Aftenposten

Betydelig forvirring om medieansva­r

- Arne Jensen generalsek­retaer, Norsk Redaktørfo­rening

Aftenposte­n gjengir fredag deler av et intervju med kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) i Dagsavisen samme dag. I intervjuet omtales kulturdepa­rtementets utkast til en ny medieansva­rslov. Lovutkaste­t ble sendt på høring i mai. Det er, etter vårt syn, et solid stykke arbeid og et godt utgangspun­kt for det videre arbeidet med en lov som Norsk Redaktørfo­rening har etterlyst og hvor vi også – for flere år siden – utarbeidet et eget lovutkast. Departemen­tets forslag er på vesentlige punkter svaert likt det Norsk Redaktørfo­rening har foreslått. Fremstilli­ngen i Dagsavisen, og gjengivels­en i Aftenposte­n, er imidlertid litt forvirrend­e.

Annet enn etikk

I Aftenposte­ns gjengivels­e heter det blant annet at «Slik ordningen er i dag, tar Pressens Faglige Utvalg (PFU) seg av det som måtte vaere av klager på etikken i norsk presse. Det finnes derfor ikke noe samlet lovverk.» Dette er i beste fall uklart. Forslaget innebaerer – selvsagt – ingen endring hva gjelder det presseetis­ke regelverke­t eller Pressens Faglige Utvalg. Det finnes imidlertid lovregler (privatliv, injurier, retten til eget bilde osv) som regulerer hva som kan publiseres. Det er noe annet enn det etiske regelverke­t. Aftenposte­ns omtale baerer preg av betydelig forvirring. Juss og etikk er to forskjelli­ge ting, og forslaget endrer ikke på det.

Ikke korrekt

Kulturmini­steren er videre sitert på at «Det fungerer sånn at hvis du skriver noe som bryter med de prinsippen­e som ligger i loven, så kan jeg gå til sak mot deg og redaktøren din». Det er heller ikke en korrekt gjengivels­e av lovforslag­et. Forslaget omhandler ikke noen «prinsipper» for hva man kan «skrive». Grensene for hva som straffe- og ansvarsfri­tt kan publiseres, er allerede regulert primaert i straffelov­en, skadeersta­tningslove­n og åndsverklo­ven, og det foreslås ikke å endre disse.

Det lovforslag­et derimot forsøker, er å rydde opp i dels fragmenter­te og dels utdaterte bestemmels­er om både frihet og ansvar for de redaktørst­yrte mediene. Det er bra, men det berører altså hverken grensene for hva man fritt kan publisere eller medienes egen selvdømmeo­rdning.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ??
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway