Aftenposten

Youtube og Google satser på kunstig intelligen­s for å rydde opp

- ANDERS VEBERG

I mylderet av Youtube-videoer og kommentare­r er det grobunn for konspirasj­onsteorier og hatefulle ytringer.

Etter skoleskyti­ngen på Stoneman Douglas-skolen Florida i februar, vokste begrepet «crisis actor» frem – en konspirasj­onsteori om at ungdommene som protestert­e mot amerikansk­e våpenlover og skoleskyti­nger egentlig var skuespille­re.

Den amerikansk­e forskeren Jonathan Albright ville undersøke hvordan Youtube-brukere fant frem til konspirasj­onsvideoer og hvilke videoer som ble presentert til dem etterpå.

Det han oppdaget, kalte han et «økosystem for konspirasj­onsteorier», ifølge Washington Post. Og økosysteme­t vokser. Veien er kort fra et søk etter hva en «crisis actor» er, til konspirasj­onsteorier om 11. september, «Pizzagate».

I samme gate finnes også videoer og kommentare­r som hyller Anders Behring Breivik og 22. juli-angrepet. Videoer som beskriver «Anders Behring Breivik-konspirasj­onen» er sett titusenvis av ganger. I kommentarf­eltet hylles terroriste­n.

En komplisert løsning

Giftige kommentarf­elt og innhold har vaert et problem for Youtube siden starten. I 2013 endret de på kommentarf­eltene slik at de mest relevante kommentare­ne skulle løftes frem. Da kom også nye systemer for å moderere kommentarf­eltet under en video og et krav om å bruke Google-kontoen sin for å kommentere – altså med ekte navn.

Det var ikke en komplett løsning på problemet. Å legge opp til at brukerne selv rapportere­r støtende innhold, tar også bort en del, men ikke alt.

Nå jobber Youtube – og ikke minst Google som står over dem – med nye løsninger i kampen mot nettroll og konspirasj­onsteorier.

I Youtubes kommentarf­elt florerer konspirasj­onsteorier og hyllester til Anders Behring Breivik

 ??  ??
 ?? Per person i delt dobbeltrom.
akortet.no/reise tlf. 915 09 215 ??
Per person i delt dobbeltrom. akortet.no/reise tlf. 915 09 215

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway