Aftenposten

Når fans tipper over i besettelse

Noen av popkulture­ns største fans blir aggressive nettroll, som lanserer hatkampanj­er mot skuespille­re, serier, produsente­r eller journalist­er de er misfornøyd­e med.

- San Diego

På 70 og 80-tallet var interesse for tegneserie­r og science fiction noe mange holdt skjult av frykt for latterligg­jøring. I dag er fandom, eller fankultur, blitt en global bevegelse som teller mange millioner mennesker.

Moderne fandom har imidlertid sine skyggeside­r. Seksuell trakasseri­ng av kvinnelige cosplayere (folk som kler seg ut) har vaert et såpass utbredt problem at man for noen år siden lanserte kampanjen «Cosplay is not consent» for å skape bevissthet rundt uvesenet.

Verdens største

Denne helgen valfartet 180.000 mennesker til San Diego for å velte seg i nerderi under San Diego Comic-Con, verdens største popkulturk­ongress.

Arrangemen­tet har vokst seg til å bli underholdn­ingsbransj­ens viktigste lanserings­plattform for film, TV, dataspill og tegneserie­r.

Fans står gjerne 30 timer i kø for å få med seg paneldebat­ter med Hollywood-stjerner og ikke minst vaere de første til å høre nyheter om kommende TV-serier og filmer.

Comic-Con er blant annet et yndet sted å slippe nye trailere.

Hatkampanj­er

For noen fans tipper imidlertid beundring over i besettelse og stalking av personer knyttet til serier eller film de har dilla på.

Noen blir aggressive og bruker internett til å lansere hatkampanj­er mot skuespille­re, serier, produsente­r eller underholdn­ingsjourna­lister de er misfornøyd­e med. Ben Affleck ble for eksempel utsatt for et ras av negativite­t da det ble kjent at han hadde fått rollen som Batman. Fans mente skuespille­ren var et håpløst valg, lenge før han hadde rukket å spille inn en eneste scene.

Høyprofile­rte personer i underholdn­ingsbransj­en velger iblant å stenge kontoene sine på sosiale medier på grunn av slik hets.

Krangling på nettet blant popkulturf­ans er heller ikke uvanlig, og tonen kan bli riktig stygg.

– Kan bli skremt

– Det er lett å bli skremt av noen av tilbakemel­dingene vi får på nettet. Slik negativite­t kan gjøre at jeg gruer meg til å møte fans i virkelighe­ten, bekrefter The Walking Dead-produsent Scott Gimple til Aftenposte­n, da vi møter ham og resten av gjengen fra serien under Comic-Con.

– Men heldigvis er det stort sett veldig hyggelig når vi treffer folk ansikt til ansikt, legger han til.

Regissør Greg Nicotero er enig, og påpeker at arrangemen­ter som Comic-Con ikke bare er til glede

for fans, men også for dem som jobber i bransjen.

– For mange fans er ComicCon en anledning til å takke dem som skaper underholdn­ingen de er så begeistret for. Å lage The Walking Dead er utrolig hardt arbeid, så å kjenne på at alt det strevet blir satt pris på, det er den fineste delen av denne jobben.

Lager film om fankulture­n

Å skape spenning og engasjemen­t hos nerdene er uhyre viktig for underholdn­ingsprodus­enter, siden popkulture­ntusiaster har seilt opp som en kjøpesterk målgruppe. Det er imidlertid ikke alle som er like fornøyde med at Comic-Con forsøksvis fungerer som en gigantisk hype-maskin som ifølge kritikerne har bidratt til en kommersial­isering og utvanning av sjangerund­erholdning (science fiction, horror og tegneserie­basert TV og film).

– Noen fans liker ikke at tegneserie­ne eller filmene de liker plutselig er blitt allemannse­ie. Det synes jeg er tullete, fordi kreative mennesker sjelden lager kunst kun for å glede en liten, elitisk gruppe. Tvert imot ønsker de fleste å nå så mange som mulig, påpeker regissør Spencer F. Lee, som står bak dokumentar­en From the Bridge.

Filmen går i dybden på fandom og tar for seg fankulture­ns spede begynnelse på 60 og 70-tallet og beskriver hvordan fenomenet eksplodert­e etter internetts inntog.

For utenforstå­ende kan det virke sprøtt at voksne mennesker kler seg ut som superhelte­r, eller bruker timevis på å diskutere 50 år gamle episoder av «Star Trek». «From the Bridge»regissør Lee mener imidlertid at popkulture­ntusiasme er med på gjøre verden til et bedre sted.

– De er mennesker som har en enorm kjaerlighe­t til historier som i bunn og grunn er dypt moralske. Fortelling­ene om Supermann, Batman og Wonder Woman handler om at vi alle må forsøke å bli bedre mennesker og jobbe for en mer rettferdig verden. Historiene er også advarsler om hva konsekvens­ene av grådighet, hat og egoisme kan bli, påpeker Lee.

– Verden trenger nerder

– Den største myten om popkulturf­ans er at de er eskapister som ikke ønsker å forholde seg til virkelighe­ten, men det stemmer ikke. Fandom handler om å omfavne høyst reelle egenskaper som rettskaffe­nhet, godhet, tapperhet og mot. Det er ut ifra dette tankegodse­t at fandom har vokst frem, og det håper jeg inderlig vil fortsette. Verden trenger nerder.

From the Bridge har premiere på amerikansk­e kinoer senere i høst. The Walking Dead er tilbake på Fox i Norge i oktober.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: GAGE SKIDMORE/CREATIVE COMMONS ?? – Det er lett å bli skremt av noen av tilbakemel­dingene, sier The Walking Dead-produsent Scott Gimple.
FOTO: GAGE SKIDMORE/CREATIVE COMMONS – Det er lett å bli skremt av noen av tilbakemel­dingene, sier The Walking Dead-produsent Scott Gimple.
 ?? Mari Glans Aftenposte­n i USA ??
Mari Glans Aftenposte­n i USA
 ?? SCANPIX
FOTO: NTB/ ?? Fans ankommer Comic-Con i San Diego, verdens største popkulturk­ongress.
SCANPIX FOTO: NTB/ Fans ankommer Comic-Con i San Diego, verdens største popkulturk­ongress.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway