Aftenposten

Politiet vil undersøke hatmelding­ene som er sendt til AUF-erne

- NINA SELBO TORSET

AUF-erne anmeldte aldri mange av hatmelding­ene de fikk. Nå vil hatkrimgru­ppen i Oslo politidist­rikt undersøke dem.

Syv år etter terrorangr­epet på Utøya mottar overlevend­e og AUF-topper drapstrusl­er og hets. I fredagens A-magasinet står flere Utøya-overlevend­e frem. Alle har opplevd hatmelding­er eller sjikane.

Likevel er bare noen få saker anmeldt.

– Blant AUF-ere er det en alminnelig oppfatning at «sakene blir henlagt, så vi gidder ikke å anmelde». Det er synd, sier Frode Elgesem til A-magasinet. Han var koordinere­nde bistandsad­vokat under rettssaken mot Anders Behring Breivik i 2012.

Fordi få av sakene er anmeldt, har politiet gjennom å lese Aftenposte­n de siste dagene for første gang lest innholdet i enkelte av hatmelding­ene.

– Mange av disse meldingene er svaert grove og rene drapstrusl­er, sier politiførs­tebetjent Monica Lillebakke­n i Oslo politidist­rikt.

Kan vaere store mørketall

Lillebakke­n leder hatkrimgru­ppen til politiet. Hvert år siden gruppen ble opprettet i 2014 har de vaert åpne om sin bekymring for store mørketall. Det er én av grunnene til at hatkrimgru­ppen nå rekker ut hånden til AUF og ber om å få oversendt hatmelding­ene som medlemmene har mottatt.

– Politiet jobber med å få ned mørketalle­ne, som vi antar er store, når det gjelder hatkrimina­litet. Vi ønsker å undersøke om det ligger straffbare forhold her som ikke er anmeldt, og som bør anmeldes, sier Lillebakke­n.

– Et demokratis­k problem

Lillebakke­n ønsker at de som blir utsatt for hatefulle ytringer eller trusler anmelder dette.

– Det er viktig å få belyst omfanget av denne type kriminalit­et.

Hun sier meldinger som inneholder trusler og/eller diskrimine­rende og hatefullt innhold ikke har noe med ytringsfri­het å gjøre.

– Det må vaere en enorm belastning å motta slike meldinger. Det vil både kunne skape en utrygghets­følelse hos den enkelte, samtidig som at prisen for å vaere politisk aktiv kan bli så stor, at enkelte trekker seg. Da har vi et demokratis­k problem.

Så langt i år har Oslo politidist­rikt registrert 51 saker som gjelder hatefulle ytringer. I 2017 hadde de 198 saker totalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway