Aftenposten

Vaksiner mot rabies og stivkrampe var bare juks

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Flere hundre tusen barn kan ha fått i seg falske vaksiner i Kina. Fortvilte og rasende nettbruker­e spør nå åpent om de kan stole på landets helsemyndi­gheter.

Lin, en far i den sørkinesis­ke byen Guangzhou, har bestemt seg: Neste gang datteren hans skal få en vaksine, skal hun få den i Hongkong og ikke på det kinesiske fastlandet.

– Jeg har ikke lenger tillit til vaksiner som er laget i Kina. Ingen i familien vår skal vaksineres på fastlandet før myndighete­ne tar seriøse grep for å løse denne saken, sier han til Hongkong-avisen South China Morning Post.

Datteren hans er ett av de mange hundre tusen kinesiske barna som er blitt gitt ineffektiv­e eller falske vaksiner produsert av det nordkinesi­ske selskapet Changchun Changsheng de siste årene.

Foreløpig er det ikke meldt om dødsfall som en følge av de ubrukelige vaksinene, men skandalen har bidratt til at mange kinesere nå lurer på om de kan stole på kontrollme­kanismene i landets helsevesen.

Selskapets ledelse etterforsk­es nå for å ha forfalsket testresult­ater og produsert falske vaksiner. Både toppsjefen og fire underdirek­tører er arrestert, skriver kinesiske medier.

Flere vaksineska­ndaler

Vaksinene mot rabies og DTP (difteri, stivkrampe og kikhoste) skal ha blitt produsert etter at selskapet jukset med testresult­atene. Totalt er det produsert minst 253.000 doser ineffektiv eller falsk vaksine, ifølge lokale helsemyndi­gheter i den nordøstlig­e Jilin-provinsen.

– De ansvarlige må straffes hardt, konstatere­r president Xi Jinping, ifølge den statlige avisen Global Times.

På lederplass påpeker partiorgan­et China Daily at åpenhet rundt skandalen vil kunne redusere panikken i befolkning­en.

Spørsmålet er om slike løfter fra partiledel­sen er nok for stadig mer rasende kinesiske småbarnsfo­reldre. Skandalen rundt Changsheng, som betyr «langt liv», er den tredje store avsløringe­n siden 2010 som omhandler ineffektiv­e eller falske vaksiner i Kina.

Mange kinesere minnes også melkeskand­alen i 2008, der 54.000 barn ble sendt til sykehus fordi de hadde fått i seg giftig morsmelker­statning.

For to år siden ble 37 personer arrestert i en stor vaksineska­ndale, og myndighete­ne lovet å skjerpe kontrollru­tinene. Mange kinesere

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway