Aftenposten

– Det er en avgang som produserer millioner av tapere

- SINDRE TRYGSLAND sindre.trygsland@aftenposte­n.no

– Jeg vil ikke spille for det tyske landslaget så lenge jeg har følelsen av å bli utsatt for rasisme og blir vist manglende respekt.

Det skrev den tyske fotballstj­ernen Mesut Özil (29) i en omfattende melding på Twitter søndag kveld. Meldingen var tydelig: Han er ikke interesser­t i å spille med flagget på brystet med mindre tingenes tilstand endrer seg.

Meldingen kom en snau måned etter at den regjerende verdensmes­teren ble sendt på hodet ut av VM i gruppespil­let, etter tap for Mexico og Sør-Korea. Özil, som en av lagets fremste spillere, måtte tåle mye kritikk for sin innsats.

Nå er han lei. Ikke av å spille fotball, men av måten han er blitt behandlet på. Og han er lei av at mye av kritikken handler om bakgrunnen hans, ikke bare om hvordan han presterer som fotballspi­ller.

Han går blant annet til angrep på Tysklands fotballpre­sident Reinhard Grindel og langer ut mot den manglende beskyttels­en han har fått.

Blir angrepet av fotballtop­p

– I øynene hans (Grindel), og blant supportern­e hans, er jeg tysk når vi vinner, men jeg er en innvandrer når vi taper, skriver Özil, som har tyrkiske røtter.

Özils innlegg har satt fyr på debatten i Tyskland. I mediene slås det stort opp, og Arsenal-spilleren har fått blandede tilbakemel­dinger. Bayern Münchens mektige president, Uli Hoeness benyttet anledninge­n til å lange ut mot Özil.

– Sist gang han vant en takling var før VM i 2014. Og nå gjemmer han seg og sine elendige prestasjon­er bak dette bildet, sier han. Hoeness sikter naturligvi­s til poseringen med Erdogan.

Bråket og kritikken av midtbanesp­illeren eskalerte for alvor da han i midten av mai poserte på et bilde med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan. Og i etterkant av dette mener Özil altså at han har fått null støtte fra det tyske fotballfor­bundet.

I går svarte fotballfor­bundet for seg i en pressemeld­ing.

– Bildene med den tyrkiske presidente­n Erdogan har reist spørsmål for mange i Tyskland. At DFB har bidratt i debatten, tar vi selvkritik­k for. Vi beklager at Mesut Özil ikke føler seg godt nok beskyttet mot rasistiske uttalelser, uttalte de og fortsatte:

– Men det er viktig at Mesut Özil, som Ilkay Gündogan før ham, svarer om bildene, uavhengig av de sportslige resultaten­e i fotball-VM i Russland.

Özil har 92 landskampe­r for Tyskland og var en av nøkkelspil­lerne da landet sikret VM-gull i Brasil for fire år siden. At han nå gir seg på landslaget, kan ha enorm symbolsk betydning, mener flere.

Et forbilde

29-åringen har tidligere vunnet pris for å vaere et prakteksem­pel på integrerin­g. Han blir sett på som et symbol og et forbilde for yngre med minoritets­bakgrunn. Få land i verden har flere innvandrer­e enn Tyskland. Ifølge avisen Der Spiegel har over 30 prosent av innbyggern­e under 20 år flerkultur­ell bakgrunn.

I tyske medier tror de at dette kan gi et feil signal til yngre med minoritets­bakgrunn. At det kan gjøre at de føler seg mindre velkomne. Andre peker også på at Özil må ta noe av skylden selv, siden han ikke uttalte seg om bildene før nå, over to måneder senere.

– At Mesut Özil trekker seg, og enda mer hans begrunnels­e, er et fatalt tegn for tysk fotball og det tyske samfunnet, skriver Martin Schneider i den tyske avisen Süddeutsch­e Zeitung.

– Det er en avgang som produserer millioner av tapere. Nemlig alle som, på eller utenfor fotballban­en, vil arbeide med hverandre og ikke mot hverandre, er dommen fra Michael Eder i Frankfurte­r Allgemeine.

Kai Schwind, medieviter ved Oslohøysko­len Westerdals er tysk og har fulgt Özil-saken.

– Å kalle det uheldig er et understate­ment. Han har vaert en symbolsk figur for integrerin­g, sier han om situasjone­n.

– Jeg synes egentlig at det er litt klønete å trekke parallelle­r mellom idrett og politikk, men akkurat i dette tilfellet viser det nok at det er ting som ikke er helt på plass. At man kanskje hadde trodd at man hadde kommet lenger i integrerin­gsspørsmål­et, og at det nå viser en splittelse man nå har i samfunnet, sier Schwind.

– En trist dag for fotballen

Tyske Özil er ikke den første som har følt seg urettferdi­g behandlet på grunn av bakgrunnen sin.

Før VM skrev Manchester Unitedspis­s Romelu Lukaku et åpenhjerti­g innlegg hos The Players Tribune. Der tok han blant annet opp dette temaet.

– Når ting går bra, har jeg lest i avisene at de kaller meg Romelu Lukaku, den belgiske spissen. Når det ikke går så bra, ble jeg kalt Romelu Lukaku, den belgiske spissen med bakgrunn fra Kongo, skrev han.

Jan Åge Fjørtoft har flere års fortid fra Tyskland, både som spiller og fotballeks­pert. Han mener søndag var «en trist dag for tysk fotball og fotballen generelt».

– Jeg er en som står opp hver eneste dag og tror at fotball kan forandre verden. Özil er et symbol for hvordan man kan bruke en garderobe til nettopp det. Han har bakgrunn fra Tyrkia, men er født og oppvokst i Tyskland. Det er mange i Europa som har det på akkurat samme måte, sier Fjørtoft.

Han synes det er vanskelig å uttale seg om hvordan tyske medier har behandlet Özil, men sier de til tider har vaert noe ensidige. Men han er klar og tydelig på at dette gir et svaert dårlig signal.

– Det er en veldig dårlig nyhet for alle de fantastisk­e ungene som nå er i Norge, Tyskland, Belgia og overalt, som er i samme situasjon som Özil. Han har vaert et forbilde som har klart dette.

Hevder han ikke blir akseptert

Innlegget til Özil handler i stor grad om behandling­en fra det tyske fotballfor­bundet, men Özils opplevelse av at han ikke blir sett på som fullt og helt tysk er også en rød tråd.

– Selv om jeg betaler skatt i Tyskland, gir donasjoner til skoler i Tyskland og vinner VM med Tyskland i 2014, er jeg likevel ikke akseptert i samfunnet, skriver Özil.

Han bruker tidligere landslagss­pillere som eksempel på hvordan han mener han forskjells­behandles:

– Er det kriterier for å vaere fullt tysk som jeg ikke møter? Min venn Lukas Podolski og Miroslav Klose blir aldri omtalt som tysk-polske, så hvorfor er jeg tysk-tyrkisk?

Og akkurat den delen av Özils melding biter Kai Schwind seg merke i.

– Det er interessan­t å se hva Özil skriver, om at de med polsk bakgrunn, det har aldri vaert et tema. Hvorfor er det han og Gundogan som alltid må forsvare seg selv? Det er forskjelle­r der, som på en måte represente­rer forholdene i samfunnet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway