Aftenposten

Trumps siste tirade minner om truslene mot Nord-Korea

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Tidligere i sommer advarte Donald Trump mot en eskalering i konflikten mellom USA og Iran. Han fikk rett. Her er fem spørsmål og svar om ordkrigen mellom landenes ledere.

En av Donald Trumps forgjenger­e i Det hvite hus, Theodore Roosevelt, oppsummert­e utenrikspo­litikken sin slik: «Snakk vennlig, og baer med deg en stor kjepp».

Trump har valgt en annen linje: I fjor truet han Nord-Koreas ledere med «ild og vrede» og sa – i en tale i FN – at USA kunne «fullstendi­g utslette» landet.

Nå står Iran for tur.

Klokken halv tolv søndag kveld, lokal tid, grep USAs president telefonen sin og publiserte følgende melding på Twitter:

«Til president Rouhani: ALDRI, ALDRI TRUE USA IGJEN ELLERS VIL DU LIDE KONSEKVENS­ER FÅ I HISTORIEN NOEN GANG HAR LIDD. VI ER IKKE LENGER ET LAND SOM VIL TOLERERE DINE VANVITTIGE ORD OM VOLD & DØD. VAER FORSIKTIG!»

Den versaltung­e tvitringen fulgte i kjølvannet av en tale der Irans president, Hassan Rouhani, heller ikke valgte et saerlig diplomatis­k språk overfor USA:

– Fred med Iran er all freds mor. Krig med Iran er alle krigers mor, advarte Rouhani.

1 Hva er bakgrunnen for ordkrigen?

Trump trakk USA ut av atomavtale­n med Iran 8. mai, noe som blant annet betyr at en rekke økonomiske sanksjoner mot Iran blir gjeninnfør­t. USA har også truet andre land med reaksjoner dersom de ikke slutter å kjøpe olje fra Iran innen 4. november.

Irans ledere har tidligere antydet at de kan reagere på dette ved å hindre oljetanker­e i å ta seg inn gjennom Hormuzstre­det, som utgjør inngangen til Persiabukt­a.

Trump advarte i en tale i Brussel 12. juli at konflikten mellom USA og Iran kunne «eskalere», uten at han gikk i detalj.

Men det er tydelig at Iran står høyt på Trumps utenrikspo­litiske prioriteri­ngsliste for tiden. Søndag holdt utenriksmi­nister Mike Pompeo en tale i California der han rettet kraftig kritikk mot Irans ledere.

Den amerikansk­e presidente­n har lenge vaert svaert kritisk til prestestyr­et i Teheran. Siden juli 2011 – fire år før han stilte som presidentk­andidat – har han omtalt landet 289 ganger på Twitter.

2 Hva var reaksjonen­e på tvitringen?

– Det er ikke så overrasken­de at retorikken eskalerer nå. Trump har omgitt seg med sterkt Iran-kritiske rådgivere, deriblant den nasjonale sikkerhets­rådgiveren John Bolton. Det er mulig at de tenker at Iran vil gå med på nye forhandlin­ger bare de presser hardt nok, sier doktorgrad­skandidat ved Universite­tet i Oslo, Mari Salberg, som spesialise­rer seg på amerikansk utenrikspo­litikk og Iran.

I Teheran ble Trumps tvitring mottatt som en tom trussel.

– Trumps uttalelser mot Iran er psykologis­k krigføring. Han er ikke i posisjon til å handle mot Iran, sier general Gholamhoss­ein Gheybparva­r, ifølge det halvoffisi­elle iranske nyhetsbyrå­et ISNET.

Israels statsminis­ter, Benjamin Netanyahu, kunngjorde i går at han er svaert tilfreds med Trump og Pompeos siste utspill.

3 Et nytt toppmøte?

Ni måneder etter at Trump truet med å utslette Nord-Korea, stilte han smilende opp i Singapore til et toppmøte med den nordkorean­ske diktatoren Kim Jong-un. Salberg tror ikke noe tilsvarend­e vil skje denne gang.

– Helt siden revolusjon­en i 1979 har Iran hatt en helt spesiell posisjon som USAs fiende i den amerikansk­e bevissthet­en. Iran og USA er også motstander­e av hverandre i flere regionale konflikter i Midtøsten. Iran er langt mindre isolert enn Nord-Korea og står i en langt sterkere posisjon. Hverken Iran eller USA vil se seg tjent med et toppmøte, sier hun.

4 Kan det ende med krig?

USA har brent seg på invasjonen i Irak, som viste seg å vaere langt mer komplisert å gjennomfør­e enn den davaerende ledelsen i Washington D.C. så for seg.

En militaer konflikt i Iran vil trolig bli svaert kostbar og langvarig. Da magasinet The Atlantic samlet en gruppe forsvarsek­sperter i 2004 for å se på hvordan en slik konflikt kunne utspille seg, konkludert­e de med at krigen ville bli ekstremt selvdestru­ktiv for USA.

En invasjon, skriver ekspertene, ville vaere risikabel blant annet fordi Iran ville kunne slå tilbake mot amerikansk­e mål, både i USA og andre steder i verden. I tillegg ville en konflikt kunne destabilis­ere andre regimer i regionen, også i Saudi-Arabia og andre USA-allierte land.

– Og et amerikansk angrep ville vaert enda mindre fornuftig i dag, skriver The Atlanticne­storen James Fallows på Twitter mandag.

Men konflikten kan likevel trappes opp, mener Salberg.

– Det kan hende at vi får se flere droneangre­p og mindre, spissede enkeltangr­ep mot iranske mål i landene utenfor Iran, kanskje spesielt i Syria. Jeg tror ikke dette kommer til å føre til en stor militaerko­nflikt, men situasjone­n i internasjo­nal politikk akkurat nå er så uberegneli­g at det er umulig å spå, sier hun.

5 Prøver Trump å distrahere?

Flere amerikansk­e presidente­r er tidligere blitt beskyldt for å trappe opp konflikter i utlandet for å distrahere amerikaner­nes oppmerksom­het fra problemer på hjemmebane.

Salberg mener at det kan vaere tilfelle også denne gang.

– Trump har fått mye kritikk for håndtering­en av Putin-toppmøtet. Og denne uken starter rettssaken mot hans tidligere kampanjele­der, Paul Manafort. Man kan jo tenke seg at han ønsker å skape en distraksjo­n fra disse vanskelige sakene, sier hun.

I 2013 mente også Trump selv at et Iran-angrep kunne skyldes helt andre ting enn Iran:

– En dag kommer Obama til å angripe Iran for å vise hvor tøff han er, skrev Trump den gang.

Se også leder side 2.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Donald Trump og Irans president, Hassan Rouhani, har begge vaert udiplomati­ske i omtalen av hverandre de siste dagene.
FOTO: AP Donald Trump og Irans president, Hassan Rouhani, har begge vaert udiplomati­ske i omtalen av hverandre de siste dagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway