Aftenposten

Norske turister flyktet ut i sjøen

- JAN GUNNAR FURULY

Da skogbranne­n nådde landsbyen Nea Makri, måtte 19-åringene Aleksander Kilde Lien og Bjørk Margrete Ellingsbø flykte ut på stranden for å overleve.

I over seks timer oppholdt de to norske ungdommene seg i og ved vannet, sammen med 70– 80 fastboende og andre utenlandsk­e turister. Flere ganger måtte de dukke ned i vannet for å unngå den tykke røyken og gnistregne­t som føk over dem.

Ga fra seg håndklaer

– Alt skjedde utrolig fort. Vi hadde kjent røyklukt tidligere på dagen, men først da et brannhelik­opter kom ned ved stranden for å fylle vann, forsto vi at noe alvorlig var på gang, forteller Bjørk Margrete Ellingsbø på telefon fra Athen.

Mens flammene raste i nabolaget og hotellkorr­idorene var fylt av ekkel røyk, slepte de med seg koffertene på stranden ved 18.30-tiden mandag.

Der hersket et omfattende kaos med skrekkslag­ne folk.

De møtte greske barn og eldre med store brannskade­r, og lokale familier som nettopp hadde rømt fra hus som sto i full fyr.

– Vi ga fra oss flere håndklaer til folk som hadde brannskade­r med hengende hudflak. Utover natten brant det over alt.

– Det var stort sett bare hotellet vårt som ikke tok fyr i bukten der vi befant oss, forteller Ellingsbø.

Hun og kameraten Aleksander Kilde Lien bodde på Soliahotel­let Ramada Attica Riviera da flammene gjorde drømmeferi­en til et nervepirre­nde drama.

Først ved 02-tiden, etter å ha oppholdt seg i sjøvannet mesteparte­n av kvelden og natten, ble de evakuert med en båt.

– Det er faelt å tenke på alle dem som døde eller mistet husene sine i brannene. Vi kan snart reise hjem til vår trygge tilvaerels­e, og priser oss lykkelige over det, sier 19-åringen.

63 skandinave­r

Pressekont­akt Sidsel Nordestgaa­rd i reiseselsk­apet Solia bekrefter at 12 nordmenn hadde kjøpt pakketur til hotellet. Også 12 svensker og 39 dansker var innlosjert på stedet, i regi av selskapet.

Ingen av skandinave­ne fikk alvorlige skader i brannen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Aleksander Kilde Lien og Bjørk Margrete Ellingsbø kom i går til et privat sykehus i Athen for helsesjekk etter branndrama­et. De pustet inn mye røyk, men har ikke pådratt seg fysiske skader.
FOTO: PRIVAT Aleksander Kilde Lien og Bjørk Margrete Ellingsbø kom i går til et privat sykehus i Athen for helsesjekk etter branndrama­et. De pustet inn mye røyk, men har ikke pådratt seg fysiske skader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway