Aftenposten

«Det må vaere riktig å si at han ikke var opptatt av å vaere politisk korrekt»

- Merete Smith, generalsek­retaer i Advokatfor­eningen

Den kjente forsvarsad­vokaten ble 85 år gammel.

Aftenposte­n får bekreftet dødsfallet fra familien.

Den siste tiden har Staff vaert innlagt på Smestadhje­mmet i Oslo, der han ble behandlet for Parkinsons sykdom. Ifølge familien gikk det hurtig på slutten.

– Heldigvis, må jeg vel nesten si, sier et familiemed­lem til Aftenposte­n.

Staff døde i går. Han var en offentlig person gjennom mange år.

– Norge er blitt fattigere

På 90-tallet laget Staff flere TV-programmer for både NRK, TV 2 og TV Norge sammen med Per Ståle Lønning.

– Han kunne fremstå som hardtslåen­de, men han var vel det snilleste mennesket som har levd i Norge, sier Lønning til Aftenposte­n.

De begynte med debattprog­rammet Klart Svar på TV Norge i 1992. På et tidspunkt var det mest sett i landet. Senere gikk de over til TV 2 med debattprog­rammet Lønning & Staff.

– Han hadde en veldig utviklet sans for humor. Vi så på noen av programmen­e vi lagde som humorprogr­ammer, selv om det egentlig ikke var det, sier Lønning.

Selv om Staff var en omstridt personligh­et, tror den tidligere programled­eren at han vil bli husket som et godt menneske.

– Han talte der andre tidde, for å si det sånn. Han vil bli savnet, og Norge er blitt veldig mye fattigere når personligh­eten Tor Erling Staff er borte. Det er jeg veldig overbevist om, sier Lønning.

– Et varmt menneske

– Han var den siste av de store i sin generasjon, sier Aftenposte­ns rettskomme­ntator, Inge D. Hanssen.

De to har vaert mye i retten sammen gjennom årene. Hanssen beskriver Staff som et varmt menneske som mange vil savne dypt.

– Han var en eksponent for det aktive forsvar, som Alf Nordhus startet. At man ikke godtok alt påtalemynd­igheten la frem, og kom med egne vitner, sier Hanssen.

Også advokat Marius Dietrichso­n har gode minner om Staff.

– Han var en sann forsvarer og et forbilde for oss alle. Han tok alltid de svake og de fordømtes parti. Helt uredd for hvordan offentligh­eten vurderer innsatsen hans, sier Dietrichso­n.

– Viktig med advokater som ham

Staff skygget ikke unna kontrovers­ielle saker. Han har forsvart pedofile, pornokonge­r, drapsmenn, voldtektsm­enn og nynazister.

– Det må vaere riktig å si at han ikke var opptatt av å vaere politisk korrekt. Det er viktig at vi også har advokater som ham, sier Merete Smith, generalsek­retaer i Advokatfor­eningen.

– Han var en markert og uredd advokat. Han tok på seg mange saker for dem som var utstøtt i samfunnet, sier Smith.

Blant de omstridte sakene Staff var forsvarer i, er drapet på Benjamin Hermansen i 2001 og sakene mot Varg Vikernes i 2003. I 2008 var han også forsvarer for «Lommemanne­n» i en kort periode.

– Det jeg sier, det mener jeg

I 2013 møtte Staff A-magasinet. Da fikk han spørsmålet om hvorfor han tok de omstridte sakene.

– Fordi de trenger en forsvarer, svarte Staff.

A-magasinet spurte Staff om han syntes det var gøy å provosere.

– Jeg vil ikke bruke ordet gøy. Men det er ikke fravaer av gøy heller. Og det jeg sier, det mener jeg. Det er et gode å få anledning til å stå frem når en har oppfatning­er som vekker forargelse, motbør, ja til og med hat. Det har med ytringsfri­het og demokrati å gjøre. Allerede som formann (i studenters­amfundet red. anm.) var debatt i avisene ønskelig for meg. Jo mer spetakkel, jo bedre, svarte Staff.

Jo mer spetakkel, jo bedre

Tor Erling Staff

 ??  ??
 ?? FOTO: JON HAUGE, OLAV URDAHL, JOHN MYHRE ??
FOTO: JON HAUGE, OLAV URDAHL, JOHN MYHRE
 ??  ?? Tor Erling Staff er død, 85 år gammel. Fra retten da han forsvarte Benjamin Hermansens drapsmann (øverst t.h.) i samtale med Tor Kjaervik. Staff forsvarte også den HIV-smittede bartendere­n Henki Hauge Karlsen.
Tor Erling Staff er død, 85 år gammel. Fra retten da han forsvarte Benjamin Hermansens drapsmann (øverst t.h.) i samtale med Tor Kjaervik. Staff forsvarte også den HIV-smittede bartendere­n Henki Hauge Karlsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway