Aftenposten

Kronet maratonopp­legg med EM-triumf

- MARIUS DAHL

Søndag ble duoen Norges første europamest­ere i sandvolley­ball på 21 år.

Bragden på fullsatte Zuiderpark i Den Haag kronet en syv uker lang maraton med reise og turneringe­r for de unge sandvolley­ball-kometene.

Latviske Janis Smedins og Aleksandrs Samoilovs, sølvvinner­e fra EM i fjor og vinnere i 2015, ble enkelt slått i finalen. Dermed ble det norsk gull for første gang siden 1997.

– Nå gleder vi oss til å dra hjem og tenke på det som har skjedd de to siste ukene, sier Mol til Aftenposte­n.

Det er ikke rart den norske duoen er sliten. For trener (og far til Anders) Kåre Mol la opp et voldsomt opplegg for volleyball-talentene i ukene før de tok gullet i Nederland.

1. juni spilte de norgestour hjemme i Strandvik i Hordaland. Deretter ventet turneringe­r i Østerrike, Tsjekkia, Portugal, før generalprø­ven i sveitsiske Gstaad endte med en overrasken­de seier.

Ville teste slitasjen

At de kom langt i nettopp den turneringe­n, passet nesten litt dårlig. Duoen hadde regnet med å dra til Nederland fra Sveits og begynne EMoppladni­ngen lenge før.

– Seieren der gjorde at vi fikk liten tid i Nederland før EM. Vi trodde ikke at de skulle nå så langt, sier Kåre Moi.

Han brukte maratonopp­legget som forberedel­se til det som skjer videre. For det blir mye reising videre også. I tillegg til fysisk utmattelse, kan det taere på å reise mye sammen også. Man kan rett og slett bli lei.

– Vi brukte det som en «syretest» for å teste slitasje innad i gruppen. Kjenne på hvor tøft det var. Det bemerkelse­sverdig er at de presterer det beste på slutten, sier Mol.

– Var det ikke risikabelt å gjøre det rett før EM?

– Du kan si at vi tok en risiko, men dette er for langsiktig­e mål. Vi hadde levd med å bli nummer fem. Vi tør å prøve, sier treneren.

Solid gulrot

Christian Sørum fra Raelingen har kjent sin lagkompis i fem-seks år, og de har rukket å gjøre seg såpass kjent med hverandres sosiale spilleregl­er, at reisingen gikk bra.

– Normalt sett skulle vi hatt noen pauser mellom turneringe­ne, så det har tatt på fysisk og mentalt. Man skulle kanskje trodd man ble lei hverandre, men det blir vi ikke. Men det tar på fysisk. Man må laere seg å vaere på når man skal vaere på, sier Sørum.

– Egentlig har vi nesten ikke følt på at vi har vunnet EM. Det har vaert så mange på kamper. Det har gått i ett: Møte opp til kamp, vinne, møte opp til ny kamp og slå et annet lag, sier han.

Seieren gjør at duoen i august får en solid gulrot i form av World Tour i Hamburg, før det blir det turnering i Wien. Senere blir det reiser til USA, Kina og tilbake til USA igjen, før julen ringer inn. Ergo blir det mye mer reising fremover.

Med andre ord: Premiepeng­er på 191.000 (på deling) kom godt med fra Nederland.

– Ikke tennis-nivå

– Det hjelper jo, uten tvil. Men det er ikke noe tennis-nivå på summene enda. Det er småsummer i forhold til det. Vi tar gladelig imot det, slik at vi får investert i enda mer satsing, sier Anders Mol.

– Klarer dere å satse 100 prosent? – I år i hvert fall. Støtte fra forbundet dekker det meste, slik at vi går i pluss. Vi må ha resultater i topp fem for å kunne leve godt på det, sier han.

Private, oppsparte midler har vaert viktig. Derfor var, i tillegg til teamet, familien på takkeliste­n for EM-gullet. Gratulasjo­nene strømmet inn søndag kveld da gullet var et faktum. Først da innså Mol hvor stort det var.

– Jeg fikk helt sjokk, jeg klarte ikke å telle. Telefonen lå bare og vibrerte, det var helt hinsides, sier Mol.

SMS-er og gratulasjo­ner på Facebook og Instagram holdt mobilen varm.

– Det er helt vilt. Det stoppet aldri. Vi setter pris på det, det er kjekt. Alle skal svares når jeg kommer hjem. Det vil ta tid, men det er viktig å takke alle som har vaert med på dette lille eventyret, fortsetter han.

Nå er spørsmålet hvordan dette skal toppes. OL i Tokyo i 2020 er det store målet på sikt.

 ?? FOTO: NORGES VOLLEYBALL­FORBUND ?? Anders Mol og Christian Sørum vant Norges første EM-gull i sandvolley­ball på 21 år.
FOTO: NORGES VOLLEYBALL­FORBUND Anders Mol og Christian Sørum vant Norges første EM-gull i sandvolley­ball på 21 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway