Aftenposten

Indoktrine­ring pågår i skogen

- Gjermund Andersen leder, Naturvernf­orbundets skogutvalg

Skognaerin­gen gjentar og gjentar: «Vi må øke hugsten for å redde klimaet!» Problemet er at økt hugst ikke er positivt for klimaet, men negativt. Det tar 100–200 år før økt hugst gir en teoretisk klimagevin­st, mens vi i mellomtide­n får økte utslipp av karbon fra hugstavfal­l og jordsmonn. Å erstatte andre produkter med produkter fra skogen, endrer ikke bildet vesentlig.

Skogbruket­s klimainnsp­ill domineres av et naeringsve­nnlig løsningsre­gime der tiltakene som anbefales, har stor nytte naeringsme­ssig, men i mange tilfeller negativ effekt på klimaet. Budskapet om økt hugst hamres inn, til tross for kunnskapen om dette tiltakets negative klimaeffek­t. Det hele dreier seg tilsynelat­ende om en bevisst og langsiktig indoktrine­ring.

Skal vi ta klimagrep i skogen, må vi hele tiden tenke på hva som beholder en størst mulig mengde karbon i skogøkosys­temet. Da er det tre tiltak som peker seg ut:

La plantasjes­kogen bli vesentlig eldre før den hugges. Mens granen fra naturens side kan bli flere hundre år, er det nå vanlig å hugge skogen når den er rundt 60 år gammel. Ved å utsette hugsten to–tre tiår, kan vi unngå store karbonutsl­ipp.

Plukkhugst i stedet for flatehugst reduserer utslippene, bevarer produksjon­sapparatet og ivaretar de livsviktig­e mikroorgan­ismene i jorden. Med normal tynningsst­yrke blir karbontape­t minimalt, og produksjon­en gjenopptas raskt.

Økt skogvern. Selv om det i en skog er balanse mellom at traer kommer til og forsvinner, hoper det seg kontinuerl­ig opp ikkenedbru­tt organisk materiale i skogsjorde­n. All organisk jord i landet er et resultat av denne opphopning­en etter istiden. Verneområd­ene er stabile klimareser­voarer. Et effektivt klimaskogb­ruk fordrer ikke økt hugst, men det fordrer en overgang til produksjon av varig kvalitetsv­irke. Det må skje på måter som sikrer at skogens karbonlage­r ikke minskes, men økes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway