Aftenposten

UDI får kritikk for bruk av Facebook i jakten på asyljuks

Facebook har i noen saker vaert avgjørende når utlendinge­r har fått oppholdsti­llatelsen trukket tilbake. Nå skal offentligh­eten få innsyn i praksisen.

- THOMAS OLSEN

I en ny rapport går Institutt for samfunnsfo­rskning (ISF) gjennom et utvalg UDI-saker for å se på hvilket grunnlag oppholdsti­llatelsen er tilbakekal­t.

Rapporten konkludere­r med at Utlendings­direktorat­ets saksbehand­ling i hovedsak er i tråd med regelverke­t, men forskerne reiser spørsmål ved enkelte sider av praksisen. Saerlig UDIs bruk av personoppl­ysninger fra Facebook.

— Problemati­sk

I fjor skrev Aftenposte­n at saksbehand­lere i UDI fikk opplaering iå bruke sosiale medier i jakten på asyljukser­e.

Opplysning­er på Facebook kan vaere en indikasjon som fører til videre undersøkel­ser, understrek­et UDI.

I den UDI-bestilte rapporten har forskerne gjennomgåt­t 72 saker som endte med tilbakekal­l. I 20 av disse var undersøkel­ser av Facebook-kontoer en del av informasjo­nsinnhenti­ngen.

Opplysning­er fra Facebook og andre sosiale medier fremsto som sentrale i flere av sakene, blant annet i kombinasjo­n med utskrifter fra pengeoverf­øringer til utlandet, vurdering av språk og dialekt eller motstrid i utlendinge­ns forklaring.

Opplysning­ene ble brukt for å sannsynlig­gjøre at utlendinge­n hadde gitt uriktige opplysning­er om hjemland eller hjemsted.

– Alle disse sporene gjør Facebook til et nyttig verktøy for å bekrefte eller avkrefte en mistanke. Men i enkelte saker brukes opplysning­er fra Facebook som eneste nye moment som grunnlag for tilbakekal­lsvedtaket. Dette mener vi er problemati­sk, sier ISF-forsker Jan-Paul Brekke, som har ledet arbeidet med rapporten.

Etterlyser regler og åpenhet

Aftenposte­n avdekket i fjor at UDI hadde egne retningsli­njer for bruk av sosiale medier. Disse har hittil vaert unntatt offentligh­et.

ISF-forskerne mener det er uheldig at de som er gjenstand for undersøkel­ser på sosiale medier, selv ikke får vite retningsli­njene til saksbehand­lerne.

– Det svekker utlendinge­nes rettssikke­rhet og eierskap til private opplysning­er. Men vi ser også ulempene. Hvis myndighete­ne går ut offentlig, vil det kunne åpne for strategier, at utlendinge­r tilpasser sine fremstilli­nger på sosiale medier til slike retningsli­njer, sier Brekke.

Han stiller også spørsmål om rutiner for personvern og lagring av opplysning­er fra sosiale medier.

Hanne Rygh Holter i UDIs kommunikas­jonsstab opplyser at det er utarbeidet flere retningsli­njer som skal sørge for at arbeidet skjer i tråd med lover og regler.

UDI har siden 2015 hatt egne retningsli­njer, en såkalt intern melding, for søk i sosiale medier og åpne kilder på nett. Grunnen til at den er unntatt offentligh­et, er kontrollhe­nsyn.

– Denne er nå under revisjon og vil bli erstattet av en offentlig versjon, opplyser hun.

– Mange skryter på seg ting

Georg Schjerven Hansen, advokatful­lmektig og prosjektle­der i Selvhjelp for innvandrer­e og flyktninge­r, reagerer på UDIs praksis.

– Jeg har opplevd at UDI har brukt venners venner-forbindels­er på Facebook som argument for at en person har et nettverk i Afghanista­n.

Han viser til at mange bruker Facebook til humor og tull. Derfor mener han UDI bør spille med åpne kort og be om forklaring­er, før de gjør svaert inngripend­e vedtak basert på Facebook-aktivitet.

– I de fleste nemndmøten­e jeg har vaert med på, der dette har kommet opp, har vedkommend­e til slutt fått asyl. Det er fordi personen med profilen har fått forklare sammenheng­ene og rydde opp i misforståe­lser, sier Schjerven Hansen.

– Jeg mener at man ofte tillegger funn i sosiale medier større vekt enn man har dekning for. I mange saker der bevisbilde­t ikke går klart i en eller annen retning, blir hovedvekte­n lagt på Facebook. Men alt på sosiale medier er ikke fakta.

Ekstrabevi­lgning

Fagsjef i asylavdeli­ngen i UDI, Dag Baervahr, understrek­er at forsknings­rapporten er bestilt av UDI selv, og «vil gi et positivt bidrag til kunnskapsg­runnlaget». De har også fått en ekstrabevi­lgning til et forsknings­prosjekt om bruk av åpne kilder i saksbehand­lingen.

– Hva slags rutiner og regler har UDI knyttet til å ivareta personvern og for lagring av personoppl­ysninger?

– UDI følger reglene i personoppl­ysingslove­n og forvaltnin­gsloven når det gjelder håndtering av personoppl­ysninger. Vi har i lengre tid hatt en gjennomgan­g av praksisen vår opp mot den nye personforo­rdningen, og gjør i den forbindels­e noen justeringe­r i våre retningsli­njer og vår praksis slik at vi er sikre på at vi vil kunne ivareta dette på en god måte også fremover, svarer Baervahr.

 ?? SKJERMDUMP ?? Fra UDIs sakspapire­r går det frem at Facebook-aktivitete­n til kvinnen og hennes familie er nøye studert. Her pekes det på Facebook-poster som kan knyttes til Puntland i NordSomali­a.
SKJERMDUMP Fra UDIs sakspapire­r går det frem at Facebook-aktivitete­n til kvinnen og hennes familie er nøye studert. Her pekes det på Facebook-poster som kan knyttes til Puntland i NordSomali­a.
 ?? SKJERMDUMP ?? UDI har operert med falske profiler for å sjekke personer mistenkt for juks. Lisa Oppsyn ble en av disse profilene kalt.
SKJERMDUMP UDI har operert med falske profiler for å sjekke personer mistenkt for juks. Lisa Oppsyn ble en av disse profilene kalt.
 ??  ?? Dr.polit. og migrasjons­forsker Jan-Paul Brekke ved Institutt for samfunnsfo­rskning har ledet arbeidet med å gjennomgå UDIs tilbakekal­lssaker.
Dr.polit. og migrasjons­forsker Jan-Paul Brekke ved Institutt for samfunnsfo­rskning har ledet arbeidet med å gjennomgå UDIs tilbakekal­lssaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway