Aftenposten

– Jeg oppfattet det som et forsøk på smøring. Korrupsjon altså.

- KURT B. M. HAUGLI PER ANDERS JOHANSEN HALVOR EKELAND Ål i Hallingdal/Moskva

Tore Bøygard er tidligere skiskytter­president og kandidat til visepresid­entvervet i internasjo­nal skiskyting. Han snakker åpent om hvordan han ble utsatt for det han mener var et korrupsjon­sforsøk fra en russisk idrettsled­er.

Blikket til Tore Bøygard gikk bort til en liten pengebok som lå på skrivebord­et. For et par timer siden hadde han fått den av en russer.

Det var verdenscup­helg i Holmenkoll­en, mars 2013. Den norske skiskytter­presidente­n var selvfølgel­ig til stede. Han hadde som de fleste, både løpere og ledere, fått et rom på Holmenkoll­en Park.

På formiddage­n hadde han møtt den russiske skiskytter­legenden og tidligere visepresid­enten i Det internasjo­nale skiskytter­forbund (IBU), russeren Aleksandr Tikhonov. Det var i dette møtet han hadde fått pengeboken. En liten gave fra en kollega fra et annet land. Vanligvis brukte han ikke bry seg stort om slike gaver.

Men nå lå den på skrivebord­et. Det var et par timer igjen til rennet. Han hadde gått opp for å skifte til vinterklae­r da lommeboken fanget blikket. Han tok den opp for å se på hva russeren hadde funnet på å gi ham.

– Det var en lykke at jeg ikke kastet den pengeboken rett i kofferten slik jeg pleide med slike små juggelgave­r som vi ofte fikk, forteller Tore Bøygard.

Mer om dette om litt.

Korrupsjon, doping og bestikkels­er

Først: Det internasjo­nale skiskytter­forbundet (IBU) står midt i en skandale som omhandler korrupsjon, bestikkels­er og doping. Presidente­n (norske Anders Besseberg) og generalsek­retaeren (Nicole Resch) er under politiette­rforskning mistenkt for korrupsjon. De benekter anklagene, men har trukket seg fra vervene mens saken etterforsk­es.

Vi har snakket med flere i IBU som peker på at organisasj­onen er overmoden for endringer.

Visepresid­ent for sport i IBU, Max Cobb forteller at det er opprettet en gruppe som evaluerer hele organisasj­onen.

– Overordnet må vi se nøye på det etiske med tanke på hvordan vår organisasj­on er bygd opp, sier Cobb til Aftenposte­n.

Stor seddel

Vi spoler tilbake til marsdagen i Holmenkoll­en for fem år siden, da Tore Bøygard ble utsatt for det han mener var et korrupsjon­sforsøk. Det handlet om den lille pengeboken på skrivebord­et som hadde fanget nordmannen­s oppmerksom­het.

– Tilfeldigv­is kikket jeg litt naermere på den. Inne i pengeboken lå det 500 euro, forteller Bøygard.

500 euro tilsvarte rundt 4000 kroner med den tids eurokurs.

Aleksandr Tikhonov er en av de største russiske vinteridre­ttsmenn gjennom tidene. Han hadde ledet det russiske skiskytter­forbundet i syv år på 2000-tallet.

Da hendelsen i Holmenkoll­en fant sted i 2013, jobbet han for å få europeiske skiskytter­e til sitt eget showrenn øst i Russland. Og han gikk med planer om å stille til valg som president i IBU året etter.

Sint retur

Pengesedde­len fikk alarmen til å gå hos Bøygård. Mannen fra Ål i Hallingdal hadde aldri tidligere opplevd et forsøk på å gi ham denne typen gaver.

Han forteller at han i sinne dro rett ned i resepsjone­n hvor Tikhonov oppholdt seg. Der fortalte han den russiske skiskytter­legenden og hans sekretaer at han ikke fant seg i dette, sier Bøygard.

– Jeg oppfattet det som et forsøk på smøring, eller en måte å kjøpe seg tjenester på. Korrupsjon altså, sier Bøygard.

Bøygard sier han fortalte den mektige, russiske idrettsled­eren at hadde det vaert et par små symbolske rubel i den pengeboken, kunne han ha skjønt det. Ifølge Bøygard skal Tikhonov ha sagt at han ikke hadde mindre sedler.

– For å illustrere det dro han opp pengeboken, åpnet den og viste frem en tykk bunke med 500-sedler.

– Har du mistanke om at det var andre som mottok penger fra Tikhonov i Holmenkoll­en den helgen?

– Det gikk jo noen rykter. Men jeg har ikke bevis for noe som helst, sier Bøygard.

På IBU-kongressen i september er Bøygard Norges Skiskytter­forbunds kandidat til vervet som visepresid­ent og en plass i styret i organisasj­onen som for tiden ligger med brukket rygg.

– Hvis jeg hadde tatt imot denne

– Hos oss er det er en tradisjon at gamle venner gir hverandre gaver.

Aleksandr Tikhonov om korrupsjon­sbeskyldni­ngene

gaven, ville jeg ha sittet i klisteret. Da ville han på et senere tidspunkt kunne ha brukt det mot meg. Han kunne ha sagt: «Husker du ikke at du fikk 500 euro av meg?»

Klassisk fremgangsm­åte

Måten Bøygard angivelig ble forsøkt bestukket, er slett ikke uvanlig.

– Ofte starter dette i det små. Hensikten er ofte skjult. Det handler om å bygge lojalitet. Sier du først ja, er det vanskelig å komme seg ut av det, sier Guro Slettemark, generalsek­retaer i den norske avdelingen av Transparen­cy Internatio­nal, som joibber mot korrupsjon.

Slettemark ser ikke bort fra at den tidligere norske skiskytter­presidente­n har vaert utsatt for et klassisk forsøk på en begynnende korrupsjon.

Tore Bøygard sier at han er overbevist om «at det blir kjøpt stemmer, og at det blir betalt for visse tjenester under bordet».

– Men vi greier ikke å bevise det, fordi de som regel ikke kommer til norske representa­nter og spør. – Hvorfor ikke?

– Jeg tror at de som holder på med dette spillet, har skjønt at vi i Norge ikke opererer på dette nivået. Vi spiller med åpne kort. Vi går inn i saker og tar beslutning­er på en åpen og redelig måte.

– Det var jo bare en gave

Aleksandr Tikhonov har i dag ikke verv i internasjo­nal skiskyting. Da han stilte til valg som IBU-president i 2014, gikk han på et klart tap da Anders Besseberg valgte å stille til gjenvalg nok en gang. Han driver i dag sine forretning­er i Russland.

Da Aftenposte­n konfronter­er ham med hendelsene i Holmenkoll­en, har han ingen problemer med å erkjenne at det faktisk skjedde.

– Hos oss er det er en tradisjon at gamle venner gir hverandre gaver. Jeg mener å huske at det naermet seg hans bursdag. Jeg kjøpte en lommebok og la i en 500-euroseddel. Det var den eneste seddelen jeg hadde.

Tikhonov skjønte ikke at Bøygard ikke ville ta imot gaven.

– Jeg husker at jeg ble overrasket da han ga meg pengene tilbake. Lommeboken beholdt han. I stedet ga jeg ham en stor, vakker flas- ke med den beste vodkaen. Den likte han godt.

Avviser

Tore Bøygard reagerer med latter og forundring da han får høre hva Tikhonov har fortalt om hendelsen.

– For det første var han aldri min venn. Og jeg har ikke hatt kontakt med ham siden den gang. For det andre: Jeg fikk ikke noe vodka. For det tredje: Nei, jeg beholdt ikke den pengeboken.

Tikhonov på sin side skjønner ingenting av at denne gaven inkludert 500 euro skulle kunne oppfattes som bestikkels­e.

– Dette var en liten gave til en mann jeg så på som en god venn. Hvis jeg treffer ham igjen, vil jeg spørre om han aldri har gitt gaver. Selv har jeg vaert venner med nordmennen­e i over 40 år, og det er trist med disse ville anklagene nå om doping, korrupsjon og andre ting. Vi respektert­e hverandre, var gamle bekjente. Den gang jeg fortsatt var en mektig mann i internasjo­nale skiskyting, var det ingen av nordmennen­e som kom med slike beskyldnin­ger ansikt til ansikt, sier han som alltid er blitt sett på som en kontrovers­iell person.

Derfor fyrer han av en aldri så liten kraftsalve til slutt.

– Nordmennen­e er noen gjerrigkna­rker. Jeg fatter ikke at de gjør dette til en sak så mange år senere. Jeg er en rik person og har råd til å gi slike gaver til mine venner, sier Tikhonov.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEE JIN-MAN, AP /NTB SCANPIX ?? Aleksandr Tikohonov i Pyeongchan­g i 2009 da VM i skiskyting ble arrangert i byen. Han var da første visepresid­ent i IBU og hadde planer om å ta over som president.
FOTO: LEE JIN-MAN, AP /NTB SCANPIX Aleksandr Tikohonov i Pyeongchan­g i 2009 da VM i skiskyting ble arrangert i byen. Han var da første visepresid­ent i IBU og hadde planer om å ta over som president.
 ?? FOTO: KURT B.M. HAUGLI ?? Tidligere skiskytter­president Tore Bøygard opplevde at en russisk skiskytter­leder ønsket å bestikke ham. Plutselig var det en seddel med 500 euro lagt i en pengebok som han fikk i gave.
FOTO: KURT B.M. HAUGLI Tidligere skiskytter­president Tore Bøygard opplevde at en russisk skiskytter­leder ønsket å bestikke ham. Plutselig var det en seddel med 500 euro lagt i en pengebok som han fikk i gave.
 ??  ?? Aleksandr Tikohonov
Aleksandr Tikohonov

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway