Aftenposten

Harald Stanghelle: Er Sørlandets nye sorenskriv­er habil til å dømme norske muslimer?

Sørlandets nye sorenskriv­er er redd «muslimene blir i flertall og tar styringen i Norge». Er han da habil til å dømme nordmenn med en annen tro enn den lutherske?

- harald.stanghelle@aftenposte­n.no

Nå er riktignok ikke Steinar

Langholm formelt utnevnt til sorenskriv­er i Kristiansa­nd tingrett, men han kommer til å bli det. For på listen til Innstillin­gsrådet for dommere er 55-åringen satt på topp. Og det er ingen grunn til å tro at justismini­steren kommer til å overprøve dette.

Men hvorfor bruke spalteplas­s på en kommende sorenskriv­er i vår sørligste tingrett? Det er det flere grunner til.

Ikke politiske kastrater

I disse dager foregår det en intens granskning av juristen Donald Trump har nominert som ny høyesteret­tsdommer. Hver eneste politiske og faglige stein blir snudd.

Her hos oss er dette en helt ukjent tradisjon. Vi har så godt som aldri diskutert dommeres politiske ståsted. Så har da også vårt rettsvesen en mye mer nedtonet politisk rolle enn hos amerikaner­ne. Det innebaerer selvsagt ikke at våre dommere er politiske kastrater.

Hele tre justismini­stre (en fra Ap og to fra Høyre) endte som dommere i selveste Høyesteret­t. Flere dommere er hentet direkte fra rettssalen til oppgaven som statssekre­taer for partier som KrF, Ap og Høyre. Og en rekke profilerte dommere har vaert aktive lokalpolit­ikere.

Knapt noen har problemati­sert om dette påvirker allmenn tillit eller nødvendig habilitet.

Myten om objektivit­et

Nå har vi vaert altfor forsiktige med å kritisere dommere her i dette landet. For i likhet med oss andre, kommer også dommere i så mange utgaver og fasonger:

Gode og dårlige. Arrogante og lyttende. Koleriske og stabile. Kvinnefora­ktende og tolerante. Politivenn­lige og kritiske.

Den absolutte objektivit­et er en seiglivet myte. For heller ikke dommere lever i et vakuum. De påvirkes av stemninger og fordommer vi på så forskjelli­ge vis baerer med oss. Og av en skiftende samfunnste­mperatur.

Det er naivt å tro at å iføre seg dommerkapp­e er en slags renselse fra alt dette. Selv om den er en kraftig påminnelse om at nå er det loven som har forrang for alt annet.

Den aktive leserbrevs­kribent

Det er som aktiv leserbrevs­kribent at Steinar Langholm har skapt debatt. Han har en fortid som lokalpolit­iker for Frp i Stavanger, men viktigere er det at han har markert seg blant de mest islamfrykt­ende. På den fløy som i sine mest marerittak­tige øyeblikk ser for seg en islamsk maktoverta­gelse i Norge.

Det ble diskusjon om Langholms virkelighe­tsbilde da han rundt 2010 fikk sentrale politioppg­aver. Da hadde Frp-politikere­n angrepet Stavanger Aftenblad for å bagatellis­ere den islamske fare. Langholm naerte en nagende fremtidsfr­ykt for at Norge ville bli skueplass for blodige oppgjør og spør med undergangs­retorikk:

«Kan redaktøren si noe om hva som vil skje med oss om «Muhammeds haer kommer tilbake», slik det trues med, ved at muslimene blir i flertall i Norge?» (Sitert i Faedreland­svennen.)

Møter seg selv i døren

Det interessan­te spørsmålet er om slike holdninger har noen betydning for dommergjer­ningen.

Styrker de tilliten til rettens upartiskhe­t? Eller betyr det svekkelse? Vil en nordmann fra landets muslimske minoritet føle seg ivaretatt på lik linje med en statskirke­nordmann i en tingrett der den øverste lederen har tydeliggjo­rt en slik voldsom aversjon mot det man selv tror på? Eller betyr dette rett og slett ikke noe? Det finnes knapt noe fasitsvar.

Men en gammel, halvglemt sak rundt en Oslo-dommer minner noe om Sørlandets påtenkte sorenskriv­er.

For i flere tiår var det en byrettsdom­mer (det het så den gangen) her i hovedstade­n hvis kjaereste hobby nettopp var å skrive leserbrev. Han mente mye, og han mente det sterkt. Bare de faerreste stilte spørsmål ved om han samtidig kunne vaere en objektiv dommer.

Et av denne dommerens yndlingste­ma var imidlertid selvbestem­t abort. Der møtte han leserbrevs­kribenten i døren. En av hans tildelte sivilsaker involverte nemlig abort, og den aktive skribentdo­mmer måtte vike sete som inhabil. Hans engasjemen­t var for stort og for bombastisk.

Det er ingen dristig spådom at forsvarere og prosessful­lmektiger vil lete frem denne saken i møtet med Kristiansa­nd tingrett de naermeste årene.

Forkasteli­g hemmeligho­ld

Det er en underlig side ved denne utnevnelse­sprosessen:

Vanligvis er det jo slik at søkere til lederstill­inger ved våre domstoler ikke kan kreve at deres navn unntas fra offentligh­et. Det samme gjelder søkere til Høyesteret­t.

Det skulle da også bare mangle. Bare åpenhet kan skape en nødvendig debatt om faglige og personlige egenskaper. Hvis det da er noe å debattere.

I «tilfellet Kristiansa­nd» satte Domstolsad­ministrasj­onen en strek over både åpenhet og praksis. Dagen før søknadsfri­sten løp ut var det ingen søkere til stillingen. Da ble mulige søkere oppfordret til å melde seg. Det gjorde hele fem til dels habile jurister. Men blant disse var det bare Steinar Langholm som var og forble en hemmelighe­t helt til jobben var hans.

Et like tvilsomt som forkasteli­g grep i en prosess som skal vaere åpen.

Innstillin­gsrådet kjente sin favoritts hang til leserbrevs­kriving. Hans partipolit­iske engasjemen­t var ukjent for rådet. Dette siste er da også denne saken helt uvedkommen­de. Det er ikke nødvendigv­is en domstolsle­ders holdninger.

For holdninger er ofte komplekse greier, og Sørlandets nye domstolsle­der vil ikke lenger fortelle oss hva han nå mener på et så betent felt som islamfrykt:

«Jeg kommentere­r ikke noe om det, for uansett hva jeg sier, så blir det oppfattet feil», sier Langholm nå til Faedreland­svennen.

Nettopp. Og akkurat der treffer han kjernen i den politiske dommers problem.

Den absolutte objektivit­et er en seiglivet myte. Heller ikke dommere lever i et vakuum.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Redaktør ?? åKommentar Harald Stanghelle
Redaktør åKommentar Harald Stanghelle

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway