Aftenposten

Står midt i den verste krisen på 70 år

- ARNFINN MAUREN

Mange av landets bønder står midt i den verste krisen på 70 år. Tørken rammer dyr, korn og grønnsaker. Enkelte bønder frykter milliontap.

Gulsvidde gressmarke­r, tørre jorder og ikke en regndråpe i sikte. En rundtur til gårdbruker­e i Østfold i går ga et naerbilde av situasjone­n: Grønnsaksp­lanter knekker av varmen, kornet vokser ikke og dyr risikerer å gå tom for mat i løpet av høsten.

– Det er jo krise. Årets avling blir trolig ikke mer enn 25–30 prosent av det som er normalt, sier kornbonde Hans Oskar Gudim i Rakkestad.

Han må bare vedgå at det er trist å sitte i førerhuset på treskemask­inen å se utover byggåkeren. Kornstråen­e står tynt, og de er ikke mer enn 30 centimeter høye. Bakken er knusktørr.

– Normalt vedgår ingen bønder at de har dårlig åker, men i år har alle det. Det er likevel en mager trøst at det er sånn overalt, sier Gudim.

Plantene knekkes av varme

Mangelen på regn har ført landbruket inn i en tørkekrise som bøndene ikke har opplevd siden sommeren 1947. Og den har rammet mer eller mindre alle på Sørog Østlandet – uavhengig av slags produksjon de har.

– Nå lurer jeg på om avlingene blir 80 prosent av normalen – eller 40 prosent. Blir tallet det siste, går vi på et milliontap, sier løkdyrkere­n Karl Emil Rosnaes, som driver grønnsaksp­roduksjon i Rygge sammen med ektefellen Berit Ullestad.

De har god vanntilgan­g, fordi et vanningsan­legg ble installert på 1970-tallet. Men selv om løkplanten­e får nok vann, er ikke det nok til å berge plantene når temperatur­en ligger på 30 grader.

– Varmen gjør at løkplanten­e får problemer med å vokse – og knekker. Derfor gjelder det å holde dem oppreist, forteller Berit Ullestad, Ennå vet de ikke hvordan det går.

– Vi tenker at det skal gå bra og håper på regn om tre-fire dager. Men slik har vi tenkt i flere måneder.

Trenger 1000 rundballer

En knapp times kjøretur unna, i Eidsberg, står 240 kuer, kalver og okser på bås, på gården til Svend Arild Uvaag, lederen i Østfold bondelag. Han mener det bare er ett ord som beskriver situasjone­n: Krise.

– Fortsetter tørken blir det mindre og mindre sannsynlig for at vi får en tredje slått, sier han.

Får han rett i sin frykt, står gården foran en kjempeutfo­rdring, for å sikre nok fôr til dyrene. De trenger daglig rundt fire tonn med fôr. I dag har de nok fôr i tre måneder fremover.

– Vi har behov for ytterliger­e 1000 rundballer for å dekke fôrbehovet frem til sommeren, forteller han.

Melke- og kjøttprodu­sentene håper at halm fra kornbønder kan berge fôrsituasj­onen. Halm er den delen av strået som blir igjen når kornet er tresket fra. Men det er ikke noe naeringsri­kt fôr, og tørken har gjort kvaliteten enda dårligere.

Har slaktet dobbelt så mye

Aftenposte­n har vaert i kontakt med en rekke bønder som har

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM / AFTENPOSTE­N ?? Gulsvidde gressmarke­r, tørre jorder og ikke en regndråpe i sikte. – Det er jo krise, sier kornbonde Hans Oskar Gudim i Rakkestad.
FOTO: MORTEN UGLUM / AFTENPOSTE­N Gulsvidde gressmarke­r, tørre jorder og ikke en regndråpe i sikte. – Det er jo krise, sier kornbonde Hans Oskar Gudim i Rakkestad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway