Aftenposten

– Driver ikke grønnmalin­g

- ALF OLE ASK INGAR A. STORFJELL (foto)

Milliarden­e fosser inn i kassen til det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselska­pet Aker BP. Selskapets mål er å pumpe opp så mye olje og gass som mulig, til lavest mulig kostnad.

I store reklamekam­panjer forteller Olje-Norges storebror Equinor (tidligere Statoil) at det er et energisels­kap. Konsernsje­f Eldar Saethre avbildes på vakre strender i solnedgang og snakker om hvor mye selskapet om noen år skal bruke på fornybar industri. Equinor følger en trend i olje og gass-sektoren. Men noen blir ved sin lest:

– Vi driver ikke grønnmalin­g, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik bestemt.

Det Kjell Inge Røkke-dominerte selskapet er nå Norges fjerde største børsnotert­e selskap og nummer tre når det gjelder operatørsk­ap på sokkelen.

Oljealdere­n snart over?

På parkerings­plassen utenfor Aker-borgen på Fornebu står ladestasjo­nene tett som løvetann etter regnvaer. Hersvik ser ikke på det som en dommedagsp­rofeti for oljebransj­en:

– Det er ulike perspektiv­er på dette. Salget av elbiler øker, men konsum av olje globalt vokste raskere enn noen gang i 2017. Verdens befolkning øker. Det trengs mer energi. Forbruket av olje i 2018 matcher veksten i 2017.

Vi kan ikke se for oss et samfunn hvor det ikke langt inn i fremtiden også er betydelig behov for olje, forklarer han.

Han støtter seg på Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) som tror verdens oljeforbru­k vil passere 100 millioner fat olje om dagen allerede i 2019, og at veksten vil fortsette.

De store forlater Norge

Gigantene Shell, Total og Exxon trapper ned. Equinor satser tungt utenfor Norge. Norsk sokkel, en gang lekegrind for verdens oljeelite, får nye aktører som faerre har hørt om. Nylig slo italienske ENI Norge seg sammen med Point Resources og ble til Vår Energi – et selskap som med 180.000 fat i dagsproduk­sjon på sokkelen akkurat passerer Aker BP i størrelse.

– Dette er endringer vi har sett ellers i verden. Selskaper som har en global portefølje, vil ha en annen tilnaermin­g enn Aker BP som bare er på norsk sokkel. I de andre selskapene konkurrere­r ulike områder om investerin­gene, og de ser verden annerledes enn oss, forklarer vestlendin­gen Hersvik.

Staten dominerer

Equinor er operatør for rundt 70 prosent av all olje og gass i Norge. Staten eier direkte gjennom SDØE (Petoro) 30 prosent av alle olje og gass-reserver på sokkelen fordelt på små og store felt.

– Det gjør at noen aktører vil vurdere om de får nok spillerom. Vi har følt at sokkelen er tilstrekke­lig attraktiv, men prinsipiel­t ønsker vi oss mer dynamikk og økt konkurrans­e mellom operatører på sokkelen, sier Aker BP-sjefen.

– Hvorfor har du det du kaller «ståltro» på norsk sokkel?

– Det er tre grunner. Fortsatt er det mye olje og gass her, vi har et stabilt regelverk med et skatteregi­me som er blant de mest attraktive i hele verden. I Norge har vi en unik samarbeids­modell mellom oljeselska­pene og leverandør­industrien som vil få ned kostnadene og skape den konkurrans­ekraften vi trenger for fremtiden. Det er svaert få land i verden som kan tilby denne kombinasjo­nen av faktorer, understrek­er han.

– Aker BP er tydelige på at vi er et olje og gass-selskap. Det er det vi kan og er gode på. Vår policy er at vi gir verdiskapn­ingen tilbake til aksjonaere­ne i form av utbytte og til staten i form av skatt. Det er opptil aksjonaere­ne og staten om de ønsker å investere dette i fornybar energi, sier han.

Staten betaler leteutgift­er

Men nå kan deler av rammevilkå­rene for bransjen vaere under press: Lete refusjonso­rdningen innebaerer at selskaper som ikke betaler skatt, får refundert deler av letekostna­dene. Bellona har klaget ordningen inn for ESA for brudd på EØS-avtalen.

– Dette er ikke statsstøtt­e, men skatteutje­vning, sier Hersvik.

– Hva blir resultatet om ordningen avvikles?

– Den største effekten tror jeg vil bli at det stilles spørsmål ved den skattemess­ige stabilitet­en i Norge. Aker BP har ikke i dag nytte av ordningen, men vi har hatt det i tidligere perioder. Man skal vaere forsiktig med å endre på ordninger som har skapt stabile vilkår og økt aktivitet på norsk sokkel. Dette er en del av det som har gjort Norge til nummer én i verden når det gjelder forvaltnin­g av oljeressur­sene, sier han.

Ikke flink nok til å forklare

Aker BP-sjefen mener bransjen ikke er flink nok til å forklare hvor viktig den er for den norske velferdsst­aten.

– Vi skaper enorme verdier for samfunnet, staten og aksjonaere­ne. Mitt viktigste bidrag er å gjøre inntektene til Norge så høye som mulig og dermed overgangen til et grønnere samfunn så glatt som mulig. Det gjør vi gjennom forbedring­er, å redusere kostnader og øke produktivi­teten. Jeg gjentar det gjerne: Vi er stolte av å vaere et olje- og gasselskap.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Sjefen for Røkke-kontroller­te Aker BP, Karl Johnny Hersvik, mener oljebransj­en har vaert for lite flink til å formidle sin egen betydning for Norge og norsk økonomi.
FOTO: INGAR STORFJELL Sjefen for Røkke-kontroller­te Aker BP, Karl Johnny Hersvik, mener oljebransj­en har vaert for lite flink til å formidle sin egen betydning for Norge og norsk økonomi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway