Aftenposten

Nå øyner innbyggern­e i Damaskus fred

Siden mars 2011 har Syria vaert herjet av krig. Nå begynner innbyggern­e i hovedstade­n Damaskus å håpe på fred.

- HARALD STOLT-NIELSEN TOR ARNE ANDREASSEN

Det startet med fredelige demonstras­joner mot president Bashar al-Assad. Øyekirurge­n som aldri skulle bli president, men som måtte ta over familiebed­riften da broren, Bassel, døde brått.

Da den arabiske våren traff Syria, slo Assad-regimet ned med hard hånd. Opposisjon­en grep til våpen, og i løpet av 2012 var landet splittet av borgerkrig.

Utallige opprørsgru­pper, terrororga­nisasjonen Den islamske stat, USA, Russland, Iran og libanesisk­e Hizbollah har alle vaert inne i konflikten. I den syriske hovedstade­n øyner de nytt håp om fred i det krigsherje­de landet.

«Velkommen til seirende Syria»

«Velkommen til seirende Syria», står det på plakaten i det man krysser grensen til Syria fra nabolandet Libanon. Plakaten blir prydet av Bashar al-Assad, skriver nyhetsbyrå­et AP.

Sjekkpunkt­ene som i en årrekke har stanset trafikken inn til hovedstade­n er borte. Byen er igjen knyttet til forstedene, som i lang tid ble kontroller­t og okkupert av opprørerne.

– Det er nesten over, sier 60 år gamle Nazeer Habash til AP. Han er på vei hjem til sentrum av Damaskus.

– Det er nesten som når et barn laerer å gå. Han går et steg av gangen, og seieren vil alltid vaere vår, sier han.

Høy pris

Hvor mange som har mistet livet i Syria er ukjent. Noen hevder at en halv million mennesker er drept, mesteparte­n av Assad-regimet, skriver The Guardian.

FN-etterforsk­ere har anklaget Assad-regimet for flere forferdeli­ge handlinger, blant annet bruk av kjemiske våpen mot egne innbyggere. I september i fjor konkludert­e FN at den syriske regjeringe­n er ansvarlige for 20 angrep med kjemiske våpen fra 2014 til 2017. Angrep som hovedsakel­ig skal ha vaert rettet mot sivilbefol­kningen.

Det har vaert minst 85 godt dokumenter­te angrep med kjemiske våpen i Syria siden 2013, hevder Human Rights Watch.

Med støtte fra Russland og Iran, har Assad-regimet gjenerobre­t makten i store deler av det krigsherje­de landet.

– Konflikten naermer seg slutten

Ved et av byens torg, ikke langt fra der bomber fra opprørssty­rker pleide å lande for noen måneder siden, tar familier og tenåringer selfier, viser bilder fra nyhetsbyrå­et AP. En gruppe barn leker rundt skulpturen med budskapet: «Jeg (hjerte) Damaskus».

Suha Touma, en laerer fra provinsen Hasakah, har tatt med seg datteren sin til Umayyad-plassen, der statuen «Jeg (hjerte) Damaskus» står. For første gang på flere år har de reist fra provinsen nordøst i landet for å tilbringe sommeren i hovedstade­n, nå som det er trygt.

– Vi ser at seieren er naer, og vi ser at konflikten naermer seg slutten, sier hun, til tross for at hun er fra en provins som delvis kontroller­es av de syriske kurderne.

I løpet av det siste året har Assad-regimet, med støtte fra Russland, Iran og Hizbollah, gjort store militaere fremskritt. Det har ført til en oppblomstr­ing i myndighets­kontroller­te områder.

Myndighete­ne kontroller­er nå majoritete­n av det som tidligere var bastionene til opprørssty­rkene, Aleppo, Homs, til og med Daraa, byen der opprøret mot Assad startet i mars 2011.

– Sakte, men sikkert

Grensen mellom Syria og Jordan har i en årrekke vaert stengt, det er ventet at den snart vil gjenåpnes når syriske styrker gjenerobre­r Daraa-provinsen.

Skulle grensen gjenåpnes, åpner det for at Syria kan begynne med eksport og handel med andre arabiske land igjen.

Assad-regimets siste seier kom denne uken, da opprørere i Quneitra-provinsen overga seg. Dette åpner for at regimet i Syria kan styrke grensen til Israel.

– Det er ikke noen trussel mot Damaskus lenger, sier Rami alKhayer (27) til AP.

Samtidig som situasjone­n har bedret seg i Damaskus, er situasjone­n langt verre i områdene som tidligere ble kontroller­t av opprørere. Men også her normaliser­er det seg.

Mohammed Sleik kunne for to måneder siden gjenåpne sandwich-butikken sin i Douma, en forstad til Damaskus. Nå selger han rundt 170 sandwicher hver dag, tre ganger så mye som før regjerings­styrkene gjenerobre­t byen.

– Sakte, men sikkert blir ting bedre, sier Sleik.

Selv om det utvilsomt er slik at Bashar al-Assad har fått kontroll over store deler av områdene der de fleste syrerne bor, så er store deler av de nordlige delene av landet fremdeles utenfor regimets kontroll.

Saerlig i Idlib, dit mange av opprørerne har reist, er det fare for enda hardere kamphandli­nger, tror Knut S. Vikør, professor ved Universite­tet i Bergen.

– Det neste punktet for Assad er Idlib, sier Vikør.

Diplomati eller militaer midler?

Det er to andre større områder som også er utenfor Assads kontroll: et område i nordvest som kontroller­es av Tyrkia og deres syriske allierte, og et område i nordøst som kontroller­es av USA-støttede og kurdiskdom­inerte Syrias Demokratis­ke Styrker (SDF).

Her må Assad altså forholde seg til henholdsvi­s Tyrkia og USA. Vikør ser tre mulige scenarioer: En diplomatis­k løsning. En erobringsk­rig for Assad, saerlig hvis USA trekker støtten til SDF.

En permanent tredeling av Syria, noe egentlig ingen ønsker.

 ??  ??
 ?? FOTO: HASSAN AMMAR / AP / NTB SCANPIX ?? En syrisk mann selger godteri midt i ruinene i Douma.
FOTO: HASSAN AMMAR / AP / NTB SCANPIX En syrisk mann selger godteri midt i ruinene i Douma.
 ?? FOTO: HASSAN AMMAR / AP / NTB SCANPIX ?? Familier og unge tar bilder foran statuen i den syriske hovedstade­n.
FOTO: HASSAN AMMAR / AP / NTB SCANPIX Familier og unge tar bilder foran statuen i den syriske hovedstade­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway