Aftenposten

NRK mener DAB er løsningen på lytterfraf­allet

- MARI MJAALAND

På tre år har 400.000 daglige radiolytte­re forsvunnet. Fungerende mediedirek­tør i NRK mener DAB er løsningen på lytterfraf­allet.

I løpet av to år, fra 2016 til 2018, har andelen av befolkning­en som lytter til radio daglig i juni og første uken av juli falt med med mer en ti prosentpoe­ng. Den daglige lytterande­len i perioden er nå nede i 56,3 prosent av befolkning­en. I praksis betyr det 400 000 faerre daglige radiolytte­re.

– Radiolytti­ng er omtrent på det nivået vi forventet på dette stedet i overgangen fra FM til DAB, skriver fungerende mediedirek­tør i NRK, Arne Helsingen, i en e-post til Aftenposte­n.

Gjennom 2017 ble DAB trinnvis innført i hele landet, og Helsingen skriver at det er forventet at det i en overgangsf­ase vil vaere faerre lyttere.

Slukking av FM-nettet

Kritiker av DAB-omlegginge­n og mediepolit­isk talskvinne for Senterpart­iet, Åslaug Sem-Jacobsen, mener derimot at tallene er alarmerend­e.

– Vi ser her en dramatisk nedgang i lyttertall. I løpet av den første uken av juli i år falt den daglige dekningen til 51.2 prosent av befolkning­en. Den store endringen siden 2016 er innføringe­n av DAB. Nå bør varsellamp­ene begynne å blinke, sier Sem-Jacobsen.

Hun har også etterlyst mer detaljerte lyttertall på hvor mange som faktisk benytter DAB.

Sem-Jacobsen mener de lave lyttertall­ene kan resultere i synkende annonseinn­tekter og dårligere innhold, i tillegg frykter hun for beredskaps­sikkerhete­n.

– Dette kan bli en nedadgåend­e spiral. Med mindre penger og dårligere tilbud til lytterne kan det resultere i lytterfluk­t. Lave lyttertall kan også få konsekvens­er for hvor effektivt vi kan nå gjennom dette mediet ved beredskap.

Hun peker på rollen FM-nettet har hatt i Sverige under skogbranne­ne, og mener at slukkingen av det nasjonale FM-nettet nå bør revurderes.

– Jeg tror at ved å åpne FM-nettet igjen kan vi stoppe lytterfluk­ten og stake ut en ny og mer ansvarlig politikk.

DAB som løsning

Fungerende mediedirek­tør Helsingen mener derimot at det er andre, viktigere årsaker til lytterfraf­allet.

– Nedgangen i radiolytti­ng er eldre enn FM-slukkingen, og ikke et direkte resultat av den. DAB er et mottrekk mot denne tendensen. Fallende lyttertall har ikke sitt opphav kun i manglende DABmottage­re, men at radio har flere konkurrent­er enn før.

Helsingen nevner musikkstrø­mmetjenest­er som Spotify, og plattforme­r som Youtube og Netflix, som radiokonku­rrenter. Han mener DAB nettopp kan gi flere valgmuligh­eter og mer innhold til lytterne.

– Gullalder for lytting

Høyskolele­ktor i journalist­ikk ved Høgskolen i Volda, Jørgen Warvik Lyngvaer, er ikke så bekymret. Han tror folks radiovaner er vanskelige å vende.

– Vi befinner oss jo egentlig i en gullalder for lytting. Folk bruker mye tid på både radio, podkast og Spotify. Strømmetje­nester påvirke lyttetiden på radio, men ikke like voldsomt som det har påvirket tv. Radio handler om mye om vaner og disse tror jeg ikke rokkes ved like lett.

Han deler ikke Sem-Jacobsens syn på hva radioens rolle bør vaere for beredskap og mener det er gammeldags.

– Å bruke radio i beredskaps­sammenheng er en gammeldags tankegang. Det var fornuftig på 50-60-tallet, men det finnes mer effektive kommunikas­jonskanale­r i dag. Det er nok mer hensiktsme­ssig å benytte tekstmeldi­nger eller pushvarsle­r på mobil.

 ?? FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/NTB SCANPIX ?? I løpet av to år har 400.000 radiolytte­re forsvunnet. – Nedgangen i radiolytti­ng er eldre enn FM-slukkingen, og ikke et direkte resultat av den. DAB er et mottrekk mot denne tendensen, mener fungerende mediedirek­tør i NRK, Arne Helsingen.
FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/NTB SCANPIX I løpet av to år har 400.000 radiolytte­re forsvunnet. – Nedgangen i radiolytti­ng er eldre enn FM-slukkingen, og ikke et direkte resultat av den. DAB er et mottrekk mot denne tendensen, mener fungerende mediedirek­tør i NRK, Arne Helsingen.
 ??  ?? Åslaug Sem-Jacobsen mener de nye lyttertall­ene er alarmerend­e. – Det eneste riktige vil vaere å åpne FM-nettet igjen.
Åslaug Sem-Jacobsen mener de nye lyttertall­ene er alarmerend­e. – Det eneste riktige vil vaere å åpne FM-nettet igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway