Aftenposten

Knallhard kamp om kunder som ikke drar kortet

- SIGURD BJØRNESTAD MARI MJAALAND

Apple og Vipps sperrer for hverandres mobilbetal­ing.

Apple har låst Iphone for fremtidens mobilbetal­ing. Derfor vil ikke DNB og sparebanke­ne tilby Apple-betaling til sine kunder. De satser heller på en fremtid med Vipps som seierherre.

– Ja, selvfølgel­ig har jeg hørt om Apple Pay. Jeg leser da aviser. Det er flott å kunne ha fleksibili­tet og flere betalingsl­øsninger, sier Morten Karlsen (44).

Han bruker det som er enklest. – Så jeg kan definitivt se for meg å bruke Apple Pay når flere butikker benytter det som betalingsf­orm.

Mobil i stedet for kort

Bankkort har konkurrert ut kontanter for lenge siden. Mange gan- ger om dagen tar de aller fleste frem kortet for å betale.

I en annen lomme eller i den samme vesken ligger mobiltelef­onen. Alle har den med. Nå er det klart for å ta neste steg: At mobiltelef­onen erstatter kortet.

20. juni kom Apple Pay til Norge. Her er det nok å holde telefonen inntil terminalen i butikken. Dette er såkalt kontaktløs mobilbetal­ing.

Deler naeringen i to

Apple er verdens største og mektigste teknologis­elskap. Det lander med et brak midt i norsk banknaerin­g. Naeringen deler seg umiddelbar­t i to:

Nordea er Norges nest største bank og omfavner Apple Pay. Kundene får tilbudet.

DNB er Norges suverent største bank og sier nei til å tilby Apple Pay sine 2,1 millioner personkund­er.

Midt imellom står naeringsor­ganisasjon­en Finans Norge og retter skytset mot USA. «Apple hindrer konkurrans­e» var tittelen på en kronikk organisasj­onen skrev i VG i starten av juli. Apple tillater bare sin egen kontaktløs­e betalingsl­øsning på Iphone.

Vipps på etterskudd

Dette er Norge mot utlandet. I bakgrunnen svever Vipps, som startet som en app for vennebetal­ing. Den ble umiddelbar­t en suksess, og konkurrent­ene i Norge er borte vekk. Alle norske banker tilbyr nå Vipps-appen til kunder med konto.

DNB er moren til Vipps og eier nå 52 prosent av Vipps-selskapet.

Men Vipps kan ennå ikke tilby kontaktløs betaling med telefonen i butikker.

– Vi jobber med å finne løsninger som er enda raskere og enklere enn betaling med kort, sier kommunikas­jonssjef Hanne Kjaernes i Vipps. Hun kan ikke gi noe nøyaktig tidspunkt for når dette er klart.

Med lanseringe­n 20. juni har Apple Pay foreløpig tatt innersving­en på Vipps. I Sverige, Danmark og Finland har Apple Pay vaert siden høsten 2017.

«Litt gammeldags» med kort

Det er ikke noe utpreget og prekaert behov for eller ønske om å ta i bruk Apple Pay blant de Aftenposte­n møtte på gaten i Oslo. Folk synes dagens betalingsl­øsninger er lettvinte og effektive, og flere er opptatt av personvern.

– Jeg har hørt om Apple Pay, men jeg har egentlig ikke tatt stilling til det. Det er sikkert fint det, sier Marte Flatlien (26).

Hun sier hun nok «er litt gammeldags».

– Jeg liker kort og kontanter, jeg. Og ikke fordi jeg er redd for personvern, men fordi det er det jeg er mest vant med. Det er oversiktli­g, sier hun.

Strid om låst Iphone

Kontaktløs mobilbetal­ing i Apple Pay er basert på teknologi som heter Near Field Communicat­ion (NFC). På Iphone er denne teknologie­n låst til å bare tillate Apple Pay. Også her går DNB og Nordea hver sin vei.

«Vi ser ingen grunn til at NFC skal vaere låst eller blokkert. NFC er i dag så å si standard på de fleste smarttelef­oner, og dette er heller ikke en løsning som er utviklet av Apple», skriver DNBs Figenschau.

Finans Norge har samme standpunkt. De vil åpne Iphone for alle kontaktløs­e løsninger.

Nordea er adskillig mer avslappet. «Hvem Apple slipper inn på sine produkter er opp til Apple å svare på», skriver Ekrem i Nordea.

Aftenposte­n har spurt Apple om en kommentar, men ikke fått svar.

Noe er billig, noe er dyrt

Bak Vipps, Apple Pay og kortbruk ligger det en teknisk infrastruk­tur som sørger for overføring­en av penger. Kundene i butikkene merker ikke noe til dette. Innstillin­gen av terminalen i butikken bestemmer hvilket bakenforli­ggende system som blir brukt.

To systemer for slik infrastruk­tur er Visa og BankAxept. Den siste er norske bankers felles løsning, mens Visa er et internasjo­nalt kort.

Norges Bank har beregnet at samfunnets og butikkenes kostnader med å bruke BankAxept er mye lavere enn de internasjo­nale kortene. Derfor vil Norges Bank ha minst mulig bruk av internasjo­nale kort.

Vipps er knyttet til Bank Axept, mens Apple Pay er knyttet opp mot Visas infrastruk­tur.

Vil ha det billig

DNB bruker det billige norske bakenforli­ggende systemet som et argument for å satse på Vipps. «En slik løsning vil også øke sannsynlig­heten for at en større andel butikker vil vaere villig til å ta i bruk mobilen som betalingsm­iddel», skriver Figenschau i DNB.

Kortselska­pene og bankene sender nemlig regningen for bruk av infrastruk­turen til butikken der kortet eller telefonen er brukt.

I Vipps sier Kjaernes det samme. – Vi mener det er viktig å jobbe sammen med handelsnae­ringen for å finne løsninger som er billige nok til at utbredelse­n blir stor, sier hun.

Men bruken av den bakenforli­ggende teknologie­n kan endre seg. Konkurrans­etilsynet har satt som vilkår at alle skal få tilgang til BankAxept.

Dermed vil også Apple Pay i fremtiden kunne tilby kontaktløs betaling som er like billig for butikkene som Vipps.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ??
FOTO: ROLF ØHMAN
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Morten Karlsen (44) ønsker Apple Pay velkommen. Datteren Sara (6) har ikke tatt stilling til saken og håper pappa betaler noen år til.
FOTO: ROLF ØHMAN Morten Karlsen (44) ønsker Apple Pay velkommen. Datteren Sara (6) har ikke tatt stilling til saken og håper pappa betaler noen år til.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Snart kan vi kaste kortene og bare bruke mobilen når vi skal betale.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Snart kan vi kaste kortene og bare bruke mobilen når vi skal betale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway