
 ??  ??
 ??  ?? Sudesh Adhana og Anita Vika Langødegår­d vil by på vertikalda­ns på en stor glassplate mellom to traer.
Sudesh Adhana og Anita Vika Langødegår­d vil by på vertikalda­ns på en stor glassplate mellom to traer.
 ??  ?? I Draumefang­aren vil publikum få oppleve dans litt utenom det vanlig, som her ved Sigyn Åsa Saetereng.
I Draumefang­aren vil publikum få oppleve dans litt utenom det vanlig, som her ved Sigyn Åsa Saetereng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway