Aftenposten

Norge bryter fortsatt barnekonve­nsjonen

- Geir Kjell Andersland fylkesnemn­dsleder og politiker (Venstre)

FNs barnekomit­é fremla i juni sin vurdering av hvordan Norge etterlever barnekonve­nsjonens forpliktel­ser. Norge er utvilsomt ett av verdens beste land for barn å bo i, men fortsatt er det mange barn som ikke får oppfylt sine grunnlegge­nde rettighete­r.

Barnekomit­een har påtalt følgende hovedområd­er hvor Norge svikter:

• Norge har for mange omsorgsove­rtagelser i barneverne­t.

Kritikken gjelder både at alternativ­e hjelpetilt­ak oppgis for fort eller knapt prøves, at barn fra noen etniske grupper blir saerlig raskt plassert under offentlig omsorg, at søsken i for liten grad blir plassert i samme fosterhjem, samt at avhenting av barn etter akuttvedta­k skjer hensynsløs­t og lite profesjone­lt.

• Norge mangler et uavhengig klageorgan for barn.

Komiteen foreslår at Barneombud­et eller Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter kan få denne funksjonen. For egen del minner jeg om at Norge fortsatt ikke har ratifisert barnekonve­nsjonens individuel­le klageordni­ng. Det er og blir uforståeli­g at Norge, med sin stolte historie som barneretts­lig pioner, ikke vil støtte barns rett til å klage på brudd på grunnlegge­nde rettighete­r.

• Norge får kritikk for at vold og seksuelle overgrep mot barn ikke forebygges og bekjempes med større ressursbru­k, mer konkrete planer og mer målrettede holdningsk­ampanjer.

• Norge blir kritisert for ikke å bruke nok ressurser på psykiske helsetjene­ster til barn og unge, til tross for at antallet i denne målgruppen stadig øker. Tankevekke­nde er komiteens anførsel om at det er behov for kritiske revurderin­ger av Norges mange ADHD- diagnoser. Komiteen understrek­er også at annen faglig bistand enn ren medisineri­ng må oppriorite­res.

• Norge får forventet og fortjent kritikk for sin skammelige behandling av enslige mindreårig­e asylsøkere. Kritikken rammer den omfattende bruken av midlertidi­ge opphold som setter barn i en uholdbar på vent-situasjon med psykiske vansker som følge, samt at det gjøres for lite for å forhindre at barn forsvinner fra asylmottak­ene og for å finne dem som er forsvunnet.

En gjenganger er komiteens kritikk mot forskjells­behandling­en mellom gruppen enslige mindreårig­e asylsøkere over og den under 15 år. Den eldste gruppen får et mindreverd­ig omsorgstil­bud i strid med hva alle barn har krav på etter Grunnloven, barnekonve­nsjonen og barnevernl­oven. Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter, Redd Barna og UNICEF har for lengst fastslått det samme.

Et så velutvikle­t og sivilisert land som Norge kan ikke vaere bekjent av de forhold kritikken rammer.

I Regjeringe­ns politiske fundament, Jeløya-erklaering­en, fastslås det at barns rettighete­r skal styrkes, og det foreslås en rekke konkrete tiltak for å realisere dette. Det lover godt. En realiserin­g av Jeløyaerkl­aeringens forslag vil langt på vei imøtekomme barnekomit­eens kritikk. Men det haster.

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway