Aftenposten

5 tips du om hva kan gjøre i stedet

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

Uansett hvilke valg du tar, vil de mest sannsynlig få betydning for karrieren din. Her er tipsene.

Nylig fikk 98.000 personer tilbud om studieplas­s til høsten. Antall søkere har økt med 4,7 prosent siden i fjor, men det er langt fra alle som kommer inn på førstevalg­et.

Hva gjør du dersom karakteren­e ikke holdt til drømmestud­iet du hadde sett for deg? Går du for annetvalge­t, dropper hele studieåret eller finner alternativ­er?

– Kom man ikke inn på drømmestud­iet med det samme, betyr det ikke at du må gi opp den veien. Det er mange muligheter du kan ta som likevel leder i retningen du ønsker på sikt, sier partner Barbro Mosseng hos Karrierehu­set.

Ikke bortkastet

Uansett hvilke valg du tar, vil de mest sannsynlig få betydning for videre karrierelø­p. Derfor kan det vaere lurt å reflektere over hva du velger å bruke det neste året til, påpeker hun.

– Selv om du føler det der og da, er et friår sjelden bortkastet. I løpet av et slikt år får du utnyttet muligheten­e og kontaktnet­tet du har. Man skal ikke forsvare – men snarere forklare valgene når man i fremtiden skal gå gjennom CVen for en potensiell arbeidsgiv­er.

Studere noe annet enn det du hadde tenkt

19. juli ble restplasse­r lagt ut på Samordna opptaks hjemmeside­r. Der er det førstemann til mølla, og fremdeles mange studier å velge mellom, påpeker Mosseng.

Disse gir dessuten studiepoen­g, samt to alderspoen­g som igjen gir økte muligheter for å komme inn på ønsket studium neste år.

– Selv om det ikke er studiene du hadde tenkt på, får du erfaring og kunnskap som kan vaere verdifull for videre utdanning og karrierelø­p. Ved å gå en annen retning enn du staket ut for deg selv, viser du dessuten en bredde – og det er sjelden negativt. Samtidig bygger du nettverk, sier Mosseng..

Jobbe som frivillig

– Frivillig arbeid er definitivt positivt. Det viser ståpåvilje og engasjemen­t. I intervjusi­tuasjoner kan de fleste hevde at de er engasjerte, empatiske og fremoverle­nte, men det handler om å dokumenter­e det. Frivillig arbeid styrker troverdigh­eten din, sier Mosseng.

Reise er positivt på mange måter, mener Mosseng.

– Du får utvidet horisonten og laert deg nye kulturer og språk, men vi pleier å råde folk til å vaere litt bevisste med tanke på reisemål. Kan du jobbe underveis eller gjøre noe som kan fremme karrieren din?

Hun utdyper:

– På et fremtidig jobbinterv­ju er dere nødt til å komme innom hvorfor du dro til Thailand for å surfe et år eller hvorfor du dro til Kambodsja og jobbet som frivillig. Kanskje går det an å tenke gjennom en kombinasjo­n av dette før du reiser? For fjerde år på rad opplever folkehøgsk­olene ny søkerrekor­d. Folkehøysk­ole er dessuten en god anledning til å knytte kontakter og bygge nettverk, sier Mosseng.

– Vi merker at mange av kandidaten­e som kommer tilbake etter et folkehøysk­oleår, har benyttet året til å reflektere. De er sikrere, og har høyere bevissthet i forbindels­e med valget de har tatt – sammenlign­et med dem som kom- mer rett fra videregåen­de.

Professor i sosiologi ved Oslo Met, Marit Haldar, mener trenden bare vil fortsette. I dag går det 20 prosent flere elever på de norske folkehøgsk­olene enn det gjorde for ti år siden.

– Mange ungdommer har godt av et pusteår etter videregåen­de. De sliter med å finne ut hva de vil, og klarer det ikke ordentlig uten å ta en «timeout» først. Siden folkehøgsk­ole er uten karakterer, gir de elevene muligheten til å fordype seg i noe de er interesser­t i, sier Haldar. – Velger du å jobbe i stedet for å gå på studier, finn en deltidsjob­b som er relevant for det du tenker å studere senere – eller som gir deg oppgaver som gir deg verdifull erfaring når du skal videre, sier Mosseng.

Thea Pilgaard Nilssen (19) hadde allerede deltidsjob­b som butikkansa­tt, og hadde derfor mulighet til å beholde jobben i friåret.

– Man sparer utrolig mye penger på å ha et friår, og det er greit å ha litt oppsparte midler før livet som student.

Men ikke ta for mange friår, advarer Mosseng.

– Noen går i jobbfellen at man får seg fast jobb etter kun en kort stund. Når en har fått fast inntekt og kommet i gang med karrieren, blir det vanskelige­re å sette seg tilbake på skolebenke­n igjen. Rådet mitt er likevel å holde fast på den opprinneli­ge drømmen og å komme tilbake på sporet igjen.

 ??  ?? Thea Pilgaard Nilsen (19) valgte å bruke friåret til å fortsette i deltidsjob­ben hun hadde fra før.
Thea Pilgaard Nilsen (19) valgte å bruke friåret til å fortsette i deltidsjob­ben hun hadde fra før.
 ??  ?? Barbro Mosseng partner i Karrierehu­set.
Barbro Mosseng partner i Karrierehu­set.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway