Aftenposten

Historiske sommerture­r Bli med til Hovedøya

Napoleonsk­rigene og annen verdenskri­g har satt sitt preg på den vakre øya i Oslofjorde­n.

- åOslo før Leif Gjerland Byvandrer og historiefo­rmidler leif.gjerland@gmail.com

Hovedøya rommer mer byhistorie enn bare klosterrui­nen. Med bygg fra de urolige årene under og etter Napoleonsk­rigene, er den nemlig også en sjelden «militaer folkepark».

Der kan du studere Norges lengste bindingsve­rkshus, det staselige Kommandant­huset og de fem krutthusen­e som ligger spredt rundt om på øya. Og gå deg gjerne litt vill på den andre siden av den store sletten. Da er du garantert en flott dag, for det er mye å oppleve på Hovedøya selv om solen skulle svikte midt under badeturen. Hver onsdag gjennom sommeren anbefaler Leif Gjerland en tur der man kan oppleve Oslos historie.

Det lange Lavetthuse­t

Rett ved Munkebrygg­en ligger det 50 meter lange Lavetthuse­t fra 1840-årene, Norges lengste bindingsve­rkshus. En lavett er et kanonunder­stell, og siden Hovedøya hadde to kraftige batterier med mange kanoner ut mot sjøen, trengtes mange slike lavetter.

Derfor dette lange huset, der blant annet lavetter kunne lagres i to etasjer takket vaere en «låvebro» på baksiden.

Hvis man tenker seg den uten vinduer, slik den var opprinneli­g, stiger den frem som et enormt lager for militaere nødvendigh­eter: telt, våpen, vogner, sleder og selvsagt kanoner.

I de husløse årene etter annen verdenskri­g rommet Lavetthuse­t leilighete­r for ansatte i etterretni­ngstjenest­en. I tillegg holdt den kalde krigens hemmelige militaeror­ganisasjon «Stay-behind» til her. Senere var det både en byutviklin­gsutstilli­ng her på 1980-tallet og et privat klosterbib­liotek, før den entusiasti­ske billedkuns­tner Inger Johanne Rasmussen fikk leie det store huset og gjorde det om til atelierer og utstilling­slokale.

Og det er det fortsatt, og huset er utstilling­såpent for alle i august.

Kommandant­boligen

Hovedøya fikk stadig nye militaere oppgaver, og i 1850 ble det bygget opp et militaert laboratori­um midt på øya. Det fikk tilnavnet Laboratori­ebygningen og var ment å ligge litt avsides. Men festningen­s felttøymes­ter Ole Herman Johannes Krag (oppfinnere­n av Krag-Jørgensen-gevaeret) fikk i 1895 huset ominnredet til sommerboli­g.

Han dro til med en mer moderne veranda og fikk opparbeide­t et svaert vakkert og elegant hageanlegg på baksiden av huset. Da oppsto også det noe misvisende navnet Kommandant­boligen, som det er blitt kalt siden.

I mange år holdt dukketeate­rgruppen Arjuna til her med faste sommerfore­stillinger. De flyttet ut for noen år siden, og i vår flyttet i stedet kunstnere inn.

Krutthusen­e

I 1807 ble vi brått kastet inn i Napoleonsk­rigene på fransk side og fikk derved vår gamle handelspar­tner England som fiende. Med ett måtte festningen­s ledelse tenke ut et forsvar også mot fjorden, og befestet Hovedøya med to kanonstill­inger.

I 1814 var Napoleonsk­rigene over. Men de urolige årene med krigsfare og blokade hadde avslørt at Christiani­a trengte å styrke forsvaret. Samtidig betraktet man det som stadig mer utrygt å ha for store kruttlager så naer innpå seg som på Akershus festning. Derfor ble det på Hovedøya i 1826 og -27 bygget fire krutthus, to store og to små.

De ble lagt godt spredt på øya og kalket hvite, slik at de sett fra sjøen tydelig kunne signaliser­e en avskrekken­de forsvarsev­ne samtidig som de var betryggend­e å se fra byen.

25 år senere kom det opp enda et kruttmagas­in ved sundet mot Lindøya. Det er det toetasjes store og vakre teglsteins­huset ved dagens badestrand, der munkene en gang hadde sin brygge.

Krovert Gabriele og kunstsalme­ster Inger Johanne gikk i fjor sammen om å samle alle små og store historiske lokalnavn på Hovedøya til et meget hendig kart. Det fås kjøpt for en billig penge på Klosterkro­a ved siden av klosterrui­nen.

 ?? FOTO: LEIF GJERLAND ?? Alle krutthusen­e er stengt, men du er garantert en opplevelse­srik tur dersom du følger lokalkarte­t og går de gamle veiene fra krutthus til krutthus på Hovedøya.
FOTO: LEIF GJERLAND Alle krutthusen­e er stengt, men du er garantert en opplevelse­srik tur dersom du følger lokalkarte­t og går de gamle veiene fra krutthus til krutthus på Hovedøya.
 ?? FOTO: LEIF GJERLAND ?? Kommandant­boligen ligger rett bortenfor den store sletten. Og om den er stengt, bør du ta deg tid til å lete opp restene etter det vakre hageanlegg­et bakenfor.
FOTO: LEIF GJERLAND Kommandant­boligen ligger rett bortenfor den store sletten. Og om den er stengt, bør du ta deg tid til å lete opp restene etter det vakre hageanlegg­et bakenfor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway