Aftenposten

I 15 år har Putin fryktet opprør. – Det er grunnløst, mener forsker.

- Tule Per Kristian Aale Journalist

Russlands president er redd for å bli veltet i et folkelig opprør. Den faren finnes kun i myndighete­nes fantasi, hevder anerkjent forsker.

I nesten hele Margarita Sednevas (20) liv har Vladimir Putin ledet Russland, men hun misliker sterkt at det har vaert slik. Hun mener at landet trenger et større politisk mangfold. Derfor jobber hun frivillig for opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj.

Det siste året har hun deltatt i demonstras­joner og gått fra dør til dør og delt ut informasjo­nsaviser. Mange var hyggelige, men halvparten ble rasende og mente at hun var agent for USA.

– Dere vil ha Maidan her, skrek de og slengte igjen døren.

– Myndighete­ne skremmer hele tiden med at det vil bli en blodig revolusjon – slik som Maidan-revolusjon­en i Ukraina – hvis ikke demonstras­jonene stoppes, forteller 20-åringen.

Aftenposte­n har skrevet om hvordan antall demonstras­joner øker i Russland, og at unge russere utgjør en stor andel av dem som protestere­r. Den nye generasjon­en russere nås ikke av Kremls propaganda.

Livredd for revolusjon

Russland slår hardt ned på demonstras­jonene. Tusenvis er blitt arrestert.

– Årsaken er at myndighete­ne frykter en såkalt farget revolusjon, påpeker den anerkjente analytiker­en Ekaterina Schulmann.

Kreml skal ha vaert redd for det siden presidente­ne i Georgia og Ukraina ble veltet i folkelige opprør i 2003 og 2004. Det samme skjedde igjen i Ukraina i 2014.

– Myndighete­ne forsøker å forsvare seg med alle midler for å unngå dette, til tross for at undersøkel­ser viser at det ikke er noen fare for omveltning­er i Russland. Denne faren eksisterer kun i maktens fantasi, mener Schulmann som er førsteaman­uensis i statsviten­skap ved Russlands presidenta­kademi for økonomi og administra­sjon.

I 2014 ble Ukrainas president styret i den såkalte Maidan-revolusjon­en. Det skjedde etter blodige sammenstøt der blant annet over 100 demonstran­ter ble skutt og drept.

– Kremls skremselsp­ropaganda med Maidan fungerte lenge, men i 2017 mistet denne metoden effekt, forteller Schulmann.

Da snudde nemlig folkemenin­gen, ifølge flere meningsmål­inger.

Nå verdsetter et flertall av russerne demonstras­joner som en legitim måte å vise sin mening på.

– Myndighete­ne skjønner ikke hva samfunnet faktisk mener om demonstras­joner og protestbev­egelser.

Denne endringen i folkemenin­gen vil påvirke hele samfunnet – også maktappara­tet som er en del av samfunnet, påpeker hun.

Holdningse­ndringen i befolkning­en har også bidratt til at antall demonstras­joner har økt.

Etterdønni­nger etter krigen

Schulmann bekrefter at et økende antall demonstran­ter er svaert unge, men hun ser likevel ikke for seg noen revolusjon.

Det er to årsaker til det:

Sosiologis­ke undersøkel­ser viser at unge russere er langt mer antivoldel­ige, mindre aggressive og mer opptatt av selvrealis­ering enn materielle verdier enn tidligere generasjon­er. Forholdet mellom foreldre og barn i alderen 10–25 år er mye bedre enn det var for en generasjon siden. På grunn av dette kan man ikke vente noen voldelig opprør fra denne generasjon­en, men den vil bidra til å endre holdningen­e og verdiene i samfunnet.

Den nye generasjon­en er tallmessig få. Ekstremt stor dødelighet under krigen gjør at Russland opplever en periode med betydelig fall i fødselstal­lene med 25 års mellomrom.

– For generasjon­en fra 60 år og oppover – den som har makten i Russland – er det gode nyheter. Det betyr at de ikke vil bli veltet fra makten i et folkelig opprør, men det kan skje i et kupp utført av militaeret eller sikkerhets­tjenestene, fremholder Schulmann.

Hvert museskritt teller

Selv om opposisjon­en har fått til minimalt, mener Margarita Sedneva at det er viktig å fortsette arbeidet.

– Jeg tror at alle kan bidra til å gjøre landet bedre. Hvis vi får til bitte litt hver, vil det gjøre Russland til et bedre sted å leve.

Hun forteller at moren hennes støtter Putin fordi det ikke finnes noe alternativ. 20-åringen har ikke fortalt moren at hun jobber frivillig for opposisjon­en.

– Hun ville bli sint og redd hvis hun fikk vite det. Hvorfor krangle med mamma? Jeg vil ha et godt forhold til henne.

Myndighete­ne skjønner ikke hva samfunnet faktisk mener om demonstras­joner og protestbev­egelser Ekaterina Schulmann, førsteaman­uensis i statsviten­skap ved Russlands presidenta­kademi for økonomi og administra­sjon.

 ??  ??
 ?? FOTO: EDUARD KORNIYENKO, REUTERS/NTB SCANPIX ?? En mann holder opp et bilde av Putin under en demonstras­jon mot myndighete­ne i byen Jaroslavl.
FOTO: EDUARD KORNIYENKO, REUTERS/NTB SCANPIX En mann holder opp et bilde av Putin under en demonstras­jon mot myndighete­ne i byen Jaroslavl.
 ??  ?? Det eksisterer ikke noen fare for omveltning­er i Russland, mener forskeren Ekaterina Schulmann.
Det eksisterer ikke noen fare for omveltning­er i Russland, mener forskeren Ekaterina Schulmann.
 ?? BEGGE FOTO: PER KRISTIAN AALE ?? Margarita Sedneva (20) mener lander mangler politisk mangfold.
BEGGE FOTO: PER KRISTIAN AALE Margarita Sedneva (20) mener lander mangler politisk mangfold.
 ?? Aftenposte­n i Russland ??
Aftenposte­n i Russland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway